Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Округли сто "Роми у Црној Гори, Црна Гора у Европи"

Објављено: 11.12.2015. 16:20 Аутор: ПР служба

Министарство за људска и мањинска права организовало је у Бијелом Пољу округли сто на тему „Роми у Црној Гори, Црна Гора у Европи“ у циљу информисања младе популације и припадника/ца рањивих друштвених категорија у друштву о стању људских права најмаргинализованије заједнице, ромске.

Министар др Нумановић  говорио је на отварању и саопштио да, иако су Роми најугроженија друштвена категорија и Европске уније, њихов положај у нашој земљи се значајније побољшава у поређењу са многим другим, чак и развијенијим земљама у свијету.

Акценат мора бити на образовању, на указивању на могућности које им се могу отворити уколико стекну одређена знања. Без добре образовне основе, није могуће размишљати о бољим условима за запошљавање, па самим тим није могуће побољшати ни економску ситуацију, која је изразито лоша код припадника/ца ромске и египћанске заједнице.

Држава Црна Гора и ресорно Министарство, предузимају  законодавне активности у складу са потребама и промјенама у друштву и уз уважавање препорука Европске комисије. Унапређење и заштита, а најприје поштовање основних људских права, је тест који је свако од нас дужан да положи са највишом оцјеном. Полазећи од себе, нужно је да поштујемо права свих других људи као што поштујемо своја, рекао је министар Нумановић обраћајући се ђацима из основних и средњих школа  који су присуствовали догађају. Он је поручио свим тим младим људима да различитости не треба да представљају препреку, већ напротив суштина је у томе да учимо једни о другима тако ћемо схватити и величину и значај поштовања људских права. Такође, припадницима/ама ромске популације савјетовао је да не одустају од школовања, већ да истрају у својим настојањима да обезбиједе себи што боље услове за живот и рад у времену које је пред њима. Држава је ту да пружи подршку у границама својих могућности, а воља и намјера на изостају. Такође, изразио је наду да су са овог скупа пошли свјеснији своје улоге и вриједности.

На округлом столу говорили су и господа Леон Гјокај испред Директората за унапређење и заштиту мањинских народа, Андрија Ђукановић координатор програма менторске и стипендијске подршке испред Ромског образовног фонда, Фатима Наза, асистенткиња на програмима у Центру за ромске иницијативе из Никшића и Елвис Бериша, студент Правног факултета на Одсјеку за безбједност и криминалистику.

На догађају је презентован и први Црногорско-ромски и ромско- црногорски рјечник. Исти су представили један од аутора Љатиф Демир и уредница Лида Вукмановић-Табаш.

Господин Демир је говорио о значају ромског језика је стар 25 вијекова и данас броји 38 гласова од првобитних 48.

Са древном изреком која каже да бијела књига ромска никад није била посијана црним словима, алудирајући на јако мали број наслова који су написани на ромском језика, професор је захвалио свима на учашћу и могућности да се ова књига слова презентује у Бијелом Пољу, граду који симболично носи овај поменути придјев у свом називу.

Напредујући ка стандардима које од нас очекује Европска унија, неминовно је да се све већа пажња посвјећује људским правима, култури људских права и незаобилазној култури дијалога. Разговор о темама које живот значе, најбољи су начини да најшира јавност буде боље упозната са свим стварима које су од пресудног значаја за општу добробит цијеле заједнице.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?