Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Osnovnim školama u Tuzima dodijeljeni mikrobit uređaji

Objavljeno: 27.10.2021. 08:09 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

U ponedeljak 25. oktobra predstavnice British Council-a Vanja Madžgalj i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Slavica Ilinčić, posjetile su Tuzi kako bi uručile vrijednu opremu za programiranje osnovnim školama u ovoj opštini koje su nedavno završile obuku u nastavi kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja mikrobitom u okviru projekta „Nastavnik za 21. vijek“. Ovaj projekat bavi se razvojem kritičkog i analitičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti kod djece uzrasta od 6-14 godina i uvodi prve korake programiranja pomoću mikrobit tehnologije. Kompletan nastavni kadar u osnovnim školama „Mahmut Lekić“, 29. novembar“, „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“ i „Jedinstvo“ učestvovao je u 3-nedjeljnoj obuci British Council-a a uz pomoć mikrobit uredjaja i vrijedne dodatne opreme, stvorili su se uslovi za modernu kreativnu nastavu sa fokusom na analizi problema i njihovom rješavanju. Primjenjujući algoritamski način mišljenja, djeca programiraju uređaje koji istinski rješavaju konkretne probleme u zajednici. Grupa učenika iz OŠ „29. novembar“ predstavila je svoj projekat Inklobit koji je programiran kao pametni štap za osobe sa oštećenim vidom, koji zvučnim signalima ukazuje osobi da se u blizni nalazi određena prepreka i na taj način sprečava povrde i olakšava kretanje.

Dodjela mikrobit uređaja

Direktori škola, koordinatori za profesionalni razvoj nastavnika i mentori učenika diskutovali su o razvoju učenika kroz primjenu aktivnih pristupa u nastavi kao što je projekni i istraživački rad i istakli važnost projekta „Nastavnik za 21. vijek“ koji posebno razvija kreativnost i analitičko mišljenje kod djece.

Dodjela mikrobit uređaja

Ministarstvo i Savjet će i tokom novembra nastaviti posjete školama i razgovore sa novim rukovodstvom škola u cilju upoznavanja sa programom i značaju njegovog punog integrisanja u nastavu kao dio šireg procesa digitalne transformacije društva.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?