Zajedničkim djelovanjem do uspješne ljetne sezone

Objavljeno: 14.04.2021. 14:04 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović, državna sekretarka za turizam Ivana Đurović i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić sastali su se danas sa predstavnicima turističke privrede u Crnoj Gori.

 
Ministar Milatović izrazio je zadovoljstvo sastankom i mogućnost za dijalog sa predstavnicima turizma, naglašavajući značaj i zajedničku spremnost i djelovanje svih učesnika u što boljoj realizaciji turističke sezone.
„Uporedna Covid statistika pokazuje da trenutno Crna Gora bilježi trend pada oboljelih, tj. da imamo manje aktivnih slučajeva Covid-19 u poređenju sa mnogim evropskim zemljama, a istovremeno bilježimo najveći postotak oporavljenog stanovništva u Evropi. Upravo ova analiza nas je navela i da se obratimo zvaničnim pismom potpisanim od strane Premijera, potpredsjednici Vlade Rusije, koja je istovremeno na čelu operativnog kriznog štaba. U pismu smo obrazložili trenutnu situaciju i uporedili našu statistiku sa statistikom zemalja sa kojima već imaju otvorene letove u očekivanju da se u toj grupi nađe i naša zemlja. Naglasili smo važnost avio dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije i pokretanja letova iz Rusije “, istakao je ministar.

 
On je dodao da će do kraja juna 35% odraslog stanovništva biti vakcinisano, ističući značaj samog procesa imunizacije za sezonu. „U prioritetne grupe za vakcinisanje uvršteni su svi turistički poslenici i ugostitelji. Koristim ovu priliku da pozovem i apelujem na sve da se prijave i vakcinišu kako bismo već početkom juna imali sve turističke radnike vakcinisane sa obije doze vakcina“, naglasio je ministar.


On je podsjetio na pruženu podršku turističkoj privredi, a koja se odnosi na subvencije kamata na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka u iznosu od €7 mil eura kao i na subvencije zarada za turističku privredu od formiranja nove Vlade u iznosu od €10 mil (100% minimalne bruto zarade).

 
Takođe, od početka pandemije zaključno sa februarskim zaradama za sektor turizma i ugostiteljstva je isplaćeno €37 mil uz prijedlog ministra Centralnoj banci da se produži moratorijum na otplatu kredita. Odloženo je plaćanje duga po osnovu poreza i doprinosa na dohodak iz III i IV kvartala 2020. godine i reprogram na 24 mjeseca, obezbijeđena je dodatna podrška za novo zapošljavanje u vidu oslobađanja od dijela poreza i doprinosa na dohodak u naredne 3 godine, snižena je stopa pdv-a od 7% na pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u ugostiteljskim djelatnostima do 31.08.2021. godine. Podsjetio je na fiskalni efekat od 3.5 mil eura za umanjenje godišnje novčane naknade za morsko dobro za 2021. godinu, i dodijeljenu pomoć od 150.000 eura za oko 70 turoperatora, 5.5 mil eura za realizaciju turističkih vaučera, uz mogućnost produženja roka za realizaciju programa.


„Uz snažniju kampanju koja će definitivno usled kadrovskih izmjena u NTO biti intezivirana, radimo na promociji turističke sezone, takođe i na zdravstvenim protokolima koji će biti predstavljeni u narednih par dana, koji će biti unaprijeđeni u odnosu na prethodne, kao i na novom setu mjera podrške čiji se početak realizacije očekuje krajem aprila“, kazao je ministar.

 
U tom kontekstu formirano je i posebno tijelo „Radna grupa za turizam i privredu“ u čijem radu učestvuju predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva zdravlja u cilju detaljnijeg pregleda i analize zahtjeva za oporavak turističke privrede i efikasniju priremu turističke sezone što je naišlo na pozitivne reakcije prisutnih predstavnika turističke privrede.


Kako bi se izašlo u susret povećanom broju zahtjeva od strane turista, dogovorena je saradnja sa 5 privatnih laboratorija koje su formirale terenske ekipe sa tehničarima za uzorkovanje, dok se razmatra mogućnost subvencionisanja cijene PCR testova za turiste.


Na sastanku koji je održan u vrlo konstruktivnoj atmosferi, predstavnici turističke privrede saglasili su se da je imunizacija, donošenje i promocija jasnih zdravstvenih protokola i poštovanje mjera ključno za postizanje cilja, iznalaženja što boljih rešenja za suzbijanje negativnih posledica izazvanih koronavirusom.

 
„Pozivam sve da poštuju mjere, da pokažu visok stepen lične odgovornosti, takođe pozivam sve da djelujemo kao jedan tim i da svako sa svoje strane da maksimalni doprinos jer jedino tako možemo realizovati projektovano. U Ministarstvu ekonomskog razvoja imate prijatelja i punu podršku“, zaključio je Milatović.

 
Na sastanku su prisustvovali predstavnici turističkih vodiča, izdavaoci privatnog smještaja, ugostitelja, turističkih agencija, hotelskog smještaja, Unije poslodavaca, izvršni direktor ToMontenegra i predstavnici Privredne komore. Naredni sastanak će biti zakazan početkom maja.

Foto i video sa sastanka dostupni na linku: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157718922792832

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?