Produbljivanje saradnje sa Japanom, posebno u ekonomskoj oblasti

Objavljeno: 24.07.2021. 11:15 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ministar Spajić: Konkretni razgovori za dobrobit građana

Otvaranje ambasada u Tokiju i Podgorici, post-kovid posjeta ekonomske delegacije Crne Gore Japanu - da bi se doprinijelo jačanju učešća japanske privrede i investicija u Crnoj Gori, ulaganja u infrastrukturne projekte i podsticanje stipendija za mlade, važne su teme o kojima se razgovaralo na sastanku crnogorske delegacije sa premijerom Japana, Jošihide Sugom.

 

“Plodonosan sastanak za državu Crnu Goru, dogovorene su konkretne stvari - bitne za naše građane”, ocijenio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ukazujući da će se one realizovati kroz ekonomsku saradnju.

Ministar Spajić je u delegaciji predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića prilikom službene posjete Japanu.

“Kao japanskom đaku predstavlja mi izrazito zadovoljstvo da predstavljam svoju državu, a vrlo je bitno da se odnosi Crne Gore i Japana razviju na najveći mogući nivo. Preduslov tome je otvaranje ambasade, što smo i dogovorili tokom sastanka,  kao i posjeta ekonomskog tima Vlade Crne Gore, ne samo Vladi Japana, nego i istaknutim predstavnicima biznisa”, ocijenio je ministar Spajić nakon sastanka u Tokiju.

Značajna poruka sa sastanka u Tokiju je da Japan podržava ekonomske i socijalne reforme Crne Gore, kao i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Spajić je precizirao da se od predstojeće posjete crnogorske ekonomske delegacije očekuje da značajno poboljša participaciju japanske privrede i investicija u Crnoj Gori.

Ministar je dodao da je infrastrukturno finansiranje bila jedna od najkonkretnijih tema.

“Kao stipendista japanske vlade, tražio sam više stipendija i pomoći za edukaciju mladih u Crnoj Gori. Japan je već donirao značajnu medicinsku opremu, ali smo saglasni da i po tom pitanju možemo još bolje sarađivati”, naglasio je Spajić.

Ministar Spajić je, kao stipendista Vlade Japana, studirao na Osaka i Saitama Univerzitetu, a gradio je karijeru i u Tokiju.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?