Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

O unapređenju ljudskih prava i zaštiti manjina kroz još jedan projekat saradnje sa EU/SE

Objavljeno: 06.04.2016. 17:36 Autor: PR služba

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović  obratio se članovima/icama Upravnog odbora za praćenje implementacije Zajedničog regionalnog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope o unapređivanju ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi, čija je četvrti sastanak održan danas u Podgorici.

 U uvodnom dijelu svoja obraćanja imali su i Adrian Nicolae, zamjenik šefa za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori i Sara Kiting, šefica Jedinice za saradnju i jačanje kapaciteta, DG II, u Savjetu Evrope.

Projekat “Unapređivanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi”  Savjeta Evrope i Evropske unije ima za cilj unapređenje pitanja sa kojima se pripadnici/e nacionalnih manjina suočavaju u svakodnevnom životu na lokalnom nivou. Takođe, projakat se odnose i na poboljšanje pristupa pravima manjina na raznim nivoima vlasti, u skladu sa standardima Savjeta Evrope u ovoj oblasti, a prije svega u skladu sa Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina i Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima.  

Projekat obuhvata sistem grantova koji se daju kao podrška izabranim opštinama i gradovima da razrade projektne ideje radi otklanjanja prepreka koje stoje na putu ostvarivanja prava manjina  u svojim lokalnim zajednicama.     

U ovom projektu pored predstavnika Savjeta Evrope i uključeno je 36 opština i gradova iz sedam zemalja Regiona (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, BJR Makedonija, Albanija i Kosovo).

Ministar Numanović je istakao da Crna Gora prepoznaje važnost uloge koju manjinska narodi imaju u svim društvenim tokovima, te integracionim procesima Crne Gore. Pripadnici/e manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajendica u Crnoj Gori imaju kvalitetan zakonodavni i institucionalni okvir zaštite svojih prava. Ovim projektom, data je posebna važnost daljem unapređenju   njihovih prava i na lokalnom nivou.  

Projekat će doprinijeti oblikovanju naprednih politika i praksi lokalnih samouprava, ali i onih na višim institucionalnim nivoima, rekao je Numanović. On je poručio da će, iz perspektive resornog Ministarstva, sasvim sigurno biti uložen napor kako bi se stvorili uslovi kroz politike koje se sprovode, te finansiranje i inicijative, da se pomogne opsežnijoj implementaciji dobrih praksi, poput inovativne obrazovne prakse u opštini Tivat.

Opština Tivat je izabrana za primjer dobre prakse iz Crne Gore za projekat „RE asistent u nastavi“, čiji je cilj  unapređenje uslova za edukaciju romske i egipatske djece, uz angažovanje romskih i egipćanskih asistenata/kinja u nastavi i poboljšanje pristupa  obrazovanju romske i egipćanske djece u opštini Tivat.

                                                                 

Video izlaganje ministra dr Suada Numanovića

Video izlaganje zamjenika šefa za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Adriana Nicolaea

 
 
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

 

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?