Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Процес истраживања нафте и гаса у подморју Црне Горе транспарентан

Објављено: 05.03.2015. 21:33 Аутор: Министарство економије
Поводом навода НВО Греен Хоме везаних за пројекат истраживања нафте и гаса у црногорском подморју, као и предстојећег Јадранског самита о нафти и гасу, саопштавамо сљедеће:

Министарство економије Црне Горе није организатор Јадранског самита о нафти и гасу који ће овог мјесеца бити одржан у Будви, већ овај регионалани догађај организује Глобал Евентс Партнер - специјализовани организатор међународних догађаја који окупљају пословне заједнице из области нафте и гаса.

Нетачни су такође и наводи ове НВО да досадашње поступање Министарства економије није обезбиједило транспарентну процедуру. Читав процес овог пројекта је од самог почетка потпуно транспарентан и цјелокупна тендерска документација, као и модели уговора, јавно су доступни. Дакле, јавност је упозната са свим фазама овог поступка – од усвајања Закона о истразивању и производњи угљоводоника 2010. године, регулисања фискалне политике, тендерске процедуре, па до доношења низа законских и подзаконских аката. Чињеница да ће коначну одлуку о додјели концесија дати посланици у Парламенту довољно говори о транспарентности овог процеса.

Када је ријеч о Стратешкој процјени утицаја на животну средину активности истраживања и производње угљоводоника у подморју Црне Горе (СЕА), изјава НВО Греен Хоме полази од још једне нетачне претпоставке - да је Стратешка процјена завршена и тајно усвојена без консултација са домаћом јавношћу, као и без прекограничних констултација. Министарство економије би пружило све потребне податке овој НВО да је од нас тражила информације о статусу Стратешке процјене утицаја на животну средину.

СЕА документ је у фази нацрта и тренутно је упућен (у складу са Законом о СЕА) на процедуру давања мишљења унутар Владе, након чега ће бити израђен нацрт СЕА документа који ће бити упућен на јавну расправу. Приликом упућивања на јавну расправу, нацрт СЕА документа ће бити упућен и на прекограничне консултације у складу са ЕСПОО конвенцијом.

Како би обезбиједило бољи квалитет СЕА документа, Министарство економије је у сарадњи Министарством одрживог развоја и туризма, осигурало подршку ЕЦРАН мреже приликом израде овог документа који је постао и пилот СЕА пројекат. Министарство економије и овим путем позива представнике НВО сектора да узму активно ушешће у јавној расправи везано за нацрт СЕА документа, као што смо то и урадили код дефинисања обухвата СЕА документа (тзв. сцопинг фаза). Поменуте јавне консултације за сцопинг фазу су биле прве јавне консултације те врсте за један СЕА документ у Црној Гори. Дакле, својим учешћем НВО сектор има могућност да утиче на финални документ, јер ће препоруке из СЕА документа постати обавезе нафтних компанија које ће бити уграђене у њихове уговоре.

Када је у питању сама политика управљања угљоводоницима, њени приципи су дефинисани Законом о истраживању и производњи угљоводоника, који је Скупштина Црне Горе усвојила 2010, а самим чином усвајања је дефинисала политку у овој области која ја заснована на одговорном управљању ресурса, а не на максималној добити.

Истраживање нафте и гаса у јадранском подморју није новост – Хрватска већ 40 година истражује Јадран и тражи нафту и гас, а исте активности много дуже обављају се и са италијанске стране Јадрана. Вишедеценијска пракса је показала да се ове истражне радње никако не косе са стратешким развојним гранама, прије свега туризмом, што ће бити случај и у Црној Гори.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?