Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписани уговори о додјели бесповратне подршке кроз ИПАРД-лике 1 пројекат

Објављено: 03.10.2015. 00:14 Аутор: МПРР

Уговоре о додјели бесповратне подршке у износу од 50 до 65 одсто инвестиције у пољопривредна газдинства кроз ИПАРД-лике 1 пројекат потписали су данас у Подгорици 291 пољопривредни произвођач, претежно са сјевера Црне Горе. У скоро свим областима пољопривредне производње биће инвестирано укупно 10 милиона еура, од чега ће произвођачима бити враћено 5 милиона еура. Просјечно уговорено улагање по газдинству износи 35.600 еура. Од 291 потписаних уговора, 180 је у области сточарске, 103 у области биљне производње, а 8 из области аквакултуре. Од свих потписника 127 су млађи од 40 година.

То је наш допринос креирању нових радних мјеста и одрживом развоју у руралним крајевима”, оцијенио је министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић. „То је наш допринос стварању једне нове класе поносних и самоодрживих људи који се баве производњом здраве и домаће хране, који живе на свом земљишту, у складу са природом и добрим пољопривредним праксама, који настављају традицију предака уз поштовање захтјева и стандарда националног и међународног тржишта”, додајући да Влада има јасан план да направи одрживе пољопривредне произвођаче на веома тешком, захтјевном и комплексном подручју сјевера Црне Горе. Према ријечима Ивановића, резултат који је Министарство остварило реализовањем пројекта, велико интересовање пољопривредника и успјех да испуне захтјевне услове за подршку одговор је и на све „прозивке, подметања, коментаре самозваних стручњака, протесте...”

MPRRMPRR

Највише уговора додијељено је сјеверном региону (158) укупне вриједност инвестиција преко 6,4 милиона €. Дакле, 54% укупног броја уговора и готово 65% вриједности уговора, односи се на сјевер Црне Горе. На централни дио односи се 122 уговора, на јужни 11 уговора. “Ово је наш конкретан одговор на захтјеве пољопривредних произвођача. Зато с правом очекујем конкретан одговор пољопривредних произвођача на наше захтјеве! Тражим више рада и још боље резултате, тражим да отварате нова радна мјеста и зарађујете више. Пољопривреда није социјална категорија. Пољопривреда је агробизнис. Мој тим и ја нисмо обећавали, него смо радили. Ни од вас не тражим обећања, него рад и резултате” поручио је Ивановић.

Очекује се да реализација пројеката допринесе: постепеном достизању стандарда ЕУ, повећању броја радних мјеста у области пољопривреде, већој вриједности примарне производње и једним дијелом прераде, али и да подстакне банкарски сектор за финансирање пројеката у пољопривреди. Министар очекује да кроз ИПАРД-лике програм буде отворено око 500 радних мјеста, од чега у сјеверном дијелу Црне Горе 320. “Ако успјешно заврше своје инвестиције, сви корисници средстава и њихове породице имаће константну и квалитетну добит од свога рада. Ефекат ће бити и већи, јер ће укључити и остале чланове домаћинства”, казао је Ивановић.

Одговарајући на тезу која се у посљедње вријеме пласира у јавности, да држава подржава велике, а не мале произвођаче, Министар је навео да је са данашњим, кроз МИДАС и ИПАРД-лике, потписано преко 1.000 уговора. “Ни један уговор није потписан са великима, сви су потписани малим произвођачима. За велике су обезбијеђена кредитна средства, а не средства бесповратне подршке, и њихова додјела тек предстоји”, поручио је Ивановић.

Банкаре, трговце и хотелијере, чији су представници присуствовали свечаности, Министар је још једном замолио да пруже прилику пољопривредним произвођачима и да имају више вјере у њих. Наводећи да има и оних којима је негативно размишљање, критизерство, шпекулација, не само духовна храна, већ и подлога за бизнис, Министар је казао да ће проћи вријеме негативног и ничега. “Знам да ће предмет посебне анализе бити и зашто баш данас потписујемо уговоре са вама. Али, проћи ће вријеме стваралаца негативног и ничега. Иза њих остаће ништа. Иза вас, остаће инвестиције, добра имања и здраве породице”, казао је Ивановић. Он је најавио и ускоро нови пројекат бесповратне подршке, кроз ИПАРД-лике 2 позив, кроз који је опредијељено 5 милиона еура, за јачање прерађивачких капацитета.

MPRRMPRR

ИПАРД-лике 1 је дио ЕУ/ИПА пројекта изградње институција у пољопривреди и руралном развоју у Црној Гори, који финансира Европска унија у оквиру Инструмента претприступне помоћи (ИПА), а кофинансира Владе Црне Горе. Пројекат имплементира Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Свјетском банком.

Шефица Канцеларије Свјетске банке за Црну Гору, Босну и Херцеговину Татјана Проскурјакова (Татиана Проскурyакова) истакла је да је потписивање уговора за ИПАРД-лике, корак напријед у досадашњој изузетној сарадњи са Министарством. Она је нагласила да је успјех претходног МИДАС пројекта који се реализовао у Црној Гори, позитиван примјер који представници СБ наглашавају у региону и шире. Представница СБ је истакла да је вриједност пројеката подршке МИДАС, ИПАРД-лике и наредних у томе што стварају нова радна мјеста, убрзавају развој и припрему пољопривредника за ЕУ.

Према мишљењу шефа Делегације ЕУ у Црној Гори, амбасадора Митје Дробнича данас је посебан дан за рурални развој Црне Горе, као и за црногорске пољопривреднике који ће по први пут добити финансијска средства од ЕУ, кроз ИПА инстурмент. Он је честитао потписиницима уговора што су као предузетници преузели ризик улагања у пољопривреду, што вјерују у њен потенцијал за раст и што вјерују да пољопривреда може бити катализатор економског развоја Црне Горе у цјелини. “Улажући сопствени новац, у нову опрему или објекте, уз фондове ЕУ и Црне Горе, постижете више од самог повећања продуктивности. Ви, такође, нудите могућности другим људима отварањем радних мјеста у другим секторима, као што су сектори изградње или трговине, и постављате темеље за промовисање читавог ланца производње”, казао је амбасадор Дробнич.

Према ријечима амбасадора Дробнича, данас је посебан дан и за Министарство пољопривреде, јер се завршио интензиван процес процјене и провјере апликација. “Вриједност овог посла ће ускоро у потпуности доћи до изражаја, јер се од Црне Горе очекује да од сљедеће године пређе на комплетан ИПАРД програм”, казао је Дробнич.

MPRRMPRR

За пројекат ИПАРД-лике млади тим у МПРР припремио је Оперативни приручник и спровео инфо-кампању. Ојачана је инстутуција која је поднијела највећи терет - Директорат за ИПАРД плаћања, кроз програме обуке ојачани су и Директорат за рурални развој, Ветеринарска управа и савјетодавне службе. Управо овај синергетски приступ изазовима и висок степен објективности и транспарентности, цијене наши партнери из ЕУ и Свјетске банке.

Транскрипт говора министра Ивановица на потписивању ИПАРД лике уговора Сипцаник 02 10 2015


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?