Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На граничним прелазима се врши контрола пријаве боравка странаца

Објављено: 19.06.2012. 22:51 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма и Управа полиције, Сектор граничне полиције, поводом нетачних информација које су претходних дана пласиране у медијима, желе да информишу јавност да  на граничним прелазима Црне Горе службеници Управе полиције, Сектора за граничну полицију у складу са Законом о граничној контроли врше контроле у склопу којих се врши и провјера законитости боравка странаца на територији Црне Горе.

Улаз, излаз и боравак странаца у Црној Гори је прописан Законом о граничној контроли (усвојен 30.окотобра 2009. године, Службени лист број 72/09), Законом о странцима (усвојен у децембру 2008.године), Законом о регистима пребивалишта и боравишта и Уредбом о визном режиму.

Сходно члану 24, Закона о регистрима пребивалишта и боравишта се наводи следеће: “Привредно друштво, предузетник и лице којем странац са боравком до 90 дана долази у посјету и којем обезбјеђује смјештај дуже од 24 часа обавезан је да полицији поднесе пријаву и одјаву боравишта странца, у року од 12 часова од часа доласка односно одласка странца”.

У циљу бољег информисања туриста током прошле љетње туристичке сезоне на свим граничним прелазима припрадници Управе полиције, Сектора граничне полиције дијелили су брошуре, преведене на 5 језика, са основним информацијама за странце који долазе у Црну Гору, како би се туристи боље упознали са обавезама које имају приликом преласка државне границе Црне Горе.

Као и у свим другим земљама, странци су по доласку у Црну Гору обавезни да полицији пријаве свој боравак, а уколико су у питају туристи онда су издаваоци смјештаја, код којих туристи бораве, дужни да их пријаве.

Контрола пријаве боравка се врши на свим граничним прелазима, што значи да обухвата путнике који путују свим врстама превоза (авионом, аутомобилом, возом, бродом..).

Да би се избјегле гужве на граничним прелазима и смањило вријеме потребно за улазак у нашу земљу, службеници Управе полиције, Сектора граничне полицију у складу за чланом 34, Закона о граничној контроли имају могућност да пропусте одређене радње тј. одступе од режима граничних провјера и контролу могу вршити селективно.

Службеници Управе полиције у складу са законским овлашћењима врше провјеру лица која улазе и излазе из наше земље у циљу стварања безбједносних услова, односно обезбјеђења грађана и туриста.

Такође желимо да напоменемо да су службеници Управе полиције са колегама из Републике Србије потписали Протокол о размјени полицијских службеника за вријеме љетње туристичке сезоне као и Споразум о поједностављењу граничних контрола за вријеме сезоне, на граничним прелазиима између Црне Горе и Републике Србије, како би задржавање на граничним прелазима било сведено на најмању могућу мјеру, па цијенимо да процедуре на граничним прелазима неће имати негативан утицај на  одвијање туристичке сезоне.

Сходно Закону, боравишна такса је паушални новчани износ који плаћа гост који користи услуге смјештаја у смјештајном објекту у којем се обавља туристичка или угоститељска дјелатност.

Наплату боравишне таксе врши давалац смјештаја и дужан је да у рачун за услугу смјештаја посебно искаже износ боравишне таксе. Боравишна такса приход је туристичке организације, а прикупљена средства користе се за финансирање дјелатности локалних туристичких организација (80%) и финансирање програма Националне туристичке организације (20%). Надзор над прикупљањем и плаћањем боравишне таксе и вођењем одговарајуће евиденције обавља надлежни порески орган општине.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?