Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Okrugli sto "Romi u Crnoj Gori, Crna Gora u Evropi"

Objavljeno: 11.12.2015. 16:20 Autor: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je u Bijelom Polju okrugli sto na temu „Romi u Crnoj Gori, Crna Gora u Evropi“ u cilju informisanja mlade populacije i pripadnika/ca ranjivih društvenih kategorija u društvu o stanju ljudskih prava najmarginalizovanije zajednice, romske.

Ministar dr Numanović  govorio je na otvaranju i saopštio da, iako su Romi najugroženija društvena kategorija i Evropske unije, njihov položaj u našoj zemlji se značajnije poboljšava u poređenju sa mnogim drugim, čak i razvijenijim zemljama u svijetu.

Akcenat mora biti na obrazovanju, na ukazivanju na mogućnosti koje im se mogu otvoriti ukoliko steknu određena znanja. Bez dobre obrazovne osnove, nije moguće razmišljati o boljim uslovima za zapošljavanje, pa samim tim nije moguće poboljšati ni ekonomsku situaciju, koja je izrazito loša kod pripadnika/ca romske i egipćanske zajednice.

Država Crna Gora i resorno Ministarstvo, preduzimaju  zakonodavne aktivnosti u skladu sa potrebama i promjenama u društvu i uz uvažavanje preporuka Evropske komisije. Unapređenje i zaštita, a najprije poštovanje osnovnih ljudskih prava, je test koji je svako od nas dužan da položi sa najvišom ocjenom. Polazeći od sebe, nužno je da poštujemo prava svih drugih ljudi kao što poštujemo svoja, rekao je ministar Numanović obraćajući se đacima iz osnovnih i srednjih škola  koji su prisustvovali događaju. On je poručio svim tim mladim ljudima da različitosti ne treba da predstavljaju prepreku, već naprotiv suština je u tome da učimo jedni o drugima tako ćemo shvatiti i veličinu i značaj poštovanja ljudskih prava. Takođe, pripadnicima/ama romske populacije savjetovao je da ne odustaju od školovanja, već da istraju u svojim nastojanjima da obezbijede sebi što bolje uslove za život i rad u vremenu koje je pred njima. Država je tu da pruži podršku u granicama svojih mogućnosti, a volja i namjera na izostaju. Takođe, izrazio je nadu da su sa ovog skupa pošli svjesniji svoje uloge i vrijednosti.

Na okruglom stolu govorili su i gospoda Leon Gjokaj ispred Direktorata za unapređenje i zaštitu manjinskih naroda, Andrija Đukanović koordinator programa mentorske i stipendijske podrške ispred Romskog obrazovnog fonda, Fatima Naza, asistentkinja na programima u Centru za romske inicijative iz Nikšića i Elvis Beriša, student Pravnog fakulteta na Odsjeku za bezbjednost i kriminalistiku.

Na događaju je prezentovan i prvi Crnogorsko-romski i romsko- crnogorski rječnik. Isti su predstavili jedan od autora Ljatif Demir i urednica Lida Vukmanović-Tabaš.

Gospodin Demir je govorio o značaju romskog jezika je star 25 vijekova i danas broji 38 glasova od prvobitnih 48.

Sa drevnom izrekom koja kaže da bijela knjiga romska nikad nije bila posijana crnim slovima, aludirajući na jako mali broj naslova koji su napisani na romskom jezika, profesor je zahvalio svima na učašću i mogućnosti da se ova knjiga slova prezentuje u Bijelom Polju, gradu koji simbolično nosi ovaj pomenuti pridjev u svom nazivu.

Napredujući ka standardima koje od nas očekuje Evropska unija, neminovno je da se sve veća pažnja posvjećuje ljudskim pravima, kulturi ljudskih prava i nezaobilaznoj kulturi dijaloga. Razgovor o temama koje život znače, najbolji su načini da najšira javnost bude bolje upoznata sa svim stvarima koje su od presudnog značaja za opštu dobrobit cijele zajednice.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?