Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка развијању сервиса бесплатне и јединствене националне СОС линије

Објављено: 20.05.2015. 22:02 Аутор: ПР служба

Полазећи од заједничког интереса и потребе да се утиче на смањење негативног утицаја насиља у породици и друштву у цјелини, Министарство за људска и мањинска права је данас потписало Меморандуmmpм о разумијевању са невладиним организацијама које пружају услуге СОС телефона за жене и дјецу жртве насиља.

Као и доста пута до сада, Министарство за људска и мањинска права има јасну слику да, уколико желимо дуготрајне и ефективне промјене у свијести нашег друштва, нужно је да дјелујемо заједно.Дијелећи интерес да се координирано одговори на сваки појединачни случај породичног насиља у заједници и да је насиље један од најдрастичнијих облика кршења људских права, приступило се јачању међусобне сардње у циљу сузбијања овог друштвено распрострањеног негативног феномена.

Насиље у породици чешће погађа жене него мушкарце, те је самим тим, насиље над женама и дјевојчицама родно засновано и  утиче на породицу у цјелини. У насиљу над женама препознајемо кршење психичког и физичког интегритета једне личности. А дјеца из породица погођених оваквом страхотом су свједоци самог тог ужаса.

Да бисмо освијетлили важност овог проблема и омогућили  сваком грађанину/ки да се лично увјери у своју сигурност, морамо заједничким снагама изнијети ту промјену. Ако постигнемо да у нашем друштву нико не страхује са своју безбједност и интегритет, можемо рећи да сно успјели постићи равноправност. Тим кораком идемо ка друштву унапређеном у смислу прихватања начела једнакости.

Потписнице Меморандума сагласне су да се активно ради на укључивању невладиних организација које на локалним нивоима пружају сервисе подршке женама и дјеци жртвама насиља и чије особље посједује искуство и специјализована знања за рад са жртвама родно заснованог насиља.Такође, Меморандум предвиђа промовисање процедура и релевантних служби за помоћ женама и дјеци жртвама насиља независно од географског подручја или региона у којем живе, као и језика којим говоре.

Са циљем да се подрже политике које обезбјеђују анонимност и повјерљивост жртвама, као и стручан рад са њима у наредном периоду предузеће се све неопходне мјере како би се промовисали одрживи специјализовани сервиси подршке које пружају жене свим женама жртвама насиља и њиховој дјеци.

Потписнице Меморандума су, поред Министарства, невладине организације „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља- Подгорица“, „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља-Никшић“, „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља-Бијело Поље“, „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља-Беране“, „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља-Плав“, „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља-Улцињ“, Отворени центар „Бона Фиде“из Пљеваља и „Сигурна женска кућа“ из Подгорице.

Министартсво за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?