Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Kolašinu dodijeljene nagrade najboljim seoskim domaćinstvima u 2022. godini

Objavljeno: 24.12.2022. 14:01 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma dodijelilo je nagrade najboljima u seoskom turizmu u 2022. godini na manifestaciji pod nazivom “Ruralno, održivo, domaćinski” koja je održana u Kolašinu.

Događaj na trgu Boraca otvorio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović koji je poručio da država poklanja posebnu pažnju seoskom turizmu i da o tome najbolje govori podatak da je u 2019. godini bilo registrovano 65 seoskih domaćinstava, dok ih je danas oko 240.

“Naše opredjeljenje je da nastavimo da stimulišemo seoska domaćinstva koja se bave pružanjem ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima. Ideja je da i dalje širimo njihovu ponudu i radimo na jačanju kvaliteta. Želimo da seoski turizam postane jedan od pokretača ekonomskog rasta kroz otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanje odlaska mladih sa sela, s uvjerenjem da razvijen seoski turizam u sprezi sa poljoprivredom kao rezultat daje zdravu i stabilnu ekonomiju.”

 Prisutnima se obratio i predsjednik opštine Vladimir Martinović koji je kazao da su seoska domaćinstva jedan od najvećih potencijala za razvoj održivog turizma naše zemlje, posebno sjevera.

 “Posjetioci mogu uživati u pitomijim selima uz idiličnu atmosferu i arhaičan način života i funkcionisanja, preko sela koja su u dolinama rijeka i u kojima se domaćini vrlo često bave uzgojem ribe do visokih crnogorskih katuna u kojima se dan danas može osjetiti duh života gorštačkog stanovništva.”

 Đurović i Martinović dodijelili su nagrade u tri kategorije:

I Najbolje seosko domaćinstvo

1. mjesto - Seosko domaćinstvo „Kraljska koliba – Andrijevica (2.000 eura);

2. mjesto - Seosko domaćinstvo „Kuća Kljajića” – Berane (1.500 eura);

3. mjesto - Seosko domaćinstvo „Vila Merak” – Gusinje (1.000 eura).

 

II Najbolja seoska domaćica

1. mjesto – Velinka Pavićević – Seosko domaćinstvo „Pavićević“, Žabljak (1.500 eura);

2. mjesto – Sanja Raković – Seosko domaćinstvo „Rakovića katun“, Berane

(1.000 eura);

3. mjesto – Dajana Janketić - Seosko domaćinstvo „Janketić“, Kolašin (500 eura).

III Najbolji mladi seoski domaćin/ domaćica

1. mjesto – Radan Božović – Seosko domaćinstvo „Mlečna dolina”, Berane

(1.500 eura);

2. mjesto – Vladeta Ćulafić - Seosko domaćinstvo „Kobil do“, Kolašin (1.000 eura);

3. mjesto – Aleksandar Miličić - Seosko domaćinstvo „Guest Hause Miličić “, Nikšić

(500 eura).

Tokom događaja na trgu je organizovan i mini sajam na kome su izloženi domaći proizvodi seoskih domaćinstava iz cijele Crne Gore.

Bogat kulturno- umjetnički program upotpunio je nastup KUD “Mijat Mašković” i pjevačke grupe Đude kao i nastup benda “Crveno i crno”.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?