Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U OŠ „Luka Simonović“ upriličeno svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje

Objavljeno: 23.11.2021. 10:04 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Juče je u svečanoj sali Osnovne škole „Luka Simonović“ upriličeno svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje koje je organizovano u okviru projekta „Nastavnik za 21. vijek“, koji zajednički finansiraju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Britanski savjet, a predstavlja dio šireg regionalnog programa „Škole za 21. vijek“, koji finansira britanska vlada. Svečanost je otvorila direktorica Britanskog savjeta, Vanja Madžgalj, a v.d. generalne direktorice Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje, Marija Lalatović, britanska ambasadorka, Karen Medoks i gradonačelnik opštine Nikšić, Marko Kovačević, obratili su se prisutnima. Među pozvanim gostima bili su direktori osnovnih škola iz Nikšića, Šavnika, Plužina i Žabljaka, koji su preuzeli vrijednu opremu. 

U uvodnoj riječi, direktorica Britanskog savjeta, Vanja Madžgalj ukazala je na suštinu ova dva komplementarna projekta, a to je sposobnost učenika za razvoj inovacija. Istakla je da kreativnost i vještina rješavanja problema predstavljaju osnovu za razvoj inovacija i oni uključuju kako prepoznavanje problema, tako i tehnike osmišljavanja rješenja koje kombinuju primjenu jednostavnih tehnologija kao što je mikrobit. Stoga, razvoj ovih vještina kod učenika u najranijem uzrastu predstavljaju snažnu osnovu za razvoj njihove kreativnosti i smisla za inovativnost u svim oblastima života. Timski rad na kome je baziran rad sa mikrobitom, kao i primjena znanja i različitih oblasti snažno i svestrano razvijaju mlade ljude, a posebno u domenu funkcionisanja novih tehnologija.

Svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje

„Da bismo stvorili kreativnu radnu snagu budućnosti, moramo započeti rad na razvoju ideja, kreativnosti i inovativnosti u najranijem periodu, a to je upravo ono čime se bavi naš projekat „Nastavnik za 21. vijek“, koji je dio šireg programa „Škole za 21. vijek“. Danas, u okviru ovog projekta, doniramo opremu školama koja će stvoriti uslove za još snažniji kreativni rad naših učenika i izradu kompleksnijih mikrobit projekata“, objasnila je Madžgalj i podsjetila da se ovi programi u Crnoj Gori implementiraju već od 2017. godine, a trajaće do aprila naredne godine. Ona je navela aktivnosti koje su se realizovale u okviru ovih programa, a neke od njih su: obuka kompletnog nastavnog kadra u osnovnim školama ( 5500 nastavnica i nastavnika razredne i predmetne nastave), dodjela preko 4000 mikrobit uređaja i preko 150 paketa dodatne opreme svim školama, formiranje tima od 38 trenera, niz priručnika i vodiča za nastavu kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja i drugih resursa. Urađena su i dva Moodle kursa koja će Britanski savjet trajno ustupiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta nakon završetka projekta.

Marija Lalatović, v.d. generalne direktorice Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje, istakla je da ovaj projekat promoviše značaj digitalne kompetentnosti i upotrebe digitalnih tehnologija u školama, stvarajući snažnu osnovu za dalju transformaciju obrazovanja i dajući značajan doprinos digitalnoj strategiji crnogorskog obrazovnog sistema.

svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje

„Svjesni važnosti digitalne kompetentnosti za svakog pojedinca, za njegovo aktivno, kontinuirano i odgovorno učešće u društvu na svim nivoima, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta radiće na unaprjeđenju infrastrukturnih uslova u obrazovno-vaspitnim ustanovama, na razvoju sistema za samostalno onlajn učenje, korišćenje alata za onlajn kolaboraciju i primjenu ICT-a u nastavi. Radićemo i na unaprjeđenju Informacionog sistema obrazovanja, digitalizovanju svih procesa u obrazovanju koji se tiču administracije, na razvoju međuresorske saradnje sa svim ustanovama koje imaju registre, kao i na kreiranju niza novih elektronskih usluga“, poručila je Lalatović, dodajući da je današnji događaj ujedno je i prilika da istaknemo da će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, nastaviti da pruža podršku projektima koji doprinose poboljšanju obrazovnog sistema, razvoju mladih i njihovom osposobljavanju za život i rad u svijetu u kojem žive, sa znanjem i vještinama koji su im za to potrebni. 

Britanska ambasadorka Karen Medoks je rekla da u britanskim školama vjeruju da djeci od malih nogu treba dati prostora da budu inovativna, da izraze svoje ideje i da postavljaju izazovna pitanja o tome kako stvari funkcionišu. „To je upravo ono što naši programi „Škole za 21. vijek“ i „Nastavnici za 21. vijek” imaju za cilj. Ovi projekti pomažu djeci da razviju praktične vještine programiranja, a takođe i da prošire svoju sposobnost pronalaženja kreativnih rješenja i da razviju kritičko mišljenje.“

Ambasadorka Medoks je dodala i da žele da ovim projektom uključe više djevojčica u programiranje, da razbiju stereotipe koji postoje i da počnu sa izgradnjom buduće radne snage žena u tehnologiji. „Ovo će povećati ukupne kapacitete Crne Gore u digitalnom sektoru. Ponosna sam što je britanska vlada odigrala ulogu u transformaciji crnogorskog obrazovanja. Koliko će ovo biti uspješno zavisi od toga koliko su dobro vaši nastavnici koristili ovu obuku i opremu, kao i od toga kako ćete vi, kao lideri, stvoriti pozitivno okruženje za podršku ovoj vrsti inovativnog učenja. Iz projekata koje danas imamo ovdje vidim da se to već primjenjuje u praksi.“

Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić se ovom  prilikom se zahvalio Britanskom savjetu i Britanskoj ambasadi što djeca iz Nikšića imaju priliku da dobiju ovu korisnu i vrijednu donaciju koja će im omogućiti da unaprijede svoje znanje, steknu nova iskustva i vještine.„Ovo je uspješan početak nove saradnje Opštine Nikšić sa Britanskom ambasadom i nadam se da ćemo u narednom periodu imati što više ovakvih i sličnih projekata“, zaključio je Kovačević.

svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje

U nastavku programa učenici iz osnovnih škola "Braća Ribar", “Milija Nikčević”, "Olga Golović" i "Ratko Žarić" predstavili su svoje inovativne mikrobit projekte kojima rješavaju probleme u svojoj okolini kao što su pametni kontejner, automatizacija školskog zvona, kućni alarm i Mayday – komunikacija u urgentnim situacijama. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?