Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У ОШ „Лука Симоновић“ уприличено свечано уручивање опреме за микробит уређаје

Јуче је у свечаној сали Основне школе „Лука Симоновић“ уприличено свечано уручивање опреме за микробит уређаје које је организовано у оквиру пројекта „Наставник за 21. вијек“, који заједнички финансирају Министарство просвјете, науке, културе и спорта и Британски савјет, а представља дио ширег регионалног програма „Школе за 21. вијек“, који финансира британска влада. Свечаност је отворила директорица Британског савјета, Вања Маџгаљ, а в.д. генералне директорице Директората за опште средње образовање, стручно образовање и цјеложивотно образовање, Марија Лалатовић, британска амбасадорка, Карен Медокс и градоначелник општине Никшић, Марко Ковачевић, обратили су се присутнима. Међу позваним гостима били су директори основних школа из Никшића, Шавника, Плужина и Жабљака, који су преузели вриједну опрему. 

У уводној ријечи, директорица Британског савјета, Вања Маџгаљ указала је на суштину ова два комплементарна пројекта, а то је способност ученика за развој иновација. Истакла је да креативност и вјештина рјешавања проблема представљају основу за развој иновација и они укључују како препознавање проблема, тако и технике осмишљавања рјешења које комбинују примјену једноставних технологија као што је микробит. Стога, развој ових вјештина код ученика у најранијем узрасту представљају снажну основу за развој њихове креативности и смисла за иновативност у свим областима живота. Тимски рад на коме је базиран рад са микробитом, као и примјена знања и различитих области снажно и свестрано развијају младе људе, а посебно у домену функционисања нових технологија.

Svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje

„Да бисмо створили креативну радну снагу будућности, морамо започети рад на развоју идеја, креативности и иновативности у најранијем периоду, а то је управо оно чиме се бави наш пројекат „Наставник за 21. вијек“, који је дио ширег програма „Школе за 21. вијек“. Данас, у оквиру овог пројекта, донирамо опрему школама која ће створити услове за још снажнији креативни рад наших ученика и израду комплекснијих микробит пројеката“, објаснила је Маџгаљ и подсјетила да се ови програми у Црној Гори имплементирају већ од 2017. године, а трајаће до априла наредне године. Она је навела активности које су се реализовале у оквиру ових програма, а неке од њих су: обука комплетног наставног кадра у основним школама ( 5500 наставница и наставника разредне и предметне наставе), додјела преко 4000 микробит уређаја и преко 150 пакета додатне опреме свим школама, формирање тима од 38 тренера, низ приручника и водича за наставу критичког мишљења, рјешавања проблема и кодирања и других ресурса. Урађена су и два Moodle курса која ће Британски савјет трајно уступити Министарству просвјете, науке, културе и спорта након завршетка пројекта.

Марија Лалатовић, в.д. генералне директорице Директората за опште средње образовање, стручно образовање и цјеложивотно образовање, истакла је да овај пројекат промовише значај дигиталне компетентности и употребе дигиталних технологија у школама, стварајући снажну основу за даљу трансформацију образовања и дајући значајан допринос дигиталној стратегији црногорског образовног система.

svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje

„Свјесни важности дигиталне компетентности за сваког појединца, за његово активно, континуирано и одговорно учешће у друштву на свим нивоима, Министарство просвјете, науке, културе и спорта радиће на унапрјеђењу инфраструктурних услова у образовно-васпитним установама, на развоју система за самостално онлајн учење, коришћење алата за онлајн колаборацију и примјену ICT-а у настави. Радићемо и на унапрјеђењу Информационог система образовања, дигитализовању свих процеса у образовању који се тичу администрације, на развоју међуресорске сарадње са свим установама које имају регистре, као и на креирању низа нових електронских услуга“, поручила је Лалатовић, додајући да је данашњи догађај уједно је и прилика да истакнемо да ће Министарство просвјете, науке, културе и спорта, наставити да пружа подршку пројектима који доприносе побољшању образовног система, развоју младих и њиховом оспособљавању за живот и рад у свијету у којем живе, са знањем и вјештинама који су им за то потребни. 

Британска амбасадорка Карен Медокс је рекла да у британским школама вјерују да дјеци од малих ногу треба дати простора да буду иновативна, да изразе своје идеје и да постављају изазовна питања о томе како ствари функционишу. „То је управо оно што наши програми „Школе за 21. вијек“ и „Наставници за 21. вијек” имају за циљ. Ови пројекти помажу дјеци да развију практичне вјештине програмирања, а такође и да прошире своју способност проналажења креативних рјешења и да развију критичко мишљење.“

Амбасадорка Медокс је додала и да желе да овим пројектом укључе више дјевојчица у програмирање, да разбију стереотипе који постоје и да почну са изградњом будуц́е радне снаге жена у технологији. „Ово ц́е повец́ати укупне капацитете Црне Горе у дигиталном сектору. Поносна сам што је британска влада одиграла улогу у трансформацији црногорског образовања. Колико ц́е ово бити успјешно зависи од тога колико су добро ваши наставници користили ову обуку и опрему, као и од тога како ц́ете ви, као лидери, створити позитивно окружење за подршку овој врсти иновативног учења. Из пројеката које данас имамо овдје видим да се то вец́ примјењује у пракси.“

Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић се овом  приликом се захвалио Британском савјету и Британској амбасади што дјеца из Никшића имају прилику да добију ову корисну и вриједну донацију која ће им омогућити да унаприједе своје знање, стекну нова искуства и вјештине.„Ово је успјешан почетак нове сарадње Општине Никшић са Британском амбасадом и надам се да ћемо у наредном периоду имати што више оваквих и сличних пројеката“, закључио је Ковачевић.

svečano uručivanje opreme za mikrobit uređaje

У наставку програма ученици из основних школа "Браћа Рибар", “Милија Никчевић”, "Олга Головић" и "Ратко Жарић" представили су своје иновативне микробит пројекте којима рјешавају проблеме у својој околини као што су паметни контејнер, аутоматизација школског звона, кућни аларм и Mayday – комуникација у ургентним ситуацијама. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?