Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Numanović učestvuje na Romskom samitu u Briselu

Objavljeno: 04.04.2014. 22:56 Autor: PR služba
Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović učestvovao je danas, 4. aprila, na Romskom samitu koji je ove godine organizovan u Briselu.
Teme o kojima su visoki zvaničnici diskutovali i o kojima su izlagali su obrazovanje, zapošljavanje, stambeno pitanje i zdravstvena zaštita, borba protiv diskrimincije i segregacije kao i efikasnija upotreba EU fondova u zemljama članicama i zemljama proširenja.
Ministar, dr Suad Numanović je predstavio zalaganja države Crne Gore po pitanju inkluzije romske populacije. Značaju njegovog učešća na sastanku doprinijela je i činjenica da Crna Gora predsjedava Dekadom inkluzije Roma 2005-2015. godine, uzevši u obzir da je centralni fokus samita upravo inkluzija Roma/kinja u EU kao i u zemljama proširenja.
Crna Gora je aktivno radila, osim na osnovnim temama Dekade i na stvaranju jezgra mladih obrazovanih pripadnika/ca romske populacije koji/e bi nastavili/e aktivno zalaganje za poboljšanje položaja svoje zajednice. Obrazovanje će voditi boljim mogućnostima za zapošljavanje, dalje smanjenju siromaštva koje neumitno prati ovu populaciju kao jedan od glavnih faktora njihovog marginalizovanog položaja i diskriminacije. Crna Gora je, takođe odabrala da se aktivnije bavi pitanjem zaštite od nasilja Romkinja koje su dvostruko diskriminisane, kao žene i kao Romkinje.
Samit je ujedno bio prilika za sve zainteresovane da obnove svoju političku posvećenosti i obezbijede da implementacija zakonodavnog okvira EU ide ka prevazilaženju razlika na lokalnom nivou, odnosno da se lokalne i regionalne vlasti stave u centar ovog dešavanja.
Ministar je svoje učešće na Romskom samitu iskoristio i za neformalne razgovore sa Vivianom Reding, potpredsjednicom i komesarkom za pravdu, fundamentalna prava i državljanstvo, Zoltanom Balogom, ministrom za ljudske resurse države Mađarske i nekolicinom zvaničnika iz EU institucija.
Na samitu je zaključeno da je saradnja svih zainteresovanih ključ za iznalaženje najboljeg načina za unapređenje integracije Roma/kinja u Evropi.

PR služba
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?