Produbiti saradnju za privlačenje investicija

Objavljeno: 18.05.2022. 13:51 Autor: Ministarstvo finansija

Sastanak ministra finansija i ambasadora Luksemburga u Crnoj Gori


Crna Gora i Luksemburg će nastojati da unaprijede ekonomsku saradnju, kojom bi se povećala robna razmjena između država i podstakle investicije. To je ocijenjeno na današnjem sastanku crnogorskog ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića i luksemburškog ambasadora u Crnoj Gori, Filipa Donkela (Philippe Donckel).

Sagovornici su saglasni da ima prostora za intenziviranje saradnje, naročito u sektorima turizma, energetike i informaciono - komunikacionih tehnologija. Naglašen je značaj prijateljskog i partnerskog odnosa dviju zemalja, a dodatno na jačanje saradnje obavezuje i brojnost crnogorske dijaspore u Luksemburgu.

Ocijenjen je pozitivnim dosadašnji rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, čije potpisivanje slijedi.

Ministar Damjanović je naglasio da je prioritet u radu resora finansija bolji standard građana, uz dugoročnu održivost i stabilnost javnih finansija.

Ambasador Luksemburga je istakao da je Crna Gora predivna zemlja sa velikim potencijalom i da ima sve predispozicije za izbalansiran razvoj države, naglašavajući punu podršku na evropskom putu.

Sastanku je prisustvovao i Artyom Yukhin, rukovodilac renomirane luksemburške kompanije “Artec 3D”, čija je opredijeljenost širenja poslovanja u Crnoj Gori pozdravljena. Kompanija je svjetski poznati programer i proizvođač profesionalnog 3D hardvera i softvera, a najavljuje otvaranje nove evropske kancelarije u Baru, koja će služiti kao centar za marketing, istraživanje i razvoj.

Ministar je istakao da fokus crnogorske ekonomije treba da bude na inovacijama koje su ključne za jačanje konkurentnosti, te da iskustvo kompanije koja dolazi iz “srca Evrope” može biti korisno.

"Crnoj Gori je dragocjen model razvoja i iskustvo Luksemburga, posebno na putu učlanjenja u EU, a prisustvo uspješnih evropskih kompanija povoljna prilika za širenje kapaciteta i usluga koje Crna Gora može pružiti i drugim potencijalnim investitorima”, poručio je Damjanović.Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?