Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Jednake mogućnosti i jednak tretman u zapošljavanju za žene i muškarce

Objavljeno: 17.10.2014. 21:50 Autor: PR služba

 

Ministar dr Suad Numanović danas je govorio na otvaranju TAIEX radionice o jednakim mogućnostima i jednakom tretmanu u zapošljavanju, organizovane u saradnji Evropske komisije sa Odjeljenjem za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Prisutnima se obratio i Šef Delegacije EU u Crnoj Gori NJ.E. Ambasador Mitja Drobnič.

Ova radionicaje posvećena  primjeni Direktive EU o sprovođenju načela jednakih mogućnosti i jednakog tretmana muškaraca i žena u pitanjima zapošljavanja i zanimanja. Radionica je usmjerena na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa Direktivom, a naročito na primjenu i sprovođenje u praksi. Ekspertkinje g-đa Karageorgou iz Kancelarije Ombudsmana iz Grčke i g-đa Eleveld sa Univerziteta u Amsterdamu, Holandija, govorile su o zakonodavnom okviru EU kada je u pitanju ova oblast  i prezentovale primjere najbolje prakse o tome kako se Direktiva sprovodi u njihovim zemljama.

U okviru radionice održane su diskusije o zabrani seksualnog uznemiravanja i drugih oblika diskriminacije po osnovu pola, o tijelima za jednakost, socijalnom dijalogu i dijalogu sa nevladinim organizacijama kao i zaštiti žena za vrijeme trudnoće i porodiljskog odnosno roditeljskog odsustva.

Ministar dr Numanović je uputio zahvalnost Evropskoj komisiji koja preko TAIEX programa, odnosno Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija omogućila organizovanje ove radionice.

,,Međutim, u praksi izostaje aktivna uloga žena na mjestima u politici i mjestima odlučivanja, a u javnom i privatnom sektoru, one se nalaze na slabije plaćenim radnim mjestima. Prema podacima MONSTAT-a preko 52% žena ima visoko obrazovanje i taj podatak zahtjeva aktivniji rad na unapređenju položaja žena, kako na tržištu rada, tako i na podsticaju ženskog preduzetništva, kao i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za podjednako uključivanje žena i muškaraca u svim poslovnim sferama“, naveo je ministar Numanović.

Na radionici su donijeti sledeći zaključci:

Još jednom je naglašen značaj Direktive Evropske unije 2006/54 o sprovođenju načela jednakih mogućnosti i jednakog tretmana muškaraca i žena u pitanjima zapošljavanja, a naročito su bitni oni članovi koji se odnose na:

Jednakost muškaraca i žena kao temeljnog načela

Jednakost postupanja u pitanjima zapošljavanja i rada, uključujući i načelo jednake plate za jednak rad;

Dalju promociju i podizanje svijesti o diskriminaciji, s obzirom na platu. Takođe, Direktiva upućuje da bi u tom procesu vodeću ulogu mogao bi imati dijalog između socijalnih partnera.

Kada je riječ o seksualnom uznemiravanju, Direktiva upućuje da je “uznemiravanje i seksualno uznemiravanje u suprotbnosti sa načelom jednakog postupanja muškaraca i žena i predstavlja diskriminaciju po osnovu pola. Ti oblici diskriminacije se ne događaju samo na random mjestu, već i u kontekstu moogućnosti zapošljavanja, stručnog osposobljavanja i napredovanja. Njih bi zato trebalo zabraniti i predvidjeti djelotvorne, proporcionalne i odgovarajuće sankcije. ”

U vezi sa tim, Direktiva decidno određuje da bi “poslodavce i dogovorne osobe za stručno osposobljavanje trebalo podsticati da preduzimaju mjere protiv svih oblika diskriminacije na osnovu pola, a posebno da preduzimaju preventivne mjere protiv uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, te u vezi sa zapošljavanjem, stručnim osposobljavanjem i napredovanjem, u skladu sa nacionalnim pravom i praksom.”

 Zaposlenost žena i njihova ekonomska nezavisnost predstavljaju temelj veće ravnopravnosti žena i muškaraca u cjelokupnom društvu. Zato je jedan od najvažnijih zadataka postizanja rodne ravnopravnosti smanjivanje nezaposlenosti žena uz njihovo ekonomsko osnaživanje i uklanjanje svih oblika diskriminacije na tržištu rada.

 Pozitivno zakonodavstvo u Crnoj Gori sadrži normativne garancije kroz koje se izražava administrativna politika Crne Gore o jednakom pristupu zakonskim i političkim procesima, društvenim službama, zdravstvenoj i medicinskoj zaštiti, obrazovanju, programima za razvoj pismenosti, zapošljavanju, vlasništvu nad imovinom, kao i službama socijalne pomoći. Nijedan zakon ne sadrži izričito diskriminatorne norme za žene ili za muškarce, naprotiv, sva propisana prava i obaveze se odnose jednako i na muškarce i na žene.

Radi postizanja zadovoljavajućih rezultata i potpuno jednakog tretmana žena i muškaraca neophodno je poštovanje pravnog okvira koji zahtijeva primjenu, praćenje, i redovnu evaluaciju, kao i kontinuiranu saradnju svih nadležnih organa uključenih u postizanje rodne ravnopravnosti.  

Jednake mogućnosti i jednak tretman pri zapošljavanju su ključni u osiguravanju rodne ravnopravnosti.

 

 

 

 

 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?