Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijerski sat - Premijer Krivokapić: Vlada je zacrtala da do 2024. godine završi obaveze prema Evropskoj uniji

Objavljeno: 29.07.2021. 14:24 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić kazao je da je Vlada evropska za razliku od prethodne koja je, kako kaže, bila kineska.

„Ova Vlada je zacrtala da do 2024. godine završi obaveze prema Evropskoj uniji. Definisali smo to kao cilj i tome cilju težimo. Da bi taj cilj ostvarili mi smo morali definisati mapu puta, koja je prezentovana svim ambasadorima koji su imali samo riječi hvale. Od 33 poglavlja, koja su sva otvorena mi smo država koja najduže pregovora sa Evropskom unijom. I zato želimo da taj proces kratimo. Jedina dva poglavlja, to su poglavlja 23 i 24 nemaju mjerljive karakteristike i mi da bi znali da li taj rezultat ostvarujemo ili ne, mi smo napravili našu metodologiju koja je takvog karaktera da svaki dio mjerila tretira sa jasno definisanim ciljem, ocijenom ostvarenja tog cilja, načinom šta treba uraditi, ko to treba da uradi.  Na taj način želimo maksimalno da nadziremo ovaj proces“, kazao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Miloša Konatara, iz Kluba poslanika „Crno na bijelo”.

Premijer je poručio da su na Međuvladinoj konferenciji koja je održana u Luksemburgu krajem juna dobili uvjeravanja da je taj pristup dobar i da će nam najvjerovatnije ova godina u dijelu predsjedavanja Slovenije omogućiti da privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24 prevedemo u završna mjerila.

„To bi bio jedan veliki iskorak koji bi omogućio da ono što je glavni problem, a to je vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije dobiju na značaju. Vi dobro znate da i ja i potpredsjednik Vlade i čitava Vlada brinemo najviše upravo oko ovih poglavlja. Nadamo se da ćemo do kraja godine odnosno do kraja predsjedavanja Slovenije završiti ovaj ključni zadatak, poslije toga će sve biti lakše. Jer Vam tvrdim da najmanje sedam poglavlja već imamo potpuno zatvorenih i spremnih da dokažemo da smo ispunili svoje obaveze. Nova metodologija ima šest određenih poglavlja i ključno poglavlje koje se tiče temeljnog prava. Ali tu je i ekonomija, i ako to odradimo onda neće biti problema da budemo 28. članica EU. Ono što je takođe posebno značajno, ja znam da Vaša partija pripada grupaciji zelenih partija, da se Vi interesujete i za poglavlje 27. U poglavlju 27 napravili smo nekoliko iskoraka, proglasili smo jedan dio mora zaštićenom zonom, brinemo o tome kako će četiri kritične tačke u Crnoj Gori vrlo brzo biti prevaziđene i dovedene na ekološki prihvatljivu mjeru“, kazao je premijer Krivokapić.

Predjednik Vlade je naveo i da je pitanje Solane, pitanje koje je vezano za ekologiju. „To nije samo proizvodnja, nego očuvanje biodiverziteta koji je jedinstven i specifičan, možda i u svijetu. To je sve uradila ova Vlada i to će raditi i u budućem vremenskom periodu. Mene prosto zabrinjava činjenica da najveći ekološki problem u Podgorici niko ne pokušava da riješi. Bila su tri investitora koji su nudili način rješavanja toga problema. Bili su odbijeni. Zašto, nemojte mene pitati“, kazao je premijer Krivokapić.

Premijerski sat (29.07.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?