Саопштење са 10. сједнице Владе Црне Горе

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на данас одржаној десетој сједници којом је предсједавао премијер др Дритан Абазовић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о платном промету. Наведеним Законом створени су предуслови за даљи развој платног промета у Црној Гори у складу са савременим стандардима у Европској унији и свијету. Како је једна од основних претпоставки ефикасног функционисања финансијског система једне земље сигуран и ефикасан платни промет, доношењем овог Закона, стварају се претпоставке за унапређење регулаторног оквира, што ће позитивно утицати на приступне преговоре за Поглавље 4 - Слобода кретања капитала, подстисање конкурентности на тржишту платних услуга, те омогућити даљи развој иновативног мобилног и интернетског платног промета. Такође, Законом се, између осталог, омогућава куповина преко интернета и у ситуацијама када потрошач нема платну картицу, те обезбјеђује већа сигурност за електронска плаћања и за пружаоце платних услуга.

Донијета је Одлука о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање висине накнаде за рад члана радног тијела или другог облика рада. Измјеном Одлуке укида се исплата накнаде за рад: главном преговарачу за вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији, замјенику главног преговарача, члану Преговарачке групе и секретару Преговарачке групе, предсједавајућем, члану, секретару и замјенику секретара Комисије за европске интеграције, шефу радне групе, замјенику шефа и члану радне групе за припрему и вођење преговора. Анализом трошкова утврђено је да се ради о значајним издвајањима из буџета по том основу, што значи да ће уштеда по овом основу бити око милион еура.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о умањењу износа акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља.  Одлуком се продужава рок примјене умањених износа акцизе за безоловни бензин и гасна уља за 50% до 30. августа 2022. године. На сједници је констатовано да се на овај начин доприноси стабилизацији цијена нафтних деривате, као и заштити животног стандарда грађана.

Усвојена је Информација о проблемима реализације уговора о јавним набавкама због раста цијена у сектору грађевинарства са смјерницама. У Информацији се наводи да се Министарству финансија у претходном периоду обратило више представника извођача у вези проблема са немогућношћу испуњавања уговорених обавеза о грађењу због пораста цијена у сектору грађевинарства. Такође, Управа за саобраћај и Управа јавних радова су доставиле низ иницијатива које су им упитили извођачи радова на спорним пројектима у којима обавјештавају наручиоца да нијесу у могућности да наставе радове по потписаним уговорима због драстичног раста цијена у сектору грађевинарства и захтијевају хитне процедуре измјене истих или ће у противном бити принуђени на једнострани раскид уговора. У Информацији је истакнуто да би раскиди уговора за државу, као инвеститора, били скупље рјешење, а опстанак извођача директно угрожен, те да се хитно мора наћи начин који би омогућио несметану реализацију закључених уговора. С тим у вези, Влада је задужила низ органа како би се покренуле процедуре анализа закључених уговора и нашао модел у циљу превазлажења насталих проблема.

Влада је усвојила Консолидовани извјештај о управљању и унутрашњим контролама у јавном сектору Црне Горе за 2021. годину. У Извјештају су дате информације о активностима које су предузете од стране корисника средстава буџета Црне Горе и буџета јединица локалне самоуправе, као и Директората за централну хармонизацију Министарства финансија и социјалног старања током 2021. године у циљу хармонизације и развоја овог система. У дијелу Извјештаја која се тиче оцјене система управљања, унутрашњих контрола и унутрашње ревизије наводи се да је управљачка одговорност и даље највећи изазов у јавном сектору. Констатовано је да је оперативни оквир за имплементацију унутрашње ревизије у Црној Гори успостављен, али и да је неопходно јачати одговорност руководиоца за повјерене задатке и остваривање циљева.

Усвојена је Информација о надокнади средстава општинама по основу смањења прихода по основу пореза на доходак физичких лица, приреза порезу на доходак физичких лица и Егализационог фонда за април и мај 2022. године из средстава Текуће буџетске резерве.  У том контексту, Влада је задужила Министарство финансија да из средстава текуће буџетске резерве општинама уплати укупно 3.477.677,14 еура у циљу надомјештања разлике у остварењу прихода за мјесеце април и мај 2022. године.

Влада је усвојила Информацију о предлогу именовања Националног службеника за овјеравање надлежног за финансијско управљање програмима IPA и ефикасно функционисање система унутрашњих контрола и Националног IPA координатора надлежног за стратешко планирање, мониторинг и евалуацију програма претприступне подршке. Имајући у виду да придруживање ЕУ представља најважнији приоритет Владе, као и захтјеве Европске комисије, на темељу Оквирних споразума између Владе и ЕК о правилима за сарадњу која се односе на финансијску помоћ Црној Гори у оквиру спровођења Инструмента за претприступну помоћ (IPA II и IPA III), проистиче и обавеза именовања Националног службеника за овјеравање и Националног IPA координатора. Како би се осигурало да описи послова и структура организационих јединица, које су укључене у модел индиректног управљања претприступном помоћи ЕУ, буду у складу са правилима и обавезама прописаним од стране ЕК, као и да активности у дијелу имплементације IPA програма теку несметано и адекватно, Влада је одредила Милу Касалицу за Националног службеника за овјеравање, надлежног за финансијско управљање програмима IPA и ефикасно функционисање система унутрашњих контрола, а Александра Машковића за Националног IPA координатора, надлежног за стратешко планирање, мониторинг и евалуацију програма претприступне подршке.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији пројеката из области енергетске ефикасности за период јануар 2022 - јун 2022. године. Документ садржи оцјену степена реализације пројеката који се финансирају по основу међународних кредита и из Буџета, и то за: Енергетску ефикасност у Црној Гори - друга фаза (MEEP 2), Програм енергетске ефикасности у јавним зградама – друга фаза (EEPPB ), Унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама и Програм „Енергетски ефикасан дом“.

Влада је усвојила Акциони план за спровођење Стратегије за цјеложивотно предузетничко учење 2020-2024, за 2022/23. годину са Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2021. годину. Од укупно 73 активности колико је предвиђено да буде реализовано Акционим планом за 2021. годину, 61 активност је успјешно реализована или се реализује у контунуитету, док 12 планираних активности није реализовано, углавном због епидемиолошке ситуације изазване коронавирусом, што представља 84% испуњености укупно планираних активности. Акционом планом за 2022-2023. годину су јасно дефинисани стратешки и оперативни циљеви, мјере и активности за развој и промоцију цјеложивотног предузетничког учења на свим нивоима образовања, чији ефекти реализације директно таргетирају све циљне групе обухваћене акционим планом (дјецу, основце, средњошколце, студенте, одрасле, младе, жене, почетнике у бизнису и постојеће привредне субјекте). Планом је предвиђена реализација 60 активности у којима учествује 20 институција јавног и приватног сектора, уз подршку донаторских програма. За његово спровођење предложен је финансијски оквир у износу од 1.332.900,00 еура, односно 888.200,00 еура у 2022. години и 444.700,00 еура у 2023. години. Имплементација Акционог плана треба да допринесе развоју људских и институционалних капацитета кроз реализацију постављених оперативних циљева, мјера и активности, односно подизању предузетничких знања и вјештина младих, незапослених, постојећих и потенцијалних предузетника у циљу стварања предузетничког екосистема заснованог на знању и иновацијама. Кроз реализацију мјера и активности доприњеће се развоју предузетништва младих и женског предузетништва, чиме ће без сумње доћи до формирања нових привредних субјеката и унапређења конкурентности. Констатовано је да ће наведено у крајњем утицати и на повећање запослености.

Усвојен је Годишњи извјештај о спровођењу Акционог плана запошљавања за 2021. годину. У документу је дат приказ достигнућа и изазова који су обиљежили извјештајни период реализације и основних кретања на тржишту рада, као и информација о реализацији оперативних циљева, те препоруке за даљу имплементацију Националне стратегије кроз годишње акционе планове. Акциони план запошљавања за 2021. годину дефинисао је укупно 91 активност кроз 18 мјера у оквиру четири оперативна циља. Од укупног броја активности, реализоване су 62 активности или 68.13%, дјелимично релаизовано је 13 активности или 14,28%, док је нераеализовано 16 активности или 17,58%.

Влада је усвојила Извјештај о раду на приоритетном инфраструктурном пројекту “Научно-технолошки парк Црне Горе” за 2021. годину са Извјештајем о пословању Друштва за 2021. годину и дала сагласност на План активности за 2022. годину. У Извјештају о раду се наводи да је реализација Уговора за извођење радова на изградњи НТП ЦГ, односно реконструкцији и адаптацији објекта, отпочела је 25. маја 2020. године. Током 2021. године констатовано је низ проблема који су успорили радове на реконструкцији и адаптацији објекта, узрокованих непрецизном и неадекватном пројектном документацијом, као и лоше изведеним радовима приликом првобитне градње на објекту. Регулисање правних односа, проистекло из поменуте проблематике, додатно је отежало даљи наставак радова на пројекту. У циљу правовременог одговора на поменуту ситуацију формирана је Комисија како би извршила анализу тренутног стања изведених радова, урадила процјену додатних трошкова и дала предлог будућих активности. Управа јавних радова расписала је тендер за додатне и непредвиђене радове 11. октобра 2021. године у износу од 822,000.00 еура без ПДВ-а. На тендер се пријавила смо једна компанија (Нови Volvox ) са понудом 996,620.00 еура укључујући ПДВ. Уговор између одабраног понуђача и Управе јавних радова потписан је 31. децембра 2021. године, чиме су се стекли предуслови за наставак и интезивирање радова на реконструкцији и адаптацији објекта за потребе НТП ЦГ. У Извјештају о пословању друштва, рад НТП ЦГ био је усмјерен на: инфраструктуру, пројектне, програмске и маркетинг активности, међународну сарадњу и умрежавање. Финансијска средства за 2022. годину износе укупно 830.861,00 еура, од чега 100.000,00 еура из Буџета, а 730.861,00 еура из екстерних извора/донатори.

Усвојен је Предлог којим се стављају ван снаге закључци Владе број 04-812/2 од 19. фебруара 2021. године, број 04-915 са сједнице од 25. фебруара 2021. године, број 04-1961/2 са сједнице од 15. априла 2021. године и број 04-2106/2 са сједнице од 29. априла 2021. године. Сви наведени закључци односе се на путничка моторна возила марке Mercedes Maybach , регистарских ознака PG HM 542 и PG HM 826 . Како је саопштено на сједници, имајући у виду да су пропале четири лицитације за продају возила марке Mercedes Maybach , регистарских ознака PG HM 542 , као и обзиром на протек времена и чињеницу да је од дана сачињавања Извјештаја о процјени вриједности возила његова вриједност драстично умањена, а да то возило у потпуности одговара потребама Одсјека за обезбјеђење страних штићених личности у Сектору полиције посебне намјене - Управа полиције, а притом Управа полиције не располаже возилом које посједује потребне техничке карактеристике и није у могућности да испоштује ригорозне безбједносне стандарде (захтјеви страних безбједносних служби приликом посјете штићених личности Црној Гори), Влада је усвојила предлог да се обустави продаја возила и исто уступи МУП-УП на коришћење. Посебно је наглашено да ће се возило користити искључиво у те сврхе и неће бити на располагању премијеру и осталим члановима Владе.

Влада је дала сагласност за куповину непокретности у Општини Даниловград и прихватила текст Уговора о купопродаји. Уговором се Општина Даниловград обавезује да ће продајом непокретности чија је процијењена вриједност 669.636,00 еура и то за земљиште површине 17.405 м², као и објекат површине 217 м², измирити обавезе које има према Влади, односно Министарству финансија и Фонду за обештећење. Према евиденцији Министарсва финансија, укупан дуг Општине Даниловград према буџету износи 472.607.97 € , док дуг према Фонду за обештећење износи 129,971,87 € , а што све укупно износи 602.579,84 € . Предметне непокретности се граниче са катастарском парцелом која је у својини Црне Горе и на којој се налази објекат Регионалне школе за европске послове (RESP-a) .

Усвојена је Информација о уговору о ангажовању независног инжењера за пројекат изградње жичаре Котор - Ловћен и прихваћен текст Уговора.  Влада је, на сједници одржаној 17.06.2022. године задужила Концесионара (Конзорцијум „Leitner – жичара Котор 1350“, који чине привредна друштва Нови Volvox д.о.о. из Подгорице и LEITNER AG / SpA) да са фирмом „IPSA INSTITUT“ доо Сарајево припреми предлог уговора који ће уредити права, обавезе и одговорности Независног инжењера. Истовремено задужено је Министарство економског развоја и туризма да након усаглашавања Предлога уговора са Независним инжењером, исти достави Влади на разматрање. Предмет овог Уговора су консултантске услуге Независног инжењера на пројекту изградње жичаре Котор - Ловћен са пратећим садржајима, којим се Независни инжењер обавезује да ће поменте услуге вршити у складу са Уговором о концесији од почетка радова на изградњи жичаре и то на период од 12 мјесеци, а трошкове у вези са овим Уговором сноси Концесионар.

Влада је дала сагласности на одредбе члана 6 а Статута општине Тузи, којима се утврђују облик и садржина симбола општине.

Усвојен је и II Прилог Извјештају Европске комисије о Црној Гори 2022.

Влада је усвојила Информацију о потреби потписивања Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Републике Финске и Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Краљевине Шведске и прихватила текстове протокола о приступању. У Информацији се наводи да је погоршање безбједносне ситуације, изазвано инвазијом Русије над Украјином, довело да Финска и Шведска започну националну дебату о евентуалним промјенама својих безбједносних позиција, а у циљу осигуравања безбједности, независности и суверенитета својих држава, као и потребе да се продубе оквири за одбрамбену и безбједносну сарадњу с Алијансом. Чланством у НАТО-у, Финска и Шведска ојачаће сопствено подручје оперативног дјеловања, а оснажиће се и безбједност и сигурност балтичког региона и сјеверне Европе. У складу са тим, задужено је Министарство вањских послова да, по добијању потписаних протокола о приступању, припреми предлоге закона о потврђивању протокола о приступању Републике Финске и Краљевине Шведске и упути их Влади на даљу процедуру.

Поред осталог, Влада је одлучила о више кадровских питања доступних на линку: https://www.gov.me/clanak/saopstenje-o-kadrovskim-pitanjima-sa-10-sjednice-vlade.

10. sjednica Vlade Crne Gore (01.07.2022.)


10. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Усмена информација о реализацији активности из процеса приступања Црне Горе Европској унији Закључци
2.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о платном промету Материјал Закључци
3.Предлог одлуке о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање висине накнаде за рад члана радног тијела или другог облика рада Материјал Закључци
4.Предлог одлуке о измјени Одлуке о умањењу износа акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља Материјал Закључци
5.Информација о проблемима реализације уговора о јавним набавкама због раста цијена у сектору грађевинарства Материјал Закључци
6.Предлог консолидованог извјештаја о управљању и унутрашњим контролама у јавном сектору Црне Горе за 2021. годину Материјал Закључци
7.Информација о надокнади средстава општинама по основу смањења прихода по основу пореза на доходак физичких лица, приреза порезу на доходак физичких лица и Егализационог фонда за април и мај 2022. године из средстава Текуће буџетске резерве Материјал Закључци
8.Информација о предлогу именовања Националног службеника за овјеравање, надлежног за финансијско управљање програмима IPA и ефикасно функционисање система унутрашњих контрола и Националног IPA координатора надлежног за стратешко планирање Материјал Закључци
9.Информација о активностима на реализацији пројеката из области енергетске ефикасности за период јануар - јун 2022. године Материјал Закључци
10.Предлог акционог плана за спровођење Стратегије за цјеложивотно предузетничко учење 2020-2024, за 2022/23. годину са Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2021. годину Материјал Закључци
11.Годишњи извјештај о спровођењу Акционог плана запошљавања за 2021. годину Материјал Закључци
12.Извјештај о раду на приоритетном инфраструктурном пројекту “Научно-технолошки парк Црне Горе” за 2021. годину с Извјештајем о пословању Друштва са ограниченом одговорношћу “Научно-технолошки парк Црне Горе” за 2021. годину и Предлог плана активности Материјал Закључци
13.Предлог за стављање ван снаге Закључака Владе Црне Горе, број: 04-812/2, од 19. фебруара 2021. године, број: 04-915, са сједнице од 25. фебруара 2021. године, број: 04-1961/2, са сједнице од 15. априла 2021. године и број: 04-2106/2 Материјал Закључци
14.Предлог за давање сагласности за куповину непокретности у Општини Даниловград с Предлогом уговора о купопродаји непокретности Материјал Закључци
15.Информација о уговору о ангажовању независног инжењера за пројекат изградње жичаре Котор - Ловћен са предлогом уговора Материјал Закључци
16.Кадровска питања Закључци
16.1Предлог за разрјешење и именовање члана Комисије за спровођење поступка по јавном конкурсу за именовање главног ревизора Ревизорског тијела Материјал
16.2Предлог за разрјешење и именовање члана Управног одбора ЈУ Центар за социјални рад за општине Пљевља и Жабљак Материјал
16.3Предлог за разрјешење и именовање предсједнице Управног одбора ЈУ Центар за социјални рад за општине Никшић, Плужине и Шавник Материјал
16.4Предлог за разрјешење и именовање предсједнице Управног одбора ЈУ Дом старих "Бијело Поље" Материјал
16.5Предлог за разрјешење два члана Одбора директора Друштва са ограниченом одговорношћу Спортски центар “АДА” Пљевља Материјал
16.6Предлог за разрјешење и именовање Комисије за оцјењивање пројеката који се финансирају из капиталног буџета државе Материјал
16.7Предлог за одређивање вршиоца дужности секретара Министарства унутрашњих послова Материјал
16.8Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Директората за безбједносно-надзорне послове у Министарству унутрашњих послова Материјал
16.9Предлог за одређивање вршиоца дужности помоћника директора Управе полиције - руководиоца Сектора за финансијско-обавјештајне послове Материјал
16.10Предлога за именовање државног секретара у Министарству одбрану Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
17.Предлог одлуке о измјени Статута Друштва са ограниченом одговорношћу „Скијалишта Црне Горе“ (без расправе) Материјал Закључци
18.Извјештај о раду „Скијалишта Црне Горе“ д.о.о са финансијским исказима за 2021. годину, финансијским извјештајима за зимску сезону 21/22 и први квартал 2022. године, са интегрисаним секторским извјештајима (без расправе) Материјал Закључци
19.Информација о организацији фестивала Wild Beauty Art 2022 с Предлогом уговора о извршној продукцији фестивала „Wild Beauty Art“ за 2022. годину (без расправе) Материјал Закључци
20.Информација о закључивању Меморандума о разумијевању између Министарства економског развоја и туризма - Директората за унапређење конкурентности и Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) на реализацији Пројекта-Јачање и ширење менторинг Материјал Закључци
21.Предлог одлуке о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности у захвату ДУП-а “Насеље 1. Мај - дио” - измјене и допуне у Подгорици (без расправе) Материјал Закључци
22.Предлог одлуке о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности у захвату ДУП-а “Коник - Стари Аеродром” - измјене и допуне у Подгорици (без расправе) Материјал Закључци
23.Предлог одлуке о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности у захвату ДУП-а “Коник - Стари аеродром фаза III” (без расправе) Материјал Закључци
24.Предлог одлуке о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности у захвату ДУП-а “Насеље 1. Мај” (без расправе) Материјал Закључци
25.Предлог одлуке о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности, у захвату ДУП-а “Агроиндустријска зона” у Подгорици Материјал Закључци
26.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради изградње стубних мјеста дв 400 KV I 400 + 110 KV Ластва - Пљевља (дионица Чево - Пљевља) за КО Шумане I, КО Шумане II и КО Илино брдо I, општина Пљевља (без расправе) Материјал Закључци
27.Предлог одлуке о преносу права располагања на непокретностима Општини Андријевица ради остваривања јавног интереса - привођења намјени у складу са Детаљно урбанистичким планом ”Књажевац” (без расправе) Материјал Закључци
28.Предлог одлуке о локалним административним таксама општине Тиват (без расправе) Материјал Закључци
29.Предлог одлуке о висини накнада за коришћење општинских путева на територији Општине Рожаје (без расправе) Материјал Закључци
30.Предлог одлуке о накнадама за коришћење општинских путева и дјелова државних путева који пролазе кроз територију општине Будва (без расправе) Материјал Закључци
31.Предлог одлуке о варијабилном дијелу зараде запослених у Општини Мојковац (без расправе) Материјал Закључци
32.Информација о пристаништу и привезишту испред кат.парцеле 1262/1 КО Мрчевац, за потребе сезонског пристајања пловних објеката за потребе Аеродрома Тиват (без расправе) Материјал Закључци
33.Информација о преусмјеравању неутрошених средстава у оквиру капиталног буџета Управе јавних радова за 2022. годину (без расправе) Материјал Закључци
34.Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за развој женског предузетништва у Црној Гори 2021-2024, за 2021. годину (без расправе) Материјал Закључци
35.Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије развоја микро, малих и средњих предузећа 2018-2022, за 2021. годину (без расправе) Материјал Закључци
36.Предлог мишљења Министарства економског развоја и Мининистарства финансија на Извјештај о раду са Финансијским извјештајем Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност за 2021. годину (без расправе) Материјал Закључци
37.Годишњи извјештај о раду Друштва са ограниченом одговорношћу „Фонд за иновације Црне Горе” за 2021. годину (без расправе) Материјал Закључци
38.Предлог платформе за званичну посјету предсједника Владе Дритана Абазовића Републици Аустрији, 7. јула 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
39.Предлог платформе за учешће министра без портфеља Зорана Миљанића на регионалном састанку - стратегије јавних политика у области одузимања имовине, 7 - 8. јул 2022. године, Беч, Аустрија (без расправе) Материјал Закључци
40.Предлог за измјену Закључка Владе Црне Горе, број: 04-2576/2, од 28. априла 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
41.Предлог основе за вођење преговора и закључивање споразума између Црне Горе и Савезног вијећа Швајцарске о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају с Нацртом споразума (без расправе) Материјал Закључци
42.Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Националне стратегије управљања хемикалијама 2019-2022. година, за 2021. годину (без расправе) Материјал Закључци
43.Предлог мишљења на Предлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност (предлагачи посланици др Дамир Шеховић, мр Борис Мугоша и Иван Брајовић) (без расправе) Материјал Закључци
44.Предлог мишљења на Предлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност (предлагач посланик Андрија Поповић) (без расправе) Материјал Закључци
45.Предлог за уступање на привремено управљање и коришћење земљишта у својини Црне Горе Општини Гусиње, без накнаде, ради постављања привремених објеката - гаража за возила Службе заштите и спасавања, на период од 5 година (без расправе) Материјал Закључци
46.Предлог платформе за учешће предсједника Владе др Дритана Абазовића на 26. годишњем владином округлом столу под називом ''Антитезе, трансформације и достигнућа у свијету који се мијења'' у организацији медијске групације “Economist”(без расправе) Материјал Закључци
47.Питања и предлози
47.1Предлог за давање сагласности ЈУ ОШ „Бошко Стругар“ из Улциња за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 3143 КО Улцињ, општина Улцињ у својини Црне Горе Материјал Закључци
47.2Информација о продужетку Споразума о оснивању Регионалне школе за јавну управу ReSPA Материјал Закључци
47.3Предлог за давање сагласности на одредбе члана 6 а Статута општине Тузи, којима се утврђују облик и садржина симбола општине Материјал Закључци
47.4Предлог правилника о унутрашњој организацији и ситематизацији Министарства спорта и младих Материјал Закључци
47.5Предлог II Прилога Извјештају Европске комисије о Црној Гори 2022 Материјал Закључци
47.6Предлог платформе за радну посјету потпредсједнице Владе за спољну политику, европске интеграције и регионалну сарадњу и министарке европских послова Бриселу, 28. јуна -1. јула 2022. године Материјал Закључци
47.7Информација о потреби потписивања Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Републике Финске и Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Краљевине Шведске Материјал Закључци
47.8Информација о потписивању Меморандума о разумијевању о јачању политичких консултација између Министарства вањских послова Црне Горе и Министарства вањских послова Републике Сан Марино Материјал Закључци
47.9Информација о 49. засиједању Савјета УН за људска права (HRC) и учешћу Црне Горе као чланице Савјета за период 2022-2024. године Материјал Закључци
47.10Извјештај о радној посјети предсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића Украјини, 14-15. јун 2022. године Материјал Закључци
47.11Извјештај о учешћу министра вањских послова Црне Горе Ранка Кривокапића на Састанку министара вањских послова Процеса сарадње у југоисточној Европи (SEECP), Солун, 10. јун 2022. године Материјал Закључци
47.12Предлог за размјену непокретности у својини Црне Горе, уписаних у листу непокретности број 555 КО Грлић, Општина Даниловград, са непокретностима у својини физичког лица, а све у поступку експропријације непокретности за реконструкцију магистралног пута Материјал Закључци
47.13Предлог за размјену непокретности у својини Државе Црне Горе уписаних у листу непокретности број 209 и 608 КО Бандићи, Општина Даниловград, са непокретностима у својини физичког лица Секулић Славка, а све у поступку експропријације непокретности Материјал Закључци
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?