Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Примјена Резолуције 1325 Савјета безбједности УН- Жене, мир и безбједност

Објављено: 18.06.2015. 01:12 Аутор: ПР служба

Резолуција Савјета безбједности Уједињених нација 1325-Жене, мир и безбједност, представља најважнији документ који се бави питањем родног аспекта безбједности и улогом жена у сектору одбране и безбједности.

Данас је о примјени кључних аспеката Резолуције 1325 у Црној Гори дискутовано на конференцији која је овим подом одржана у организацији Института за јавну политику, а у сарадњи са Еквилиб Институтом. Они су спровели пројекат у Црној Гори под називом Вријеме је за женска права и родну равноправност уз подршку Министарства вањских послова Словеније и Словеначке развојне сарадње, те Владе Словеније.

Студија на тему имплементације кључних аспеката резолуције 1325 у Црној Гори реализована је у оквиру поменутог пројекта.

Ове године навршава се петнаест година од ратификације ове Резолуције. Премда је 48 земаља донијело Националне акционе планове за имплементацију Резолуције 1325, Црна Гора није међу њима, казала је Селена Тасић програмска менаџерка Института за јавну политику.

Иако није донијет Национални акциони план, мјере за имплементацију Резолуције 1325 препознатљив су дио Плана активности  за постизање родне равноправности у Црној Гори 2013-2017. година, који представља национални документ за спрођење политике родне равноправности, нагласила је начелница Одјељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић.

Она је напоменула да је укључивање жена у политичко одлучивање и безбједност и одбрану допринос квалитетним промјенама цијелог друштва. Из тог разлога, унапређивање родне равноправности суштински је допринос постизању трајне стабилности и безбједности у нашем региону. Начелница Пејовић је испред Министарства за људска и амњинска права позвала још једном активнији рад свих на овим питањима, на јачање свијести о значају родне равноправности, уклањању стереотипа и традиционалних схватања друштвених односа.

Радмила Ђаконовић обратила се присутнима испред Министарства одбране у својству координаторке за родну равноправност у том ресору.

Резултате поменуте студије представила је истраживачица Маријана Зечевић.

Данашња конференција пружила је прилику за сагледавањем тренутне ситуације у овој области и анализу конкретних мјера за имплементацију Резолуције 1325, као и стварања свих предуслова за чланство Црне Горе у НАТО Алијансу.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?