Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

О унапређењу људских права и заштити мањина кроз још један пројекат сарадње са ЕУ/СЕ

Објављено: 06.04.2016. 17:36 Аутор: ПР служба

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић  обратио се члановима/ицама Управног одбора за праћење имплементације Заједничог регионалног пројекта Европске уније и Савјета Европе о унапређивању људских права и заштите мањина у југоисточној Европи, чија је четврти састанак одржан данас у Подгорици.

 У уводном дијелу своја обраћања имали су и Адриан Ницолае, замјеник шефа за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори и Сара Китинг, шефица Јединице за сарадњу и јачање капацитета, ДГ ИИ, у Савјету Европе.

Пројекат “Унапређивање људских права и заштита мањина у југоисточној Европи”  Савјета Европе и Европске уније има за циљ унапређење питања са којима се припадници/е националних мањина суочавају у свакодневном животу на локалном нивоу. Такође, пројакат се односе и на побољшање приступа правима мањина на разним нивоима власти, у складу са стандардима Савјета Европе у овој области, а прије свега у складу са Оквирном конвенцијом за заштиту националних мањина и Европском повељом о регионалним и мањинским језицима.  

Пројекат обухвата систем грантова који се дају као подршка изабраним општинама и градовима да разраде пројектне идеје ради отклањања препрека које стоје на путу остваривања права мањина  у својим локалним заједницама.     

У овом пројекту поред представника Савјета Европе и укључено је 36 општина и градова из седам земаља Региона (Црна Гора, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, БЈР Македонија, Албанија и Косово).

Министар Нумановић је истакао да Црна Гора препознаје важност улоге коју мањинска народи имају у свим друштвеним токовима, те интеграционим процесима Црне Горе. Припадници/е мањинских народа и других мањинских националних зајендица у Црној Гори имају квалитетан законодавни и институционални оквир заштите својих права. Овим пројектом, дата је посебна важност даљем унапређењу   њихових права и на локалном нивоу.  

Пројекат ће допринијети обликовању напредних политика и пракси локалних самоуправа, али и оних на вишим институционалним нивоима, рекао је Нумановић. Он је поручио да ће, из перспективе ресорног Министарства, сасвим сигурно бити уложен напор како би се створили услови кроз политике које се спроводе, те финансирање и иницијативе, да се помогне опсежнијој имплементацији добрих пракси, попут иновативне образовне праксе у општини Тиват.

Општина Тиват је изабрана за примјер добре праксе из Црне Горе за пројекат „РЕ асистент у настави“, чији је циљ  унапређење услова за едукацију ромске и египатске дјеце, уз ангажовање ромских и египћанских асистената/киња у настави и побољшање приступа  образовању ромске и египћанске дјеце у општини Тиват.

                                                                 

Видео излагање министра др Суада Нумановића

Видео излагање замјеника шефа за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Адриана Ницолаеа

 
 
Министарство за људска и мањинска права

 

 

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?