Predstavnici Austrije spremni na intenzivniju saradnju sa Ministarstvom pravde

Objavljeno: 11.05.2022. 19:00 Autor: Ministarstvo pravde

Ambasador Austrije, Nj.E. dr Karl Majkl Muler (Dr Karl Michael Müller)  i savjetnik za pitanja Zapadnog Balkana u Ministarstvu pravde Austrije, mr Georg Stava (Mag. Georg Stawa), danas su lično uručili čestitku koju je ministru pravde, Marku Kovaču, povodom njegovog stupanja na dužnost uputila federalna ministarka pravde Austrije, Alma Zadić.

Ministar Kovač kazao je da se izuzetno raduje spremnosti od strane predstavnika Austrije da nastave saradnju sa Ministarstvom pravde i tom prilikom izrazio nadu da će ta saradnja biti intenzivirana. „Pomoć koju Austrija pruža Crnoj Gori kroz projekat EUROL III je izuzetno cijenjena od strane Ministarstva pravde“, istakao je.

Predstavnik Ministarstva pravde Austrije, Georg Stava, zahvalio je ministru na prijemu i dobroj dinamici Ministarstva, te iskazao otvorenost za pokretanje većeg broja zajedničkih projekata koji bi podrazumijevali aktivno učešće austrijskih eksperata iz oblasti pravosuđa.

„Kroz EUROL III pružena je samo osnova za buduću saradnju“, istakao je Stava, poručujući da ključna pregovaračka mjerila trebaju biti ispunjena u što kraćem roku. Ministar Kovač se saglasio sa tim da Crna Gora zbog sebe, ali i zbog ubrzanja EU integracije, mora ubrzati proces reformi unutar pravosuđa.

“Pravda mora da se osjeti unutar Crne Gore, a nedavno pokrenuti postupci su pokazali da pravosudne institucije mogu da funkcionišu”, istakao je ministar, ukazujući na važnost dobre primjene Sporazuma o priznanju krivice pri rješavanju krivičnih postupaka.

Prisutni su imali priliku da se detaljnije informišu i o procesu digitalizacije pravosuđa. “Direktorat za IKT pravosuđa i bezbjednost podataka Ministarstva pravde već uveliko radi na uspostavljanju novog digitalnog pravosudnog sistema koji će uvezati nadležne institucije i ojačati međuresorsku saradnju”, poručeno je na sastanku.

Ambasador Muler izrazio je zadovoljstvo što su pri ovom susretu razmijenjena stručna iskustva i donesene kvalitetne ideje. “Vjerujem da će novi, mladi kadar ubrzati proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, poručio je ambasador.

“Pored svih političkih razlika u okviru parlamenta, nadam se volji i spremnosti da izaberemo nove donosioce odluka, kako bi sudski i pravosudni sistem podigao vladavinu prava u Crnoj Gori na viši nivo”, kazao je ministar i dodao da kadar unutar takvih institucija mora biti odraz stručnosti i profesionalnosti.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?