Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нумановић учествује на Ромском самиту у Бриселу

Објављено: 04.04.2014. 22:56 Аутор: ПР служба
Министар за људска и мањинска права, др Суад Нумановић учествовао је данас, 4. априла, на Ромском самиту који је ове године организован у Бриселу.
Теме о којима су високи званичници дискутовали и о којима су излагали су образовање, запошљавање, стамбено питање и здравствена заштита, борба против дискриминције и сегрегације као и ефикаснија употреба ЕУ фондова у земљама чланицама и земљама проширења.
Министар, др Суад Нумановић је представио залагања државе Црне Горе по питању инклузије ромске популације. Значају његовог учешћа на састанку допринијела је и чињеница да Црна Гора предсједава Декадом инклузије Рома 2005-2015. године, узевши у обзир да је централни фокус самита управо инклузија Рома/киња у ЕУ као и у земљама проширења.
Црна Гора је активно радила, осим на основним темама Декаде и на стварању језгра младих образованих припадника/ца ромске популације који/е би наставили/е активно залагање за побољшање положаја своје заједнице. Образовање ће водити бољим могућностима за запошљавање, даље смањењу сиромаштва које неумитно прати ову популацију као један од главних фактора њиховог маргинализованог положаја и дискриминације. Црна Гора је, такође одабрала да се активније бави питањем заштите од насиља Ромкиња које су двоструко дискриминисане, као жене и као Ромкиње.
Самит је уједно био прилика за све заинтересоване да обнове своју политичку посвећености и обезбиједе да имплементација законодавног оквира ЕУ иде ка превазилажењу разлика на локалном нивоу, односно да се локалне и регионалне власти ставе у центар овог дешавања.
Министар је своје учешће на Ромском самиту искористио и за неформалне разговоре са Вивианом Рединг, потпредсједницом и комесарком за правду, фундаментална права и држављанство, Золтаном Балогом, министром за људске ресурсе државе Мађарске и неколицином званичника из ЕУ институција.
На самиту је закључено да је сарадња свих заинтересованих кључ за изналажење најбољег начина за унапређење интеграције Рома/киња у Европи.

ПР служба
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?