Prvi regionalni filmski festival od 9. do 17. aprila u „onlajn“ formatu

Objavljeno: 03.04.2021. 23:15 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Prvi zajednički regionalni onlajn filmski festival, koji je rezultat saradnje četiri filmska festivala: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora) biće održan od 9. do 17. aprila na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Na devetodnevnom festivalu koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije biće prikazani nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Kanu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, a publika će takođe imati priliku da prisustvuje razgovorima sa autorima.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke saradnje i udruživanja četiri festivala iz regiona. Njihova saradnja će biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala, budući da će na svakom od njih biti predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, a cilj je uspostavljanje novih vrijednosti uslijed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog nasljeđa, te afirmisanja osjećaja zajedništva i bliskosti.

Program festivala, koji je podržan kroz potprogram MEDIA u okviru EU fonda Kreativna Evropa, možete pogledati ovdje:

pr

O festivalima:

Sarajevo Film Festival

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva te tako održi kosmopolitski duh grada, 1995. godine Obala Art Centar Sarajevo Film Festival. Više od dvije decenije kasnije, izrastao je u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope zahvaljujući kome filmovi, talenti i budući projekti iz regije, dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmsku umjetnost čitavog regiona, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tokom novembra u Zagrebu i publici predstavlja najbolje od recentne, nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije.

Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i unaprijeđenju savremenog nezavisnog filma i debitantskih radova autora i autorki iz cijelog svijeta. Nudeći tokom gotovo dvije decenije festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti.

Festival autorskog filma Beograd (FAF)

Festival autorskog filma Beograd (FAF) osnovan je 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena, umjetnička, filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na
festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog kino reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg svijeta i čovjeka.

Broj posjetilaca festivala raste iz godine u godinu što ukazuje na značaj i neophodnost organizovanja ove manifestacije. Ovaj kultni festival umjetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobjednika svjetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. FAF svake godine ugosti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca, koji, pored učestvovanja u programima, održe i nekoliko radionica sa studentima.

Filmski festival Herceg Novi

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival je najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri decenije. Internacionalni program fokusira se na takmičarske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja (zvanična takmičarska selekcija), dokumentarnih i studentskih filmova. Vantakmičarski program Kino Evropa obuhvata recentna ostvarenja etabliranih evropskih autora. Glavni cilj Festivala je da promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, posebno stvarajući prostor za autore i autorke čiji filmovi njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmski jezik i produkciju, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?