Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Лукшић отворио округли сто „Програм приступања Црне Горе ЕУ 2014 - 2018 – резултати и ревизија“

Објављено: 21.10.2014. 17:54 Аутор: Биро за односе с јавношћу
   

MVPEIПоштоване екселенције,
Уважени представници цивилног сектора,
Поштоване колеге из Владе Црне Горе,
Даме и господо,

Задовољство ми је да вас поздравим у име Министарства вањских послова и европских интеграција и пожелим добродошлицу на округли сто на тему „Програм приступања Црне Горе Европској унији – резултати и ревизија“. Искористио бих прилику да изразим захвалност Европском покрету у Црној Гори на сарадњи приликом организације овог догађаја, који заједно с осталим представницима цивилног сектора чини изузетно важан дио црногорског преговарачког процеса.

Програм приступања Црне Горе Европској унији је кровни документ који дефинише европску агенду Црне Горе за период 2014-2018. и оцјењује њену спремност за чланство у ЕУ. Овим документом се омогућава јасније и оперативније праћење, координација и сагледавање активности свих учесника у преговарачком процесу, кроз дефинисање стратегијских, законодавних и административних потреба и циљева које је неопходно спровести до 2018. године.

Ријеч је, дакле, о детаљном путоказу који на кварталном (када је ријеч стратегијско-законодавном оквиру) или годишњем (када је ријеч о административним капацитетима) нивоу предвиђа активности у сва 33 преговарачка поглавља. Израда овог документа је представљала велико искуство цјелокупне државне управе, како због потребе доброг познавања правне тековине ЕУ, тако и због остваривања високог степена међуресорке сарадње.

Данас, након скоро годину дана од усвајања овог документа, сумирањем остварених резултата, можемо бити углавном задовољни.

Остварен је значајан напредак у институционалном и законодавном смислу, који се огледа у усклађености великог броја прописа с правном тековином ЕУ, успостављањем нових институција и константној едукацији кадра. Такође, за разлику од прошле године Црна Гора је свој стратегијски и законодавни оквир ојачала с око 60 нових стратегија и око 300 нових законских и подзаконских аката.

Програм приступања Црне Горе ЕУ је од стране Европске комисије оцијењен јако позитивно, као ефикасан и иновативан начин праћења планираних активности државе кандидата. Као концепт, сматрамо да је преговарачка структура израдила један квалитетан и свеобухватан документ који у даљем процесу ревидирања треба додатно унаприједити у погледу планирања активности.

Када говоримо о нереализованим активностима дозволите ми ипак да нагласим да су нове процедуре Европске комисије учиниле процес доношења закона нешто комплекснијим. За неке правне акте је неопходно добити мишљење ЕК, Венецијанске комисије и експертских мисија што захтијева одређени временски период и понекад утиче на смањење степена реализације планираних активности. То међутим не оправдава нереално планирање обавеза у једном броју случајева.

Свакако треба имати у виду да се ради о документу чија је ревизија предвиђена на годишњем нивоу, управо због динамике преговарачког процеса. Приступ годишње ревизије нам омогућује одређену флексибилност и ефикасно прилагођавање новим обавезама које могу бити посљедица економских, политичких или правних промјена.

Вођени претходним искуством успјели смо да дефинишемо кључне изазове приликом израде Програма приступања, који се односе на стратешко планирање, координацију, као и јачање административних капацитета. Сагледавајући искуство које је државна управа стекла у протеклој години, можемо очекивати да ће ова ревизија успјешно идентификовати све оне области које је потребно додатно ојачати.

С обзиром на интензитет и захтјеве преговарачког процеса, ревизијом Програма приступања додатно ћемо се фокусирати на кључне сегменте стратегије проширења Европске уније које се огледају у владавини права, економском управљању и реформи државне управе.

Имајући у виду да је приступање ЕУ пројекат цијелог друштва, како органа централних и локалних власти, тако и организација цивилног друштва, изузетно је важно да укључимо све заинтересоване субјекте у процес консултација по питању овог документа. То смо урадили приликом његове израде у децембру прошле године, а свјесни важности снажења сарадње, то чинимо и сада приликом ревизије документа. У том правцу, охрабрујем све иницијативе, коментаре и сугестије у правцу унапређења овог документа, а тиме и цјелокупног процеса приступања.

На крају, користим прилику да се захвалим свима који су допринијели да се препозна значајан напредак наше државе у процесу европске интеграције и пошаљу јасне поруке, што за нас представља додатни подстицај за наставак спровођења реформи и вођење преговарачког процеса.

Захваљујем.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?