Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана радионица о изградњи интегритета у сектору одбране и безбједности

Објављено: 10.12.2015. 20:35 Аутор: мод
Министарство одбране Црне Горе, у сарадњи и уз подршку НАТО-а, 10. децембра било је домаћин једнодневне радионице на тему „Изградња интегритета у сектору одбране и безбједности: Проблеми и рјешења током реализације поступака јавних набавки и набавки у оквиру система одбране“.

Радионица је одржана у оквиру НАТО Програма „Изградња интегритета у сектору одбране и безбједности“, који је прилагођен земљама Југоисточне Европе, а организована је за релевантне представнике Министарства одбране и Војске Црне Горе, као и националне представнике Управе за јавне набавке и Државне комисије за контролу поступака јавних набавки.

У уводном дијелу радионице говориле су Сузана Домазетовић, начелница Службе за набавке у Министарству одбране и др Надја Миланова, представник НАТО Одјељења за политичка питања и безбједоносну политику, координатор Програма за изградњу интегритета у сектору одбране и безбједности.

Домазетовић је указала на значај имплементације НАТО Програма у контексту јачања административних капацитета и професионализма у Министарству одбране. Она је полазнике радионице информисала и о резултатима оствареним у области изградње и јачања интегритета у сектору одбране, са освртом на област набавки за потребе одбране.

Миланова је посебно истакла активно учешће Црне Горе у НАТО Програму за изградњу интегритета, указујући на интензивне активности предузете у Министарству одбране, које су резултирале израдом и усвајањем Плана интегритета МО и ВЦГ за период 2014 – 2016. године, уз уважавање препорука НАТО експертског тима. Она је указала да је одржавање радионице израз НАТО подршке имплементацији Плана интегритета, изражавајући увјерење да ће, уз заједничку сарадњу и међусобну подршку, бити успостављен систем заснован на принципима апсолутне транспарентности и одговорности у систему одбране.
Поред експертске подршке регионалних и НАТО предавача, основни циљ радионице био је размјена мишљења, искустава и добре праксе у области реализације поступака набавки у одбрани, са фокусом на анализу идентификованих проблема и рјешења за њихово превазилажење.

Присутнима се обратила и Санела Ђозгић, шеф кабинета у Министарству одбране Црне Горе, која је детаљно представила ток и процес изградње интегритета у Министарству одбране и Војсци Црне Горе. Ђозгић је изразила очекивање да ће и у наредном периоду, уз помоћ и подршку НАТО партнера, бити уложени напори на испуњавању утврђених мјера из Плана интегритета у циљу јачања ефикасног и транспарентног система одбране.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?