Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен Иницијални извјештај Црне Горе о имплементацији Међународног пакта о грађанским и политичким правима на 112. Засиједању Комитета Уједињених нација за права човјека, Женева

Објављено: 16.10.2014. 17:05 Аутор: ПР служба

mmpДелегација Владе Црне Горе на челу са Славицом Рабреновић, Генералним директорком Директората за извршење кривичних санкција,представила је током протекла два дана Иницијални Извјештај Црне Горе о имплементацији Међународног пакта о грађанским и политичким правима, пред Комитетом за људска права у Женеви.Под предсједавањем Др.Најдзела Родлија и Др.Корнелиса Флитермена у веома конструктивном интерактивном дијалогу, највећи број питања експерата Комитета односио се на изградњу легислативе и имплементацију међународних стандарда, као и усвајања међународних правних норми и конвенција у раду судова.

Посебан интерес експерти су исказали за питања заштите права најрањивијих друштвених група, посебно Рома, ЛГБТ популације, расељених, интерно расељених лица, азиланата и дјеце. Такодје, током расправе покренута су питања положаја вјерских заједница у Црној Гори, положаја жена и учешћа у политичком и јавном зивоту и на мјестима одлучивања, као и приступу правни институцијама, укључујући и примјене Закона о бесплатној правној помоћи, те реформама у затворском систему.

Чланови делегације из надлежних ресорних министарстава, одговарали су и на питања о процесуирању случајева у основним и вишим судовима, ефикасности рада државног тужилаштва, укључујући и ток и резултате процесуирања случајева ратних злочина и репарација штете, трафикинга људима, напада на новинаре, као и превентивног дјеловања у циљу сузбијања дискриминације, говора мржње и насиља над женама и дјецом.

Чланови Комитета исказали су неподијељену подршку прогресу који је Црна Гора остварила у имплементацији Међународног пакта о грађанским и политичким правима од стицања независности.

У закључним оцјенама предсједавајући су изразили задовољство квалитетом дискусије, детаљним и исцрпним одговорима и експертизом Делегације Владе Црне Горе, и констатовали да Комитет препознаје резултате које је Црна Гора као млада држава постигла у усвајању и имплементацији међународних стандарда у тако краком периоду. Истовремено, Предсједавајући Комитетом за људска права је оцијенио да је овај први дијалог на тему имплементације Међународног пакта за грађанска и политичка права протекао у конструктивној атмосфери, и изразио наду да ће препоруке које ће Комитет дати у закљичним оцјенама бити узете у обзир у даљем формулисању политика Владе Црне Горе.

Црногорску Делегацију сачињавали су предстаници Министарства правде, Министарства за људска и мањинска права, Министарства унутрашњих послова, Министарства задравља, Министарства вањских послова и европских интеграција, Врховног суда Црне Горе, Врховног државног тужилаштва, Управе полиције, Канцеларије за борбу против трговине људима и Заштитника људских права и слобода.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?