Премијерски сат - Премијер Кривокапић: Влада је зацртала да до 2024. године заврши обавезе према Европској унији

Објављено: 29.07.2021. 14:24 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић казао је да је Влада европска за разлику од претходне која је, како каже, била кинеска.

„Ова Влада је зацртала да до 2024. године заврши обавезе према Европској унији. Дефинисали смо то као циљ и томе циљу тежимо. Да би тај циљ остварили ми смо морали дефинисати мапу пута, која је презентована свим амбасадорима који су имали само ријечи хвале. Од 33 поглавља, која су сва отворена ми смо држава која најдуже преговора са Европском унијом. И зато желимо да тај процес кратимо. Једина два поглавља, то су поглавља 23 и 24 немају мјерљиве карактеристике и ми да би знали да ли тај резултат остварујемо или не, ми смо направили нашу методологију која је таквог карактера да сваки дио мјерила третира са јасно дефинисаним циљем, оцијеном остварења тог циља, начином шта треба урадити, ко то треба да уради.  На тај начин желимо максимално да надзиремо овај процес“, казао је предсједник Владе на Премијерском сату одговарајући на питање Милоша Конатара, из Клуба посланика „Црно на бијело”.

Премијер је поручио да су на Међувладиној конференцији која је одржана у Луксембургу крајем јуна добили увјеравања да је тај приступ добар и да ће нам највјероватније ова година у дијелу предсједавања Словеније омогућити да привремена мјерила из поглавља 23 и 24 преведемо у завршна мјерила.

„То би био један велики искорак који би омогућио да оно што је главни проблем, а то је владавина права и борба против организованог криминала и корупције добију на значају. Ви добро знате да и ја и потпредсједник Владе и читава Влада бринемо највише управо око ових поглавља. Надамо се да ћемо до краја године односно до краја предсједавања Словеније завршити овај кључни задатак, послије тога ће све бити лакше. Јер Вам тврдим да најмање седам поглавља већ имамо потпуно затворених и спремних да докажемо да смо испунили своје обавезе. Нова методологија има шест одређених поглавља и кључно поглавље које се тиче темељног права. Али ту је и економија, и ако то одрадимо онда неће бити проблема да будемо 28. чланица ЕУ. Оно што је такође посебно значајно, ја знам да Ваша партија припада групацији зелених партија, да се Ви интересујете и за поглавље 27. У поглављу 27 направили смо неколико искорака, прогласили смо један дио мора заштићеном зоном, бринемо о томе како ће четири критичне тачке у Црној Гори врло брзо бити превазиђене и доведене на еколошки прихватљиву мјеру“, казао је премијер Кривокапић.

Предједник Владе је навео и да је питање Солане, питање које је везано за екологију. „То није само производња, него очување биодиверзитета који је јединствен и специфичан, можда и у свијету. То је све урадила ова Влада и то ће радити и у будућем временском периоду. Мене просто забрињава чињеница да највећи еколошки проблем у Подгорици нико не покушава да ријеши. Била су три инвеститора који су нудили начин рјешавања тога проблема. Били су одбијени. Зашто, немојте мене питати“, казао је премијер Кривокапић.

Premijerski sat (29.07.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?