Spajić: Jedan od glavnih ciljeva Vlade borba protiv sive ekonomije

Objavljeno: 03.06.2021. 12:20 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Vlada pokazali su još jednom, sadašnjom odlukom o smanjenju planiranog povećanja akciza na samo dio proizvoda, da posebno vode računa o glasu javnosti. Odlučili smo se za korekcije niže od prvobitno planiranih u akciznoj politici, uvažavajući u maksimalnoj mogućoj mjeri sugestije privrede i poslanika u crnogorskom parlamentu. Uz to, povećanje akciza će se postepeno primjenjivati.

Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, koji čeka usvajanje u Skupštini Crne Gore, planirano je povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, gazirana pića sa dodatkom šećera i alkoholna pića, kao i uvođenje akcize za proizvode od šećera, kakaoa i sladoled.  Cilj je da se taj dodatni prihod od proizvoda koji mogu negativno uticati na zdravlje stanovništva usmjeri na finansiranje zdravstvenog sistema.

 “Razgovarali smo sa predstavnicima privrede i nakon toga korigovali predloge za djelimičnu izmjenu akcizne politike, pažljivo osluškujući sve što može doprinijeti tome da se ne izazovu problemi na tržištu. Jedan od primarnih ciljeva ove Vlade je borba protiv sive ekonomije i suzbijanje sivog tržišta. Za uspješno sprovođenje redefinisane akcizne politike, najvažniji nam je pojačani i pravovremeni inspekcijski nadzor te puno angažovanje svih nadležnih državnih organa. Time će se, između ostalog, onemogućiti poslovanje u neformalnom sektoru”, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić.

Izmjene neće dovesti u pitanje ostvarenje prihoda od akciza utvrđenih Predlogom zakona o budžetu za 2021. godinu, imajući u vidu da određene izmjene doprinose rastu prihoda od akciza, kao i da su prihodi po ovom osnovu već u prvih pet mjeseci iznad utvrđenog mjesečnog plana za oko tri miliona eura.

Vlada je u utorak utvrdila predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je pripremilo Ministarstvo finansija i socijalnog stranja. Održani su konsulatitivni sastanaci u vezi sa predloženom akciznom politikom sa Privrednom komorom Crne Gore i predstavnicima uvoznika, distributera i proizvođača akciznih proizvoda, a to je bila tema i sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet prilikom razmatranja Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu.

Poređenja radi, kod gaziranih pića sa dodatkom šećera rast akcize u odnosu na važeći zakon bio bi samo 5 centi po litru ili kod piva sa 5% alkohola takođe 5 centi po litru, a za oboje je prvobitno predlagano po 10 centi više.

Novim predloženim amandmanom Vlade koriguje se akcizni kalendar kojim se propisuje da specifična akciza na cigarete bude 49 eura za 1.000 komada, umjesto prvobitnog plana prema kojem bi ona iznosila 51 euro za 1.000 komada cigareta.

Primjena se očekuje od 1. jula ove godine do 31. decembra 2022. godine.

Kod izmjene načina obračuna akcize za bezdimne duvanske proizvode (nesagorijevajući duvan) i uvećanja stope akcize, koja bi od 1. jula 2021. godine iznosila 50% minimalne akcize na 1.000 komada cigareta, utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, dok bi za 2022. i 2023. godini akciza se povećavala postepeno (na 60%, odnosno 70%). Time bi visina akcize za ovu vrstu akciznih proizvoda i dalje ostala na značajno nižem nivou u odnosu na cigarete.

Napominjemo da je prethodno korišćenom metodologijom za obračun akcize na bezdmine duvanske proizvode iznos akcize po paklici bio preko osam puta manji od minimalnog obračuna akcize na klasične cigarete. Time je marginalizovan prihod budžeta po ovom osnovu, uprkos povećanom obimu prodaje tog proizvoda kao i njegovog uticaja na zdravlje stanovništva.

Osim kod duvanskih proizvoda, predložena je korekcija akciznog kalendara za pivo kojim se umjesto povećanja akcize od 7 eura po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, od 1. jula 2021. godine, predlaže da ona iznosi 6 eura po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, do 31. decembra 2022. godine.

Kod predloženog iznosa akcize za proizvode od šećera, kakaoa i sladoled - umjesto prvobitnog iznosa akcize od 0,6 eura po kilogramu, sada se predlaže na 0,5 eura po kilogramu ovih proizvoda.

Predloženim amandmanom se koriguje i akcizni kalendar za gazirana pića sa dodatkom šećera, kojim se umjesto povećanja akcize od 35 eura po hektolitru od 1. jula ove  godine, predlaže da visina akcize za ovaj akcizni proizvod iznosi 30 eura po hektolitru, do 31. decembra 2022. godine.

Predloženim povećanjem akciza nijedan subjekat na tržištu ne dovodi se u neravnomjeran položaj, odnosno obezbjeđuje se jednak poreski tretman za sve učesnike na tržištu.

Strateški cilj Vlade je i brža harmonizacija sa pravilima Evropske unije kod akcizne politike, jer je EU pravac Crne Gore.

Podsjećamo da Vlada Crne Gore ni nakon pada ekonomije od preko 15 odsto u 2020. godini nije predlagala uvođenje kriznog poreza, povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili ostalih nameta da bi zaštitila privredu i građane.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?