Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Једнаке могућности и једнак третман у запошљавању за жене и мушкарце

Објављено: 17.10.2014. 21:50 Аутор: ПР служба

 

Министар др Суад Нумановић данас је говорио на отварању ТАИЕX радионице о једнаким могућностима и једнаком третману у запошљавању, организоване у сарадњи Европске комисије са Одјељењем за послове родне равноправности Министарства за људска и мањинска права. Присутнима се обратио и Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Њ.Е. Амбасадор Митја Дробнич.

Ова радионицаје посвећена  примјени Директиве ЕУ о спровођењу начела једнаких могућности и једнаког третмана мушкараца и жена у питањима запошљавања и занимања. Радионица је усмјерена на усклађивање националног законодавства са Директивом, а нарочито на примјену и спровођење у пракси. Експерткиње г-ђа Карагеоргоу из Канцеларије Омбудсмана из Грчке и г-ђа Елевелд са Универзитета у Амстердаму, Холандија, говориле су о законодавном оквиру ЕУ када је у питању ова област  и презентовале примјере најбоље праксе о томе како се Директива спроводи у њиховим земљама.

У оквиру радионице одржане су дискусије о забрани сексуалног узнемиравања и других облика дискриминације по основу пола, о тијелима за једнакост, социјалном дијалогу и дијалогу са невладиним организацијама као и заштити жена за вријеме трудноће и породиљског односно родитељског одсуства.

Министар др Нумановић је упутио захвалност Европској комисији која преко ТАИЕX програма, односно Инструмента за техничку помоћ и размјену информација омогућила организовање ове радионице.

,,Међутим, у пракси изостаје активна улога жена на мјестима у политици и мјестима одлучивања, а у јавном и приватном сектору, оне се налазе на слабије плаћеним радним мјестима. Према подацима МОНСТАТ-а преко 52% жена има високо образовање и тај податак захтјева активнији рад на унапређењу положаја жена, како на тржишту рада, тако и на подстицају женског предузетништва, као и стварању повољнијег пословног амбијента за подједнако укључивање жена и мушкараца у свим пословним сферама“, навео је министар Нумановић.

На радионици су донијети следећи закључци:

Још једном је наглашен значај Директиве Европске уније 2006/54 о спровођењу начела једнаких могућности и једнаког третмана мушкараца и жена у питањима запошљавања, а нарочито су битни они чланови који се односе на:

Једнакост мушкараца и жена као темељног начела

Једнакост поступања у питањима запошљавања и рада, укључујући и начело једнаке плате за једнак рад;

Даљу промоцију и подизање свијести о дискриминацији, с обзиром на плату. Такође, Директива упућује да би у том процесу водећу улогу могао би имати дијалог између социјалних партнера.

Када је ријеч о сексуалном узнемиравању, Директива упућује да је “узнемиравање и сексуално узнемиравање у супротбности са начелом једнаког поступања мушкараца и жена и представља дискриминацију по основу пола. Ти облици дискриминације се не догађају само на рандом мјесту, већ и у контексту моогућности запошљавања, стручног оспособљавања и напредовања. Њих би зато требало забранити и предвидјети дјелотворне, пропорционалне и одговарајуће санкције. ”

У вези са тим, Директива децидно одређује да би “послодавце и договорне особе за стручно оспособљавање требало подстицати да предузимају мјере против свих облика дискриминације на основу пола, а посебно да предузимају превентивне мјере против узнемиравања и сексуалног узнемиравања на радном мјесту, те у вези са запошљавањем, стручним оспособљавањем и напредовањем, у складу са националним правом и праксом.”

 Запосленост жена и њихова економска независност представљају темељ веће равноправности жена и мушкараца у цјелокупном друштву. Зато је један од најважнијих задатака постизања родне равноправности смањивање незапослености жена уз њихово економско оснаживање и уклањање свих облика дискриминације на тржишту рада.

 Позитивно законодавство у Црној Гори садржи нормативне гаранције кроз које се изражава административна политика Црне Горе о једнаком приступу законским и политичким процесима, друштвеним службама, здравственој и медицинској заштити, образовању, програмима за развој писмености, запошљавању, власништву над имовином, као и службама социјалне помоћи. Ниједан закон не садржи изричито дискриминаторне норме за жене или за мушкарце, напротив, сва прописана права и обавезе се односе једнако и на мушкарце и на жене.

Ради постизања задовољавајућих резултата и потпуно једнаког третмана жена и мушкараца неопходно је поштовање правног оквира који захтијева примјену, праћење, и редовну евалуацију, као и континуирану сарадњу свих надлежних органа укључених у постизање родне равноправности.  

Једнаке могућности и једнак третман при запошљавању су кључни у осигуравању родне равноправности.

 

 

 

 

 

 

Министарство за људска и мањинска права

 

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?