Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Podrška razvijanju servisa besplatne i jedinstvene nacionalne SOS linije

Objavljeno: 20.05.2015. 22:02 Autor: PR služba

Polazeći od zajedničkog interesa i potrebe da se utiče na smanjenje negativnog uticaja nasilja u porodici i društvu u cjelini, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je danas potpisalo Memorandummpm o razumijevanju sa nevladinim organizacijama koje pružaju usluge SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja.

Kao i dosta puta do sada, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima jasnu sliku da, ukoliko želimo dugotrajne i efektivne promjene u svijesti našeg društva, nužno je da djelujemo zajedno.Dijeleći interes da se koordinirano odgovori na svaki pojedinačni slučaj porodičnog nasilja u zajednici i da je nasilje jedan od najdrastičnijih oblika kršenja ljudskih prava, pristupilo se jačanju međusobne sardnje u cilju suzbijanja ovog društveno rasprostranjenog negativnog fenomena.

Nasilje u porodici češće pogađa žene nego muškarce, te je samim tim, nasilje nad ženama i djevojčicama rodno zasnovano i  utiče na porodicu u cjelini. U nasilju nad ženama prepoznajemo kršenje psihičkog i fizičkog integriteta jedne ličnosti. A djeca iz porodica pogođenih ovakvom strahotom su svjedoci samog tog užasa.

Da bismo osvijetlili važnost ovog problema i omogućili  svakom građaninu/ki da se lično uvjeri u svoju sigurnost, moramo zajedničkim snagama iznijeti tu promjenu. Ako postignemo da u našem društvu niko ne strahuje sa svoju bezbjednost i integritet, možemo reći da sno uspjeli postići ravnopravnost. Tim korakom idemo ka društvu unapređenom u smislu prihvatanja načela jednakosti.

Potpisnice Memoranduma saglasne su da se aktivno radi na uključivanju nevladinih organizacija koje na lokalnim nivoima pružaju servise podrške ženama i djeci žrtvama nasilja i čije osoblje posjeduje iskustvo i specijalizovana znanja za rad sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja.Takođe, Memorandum predviđa promovisanje procedura i relevantnih službi za pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja nezavisno od geografskog područja ili regiona u kojem žive, kao i jezika kojim govore.

Sa ciljem da se podrže politike koje obezbjeđuju anonimnost i povjerljivost žrtvama, kao i stručan rad sa njima u narednom periodu preduzeće se sve neophodne mjere kako bi se promovisali održivi specijalizovani servisi podrške koje pružaju žene svim ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci.

Potpisnice Memoranduma su, pored Ministarstva, nevladine organizacije „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja- Podgorica“, „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja-Nikšić“, „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja-Bijelo Polje“, „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja-Berane“, „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja-Plav“, „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja-Ulcinj“, Otvoreni centar „Bona Fide“iz Pljevalja i „Sigurna ženska kuća“ iz Podgorice.

Ministartsvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?