Proširenje je logičan korak naprijed za demokratiju u Evropi

Objavljeno: 15.02.2024. 12:27 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Postepena integracija u sistem Evropske unije, mogla bi da bude ključna za zemlje kandidate, a Crna Gora izuzetno cijeni brojne aspekte novog pristupa u procesu proširenja, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić na plenarnoj sjednici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) u Briselu.

Tokom diskusije je naglašeno da je proširenje logičan korak naprijed za Evropu, a zemlje kandidati prvi put će na zvaničnom nivou imati svoj glas u okviru nekog savjetodavnog tijela Evropske unije. Imaće predstavnike u EESC i moći će da dijele ideje sa kolegama iz EU, o politikama koje se tiču svakog.

Veoma cijenimo ove aspekte postepene integracije. Ne vidimo ih kao zamjenu za članstvo u EU, već kao način da se pripremimo, i mi i Evropska unija za proširenje. Novi Plan rasta mogao bi promijeniti sve za zemlje Zapadnog Balkana, jer ima potencijal da kroz ekonomski rast donese benefite članstva u EU i prije nego što zemlje regiona do njega dođu, istakao je predsjednik Vlade na sjednici kojoj je prisustvovao na poziv predsjednika Odbora Olivera Ropkea.

Ovo je zaista istorijski momenat za ovaj odbor. Ova inicijativa je prihvaćena kao primjer za sve. Naša kuća od danas je i vaša kuća, hvala vama što ste tu i posebno hvala premijerima Spajiću i Rami, što su sa nama, da ozvaničimo ovaj početak, poručio je Ropke.

Premijer Spajić je naglasio da su dobri rezultati u prvih 100 dana rada pokazali ozbiljnu namjeru Vlade da se posveti EU putu i to se može samo poboljšati. Nema prečica, već jasna ambicija da se predanim radom nastavi progres.

„Prioritet naše Vlade je da sve reforme, koje implementiramo, bile one željene ili nepopularne, budu podržane od naših građana i civilnog sektora, kao prvog zastupnika građana i korektivnog faktora u kreiranju i implementaciji javnih politika u demokratskom društvu. Civilni sektor biće naš glavni partner u nastojanju da osiguramo evropsku budućnost“, saopštio je Spajić.

Tokom sjednice bilo je riječi o neophodnosti proširenja, kao odgovara na geopolitičku situaciju. Zato je neophodno da se zemlje kandidati postepeno približavaju EU.

U tom kontekstu, istaknuto je da je vrlo važno osnažiti građansko društvo i socijalni dijalog.

Crna Gora je u pripremama za sprovođenja programa Evropa Sad 1 pokazala kako se, na pravi evropski način, vodi socijalni i civilni dijalog sa svim partnerima. To je metod po kom i 44. Vlada radi, pokušavamo da važne stvari rješavamo kroz postizanje širokog društvenog konsenzusa. Mi želimo da budemo dio kluba evropskih država koje dijele iste vrijednosti, kazao je predsjednik Vlade.

Zaključio je da će rad na poglavljima 23 i 24 biti potpuni prioritet, kojim će počinjati svaka sjednica Vlade, ne samo zbog EU integracija, već i što bez jačanja vladavine prava, nema ni jačanja ekonomije i dostizanja evropskog nivoa!

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?