Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Primjena Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN- Žene, mir i bezbjednost

Objavljeno: 18.06.2015. 01:12 Autor: PR služba

Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325-Žene, mir i bezbjednost, predstavlja najvažniji dokument koji se bavi pitanjem rodnog aspekta bezbjednosti i ulogom žena u sektoru odbrane i bezbjednosti.

Danas je o primjeni ključnih aspekata Rezolucije 1325 u Crnoj Gori diskutovano na konferenciji koja je ovim podom održana u organizaciji Instituta za javnu politiku, a u saradnji sa Ekvilib Institutom. Oni su sproveli projekat u Crnoj Gori pod nazivom Vrijeme je za ženska prava i rodnu ravnopravnost uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Slovenije i Slovenačke razvojne saradnje, te Vlade Slovenije.

Studija na temu implementacije ključnih aspekata rezolucije 1325 u Crnoj Gori realizovana je u okviru pomenutog projekta.

Ove godine navršava se petnaest godina od ratifikacije ove Rezolucije. Premda je 48 zemalja donijelo Nacionalne akcione planove za implementaciju Rezolucije 1325, Crna Gora nije među njima, kazala je Selena Tasić programska menadžerka Instituta za javnu politiku.

Iako nije donijet Nacionalni akcioni plan, mjere za implementaciju Rezolucije 1325 prepoznatljiv su dio Plana aktivnosti  za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2013-2017. godina, koji predstavlja nacionalni dokument za sprođenje politike rodne ravnopravnosti, naglasila je načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović.

Ona je napomenula da je uključivanje žena u političko odlučivanje i bezbjednost i odbranu doprinos kvalitetnim promjenama cijelog društva. Iz tog razloga, unapređivanje rodne ravnopravnosti suštinski je doprinos postizanju trajne stabilnosti i bezbjednosti u našem regionu. Načelnica Pejović je ispred Ministarstva za ljudska i amnjinska prava pozvala još jednom aktivniji rad svih na ovim pitanjima, na jačanje svijesti o značaju rodne ravnopravnosti, uklanjanju stereotipa i tradicionalnih shvatanja društvenih odnosa.

Radmila Đakonović obratila se prisutnima ispred Ministarstva odbrane u svojstvu koordinatorke za rodnu ravnopravnost u tom resoru.

Rezultate pomenute studije predstavila je istraživačica Marijana Zečević.

Današnja konferencija pružila je priliku za sagledavanjem trenutne situacije u ovoj oblasti i analizu konkretnih mjera za implementaciju Rezolucije 1325, kao i stvaranja svih preduslova za članstvo Crne Gore u NATO Alijansu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?