PRAZNIK BALKANSKE KINEMATOGRAFIJE U PARIZU, BERLINU I VAŠINGTONU – SEE FF 2021

Objavljeno: 11.06.2021. 11:26 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Filmski festival Jugoistočne Evrope, SEE FF 2021, koji se održava već jedanaest godina, od kojih šest godina u Berlinu, ove godine je predstavljen u glavnom gradu SAD –  Vašingtonu. 

Festival je organizovan u saradnji sa univerzitetima Europa Prima iz Skoplja, Inalco iz Pariza, i Humboltovog univerziteta iz Berlina, a od ove godine inicijativi se pridružio i American University i Plamen Press iz Vašingtona. 

Ove godine, u zvaničnoj konkurenciji igranih filmova, izabrani su makedonski filmovi „Efekat sreće“ Borjana Zafirovskog, i „TM“, Martina Ivanova i Ivice Dimitrijevića. 

Osim pokroviteljstva Ministarstva kulture Republike Francuske, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, oficijelnim pismom ministarke prof. dr Vesne Bratić, upućenim predsjedniku festivala Jordanu Plevnešu, objavilo je da nastavlja tradicionalnu podršku festivalu, kao jednom od važnijih promotera kulture zemalja Jugoistočne Evrope u evropskim i svjetskim centrima. 

Ovogodišnji bogati program igranih, dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova, izazvao je veliko interesovanje kod američke i evropske publike.  Američki žiri u sastavu Roman Kostovski, predsjednik, te Džeklin Hedington, Pertisija Korbet, nagradu za najbolji igrani film je dodijelilo filmu „Lenjivac“ iz Crne Gore, u režiji Alekse Stefana Radunovića. Za najboljeg glumca proglašen je Savo Šćepanović, u istom filmu, a za najbolju glumicu izabrana je Marina Argiridu sa Kipra. 

Nagrada za najbolji scenario (Norbert Kebli) i režiju (Atila Šaš), pripala je mađarskom filmu „Nevjerovatne priče“, za najbolji dokumentarni film proglašen je „Testament jednog vremena“ iz Bosne i Hercegovine, najbolji kratak film „Posjeta“ iz Crne Gore, u režiji Đorđa Vojvodića, a za najbolji animirani film „Ritam pada“, Gorgija Mitrevskog. 

Evropski žiri festivala, za Pariz i Berlin, u sastavu Frosa Pejoska-Bušro, predsjednik, i Frederik Fapani fon Lotringen, Iv Rusle, nagrade za najbolji film i najbolju režiju je dodijelio mađarskom filmu  Nevjerovatne priče“ Atile Šaša, dok su nagrade za najboljeg glumca i glumicu dobili Petar Božović iz Srbije i Vika Kerebeš iz Mađarske. Nagrade za najbolji scenario su dobili: Marinos Kartikis „Stariji građanin“ sa Kipra, najbolji kratak film, crnogorska „Duga“ Aleksandra Vujovića, a najbolji dokumentarni film „Da li izlaziš“ iz Hrvatske. Za najbolji animirani film proglašen je makedonski „Karantin“ Ivana Andreevskog. 

U dosadašnjoj istoriji ove manifestacije, koja je postala kulturni prozor za nova filmska imena koja po prvi put predstavljaju svoja ostvarenja u dva najveća centra u Evropi, do sada je prikazano više od stotinu igranih, i veliki broj dokumenatarnih, kratkih i animiranih filmova.

http://seeaparis.com/

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?