Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Званично затварање пројекта „Подршка Европске уније владавини права у Црној Гори“

Објављено: 02.12.2016. 06:00 Аутор: Ђ. П.

Званично затварање пројекта „Подршка Европске уније владавини права у Црној Гори“ одржано је 30. новембра 2016.године у Инфо Центру ЕУ у Подгорици.

Пројектним активностима, чији је свеобухватни циљ био јачање независности, ефикасности и одговорности правосуђа, као и борба против корупције и организованог криминала, ојачани су капацитети Министарства правде, Министарства унутрашњих послова – Управе полиције, Врховног суда, Врховног државног тужилаштва, Специјалног државног тужилаштва, Центра за обуку у судству и државном тужилаштву, Управе за спрјечавање прања новца и финансирање тероризма и Управе за имовину – Сектора за управљање одузетом имовином.

Ријеч је о опсежном и сложеном пројекту, који се састојао из двије главне компоненте - јачање независности, ефикасности и одговорности правосуђа и јачање административних, техничких и оперативних капацитета Управе полиције, Управе за спрјечавање прања новца и финансирања тероризма и Одјељења за управљање привремено и трајно одузетом имовином.

На званичном затварању пројекта говорили су Њ.Е. амбасадор ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, Њ.Е. амбасадор Холандије Хенк ван ден Дол, замјеник шефа Мисије при Британској Амбасади Гевин Веси, генерална директорка Директората за правосуђе у Министарству правде Маријана Лаковић-Драшковић и секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић.

На затварању пројекта, амбасадор ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, подсјетио је зашто је важно улагати у снажење владавине права. „У Европи је рођена демократија; у Европи су демократске вриједности дубоко укоријењене и његоване. Али да би демократија добро функционисала и да би се грађани осјећали једнаким, слободним и заштићеним, потребан је владар, а ја не видим бољег владара од права,ˮ истакао је Орав, додавши да када право влада, демократија напредује. „Зато је владавина права темељ наше Европске уније,ˮ нагласио је Орав.

Током протекле три године, ЕУ је издвојила више од три милиона еура кроз овај пројекат који су реализовали партнери из Уједињеног Краљевства и Холандије. „Ово је јасан показатељ континуиране и предане помоћи Европске уније Црној Гори у превазилажењу изазова у спровођењу реформи на подручју владавине права”, рекао је амбасадор Орав.

У својој борби против организованог криминала и корупције, Црна Гора има недвосмислену подршку ЕУ. „У овом тренутку, надлежне институције у Црној Гори су те које имају користи од овог конкретног ЕУ пројекта: судије, тужиоци, службеници полиције, између осталих. Али на крају, грађани су ти који треба да се осјете конкретне ефекте,” закључио је Орав.

Независно и ефикасно судство пружа правну сигурност грађанима али је и гарант демократског функционисања институција, истакао је и Гевин Веси, замјеник шефа мисије у Британској Амбасади у Подгорици. Он је додао да ће Велика Британија остати и даље посвећена пружању подршке Црној Гори, јер се сами процес реформи и даље наставља.

Пројекат су реализовале „Нортхерн Иреланд Цооператион Оверсеас – НИЦО“ у име Уједињеног Краљевства и „ Т.М.Ц Ассер Институте“ у име Холандије. Иако је пројекат завршен, за амбасадора Холандије Хенк ван дер Дула, усвајање прописа не значи и крај посла.

„Акциони планови и закони као такви, нису гарант успјеха. Усвајање закона не значи да је посао завршен. Стога сам срећан што се Црна Гора полако удаљила од законодавног дијела реформског процеса и сада се фокусира на јачање капацитета релевантних институција од којих се очекује да ће бити гарант независном, ефикасном и одговорном правосуђу и постићи мјерљиве резултате, посебно у борби против корупције и организованог криминала,“ истакао је холандски амбасадор.

Генерална директорка Директората за правосуђе Маријана Лаковић-Драшковић је истакла да су се у процесу реформе црногорског правосуђа најзначајније активности у претходном периоду предузимале у циљу јачања независности и ефикасности правосуђа јер се такво сматра крајњим и најважнијим гарантом демократског функционисања институција на националном, европском и међународном нивоу и гарантом правне сигурности грађана.

Она је подсјетила да су активности које су спроведене у оквиру ЕУРОЛ пројекта када је у питању правосуђе биле усмјерене управо на јачање капацитета Министарства правде за планирање, управљање и спровођење правосудних реформи у складу са најбољим праксама Европске уније, побољшање квалитета судске статистике, јачање независности и ефикасности правосуђа, капацитета Центра за обуку носилаца правосудне функције, као и ИТ капацитета правосудних институција. Такође, значајне активности биле су усмјерене на законодавне новине када је у питању функционисање правосуђа, односно имплементација измјена Законика о кривичном поступку, Закона о државном тужилаштву, Закон о специјалном државном тужилаштву, као и Закона о одузимању имовине стечене криминалном дјелатношћу, те спровођење веома корисних обука и организовање посјета државама чланицама ЕУ у циљу упознавања представника наших институција са функционисањем нових института које смо овим законима увели.

Сетом правосудних организационих закона, који су усвојени 2015. године, заокружена је нормативна промјена правосудног система. У овој години започела је имплементација свих новина које доносе ови закони. Новине су бројне у погледу јединственог система избора судија, односно државних тужилаца који се први пут бирају, професионалног оцјењивања њиховог рада, напредовања само на основу објективне оцјене рада и поступака дисциплинске одговорности. Тежиште имплементације, када је у питању законодавство из области организације је на Судском савјету и Тужилачком савјету, на Центру за обуку у судству и државном тужилаштву, као и Министарству правде. Институције су почеле са имлементацијом свих ових новина веома успјешно и значајне активности као сто је студија мјерења сложености предмета као и нова методологија радног оптерећења судија су рађене управо уз експертску подршку у оквиру ЕУРОЛ пројекта, па је генерална директорка уједно искористила прилику да се захвали свима који су дали учешће успјешној реализацији пројекта.

Говорећи на свечаном затварању пројекта секретар Министарства унутрашњих послова Драган Пејановић казао је да је током трогодишње имплементације ЕУРОЛ-а посебна пажња била усмјерена на унапређење институционалних и професионалних капацитета црногорских институција укључених у пројекат, и у том свјетлу као нарочито важну истакао експертску и техничку подршку коју су пружали пројектни партнери.

Секретар Пејановић казао је да су пројектни резултати у изградњи капацитета видљиви на свим нивоима-нормативном, стратешком и оперативном, чиме су, како је казао, потврђени ставови наше земље да континуирано доприноси јачању сигурности својих и европских грађана.

Секретар Пејановић оцијенио је да је овај пројекат подспијешио међуинституционалну сарадњу у борби против организованог криминала, нарочито у домену израде вишегодишњих стратешких планова на националном нивоу и утврђивању приоритета, управљања и додјеле задатака у борби против различитих облика криминалитета.

Пројекат „Подршка Европске уније владавини права – ЕУРОЛ“ представља важан корак напријед у имплементацији мјера предвиђених Акционим планом за преговарачко поглавље 24, посебно у подобластима борбе против организованог криминала и сузбијања кријумчарења наркотика, истакао је Пејановић. Он је поручио да Управа полиције Министарства унутрашњих послова, кроз одговоран приступ и рад, наставља са активностима на проактивном откривању и процесуирању починилаца кривичних дјела.

У оквиру пројекта реализоване су укупно 172 мисије, у којима су учествовали експерти из Уједињеног Краљевства, Хрватске, Словеније, Италије, Аустрије, САД и Црне Горе, а већина је обухватала обуку и радионице. Реализовано је укупно 1265 радних дана експерата у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?