Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана 31. сједница Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем

Објављено: 11.01.2017. 22:04 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Данас је у Подгорици одржана 31. сједница Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем којом је предсједавао предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

На сједници су размотрене текуће и планиране активности у оквиру валоризације потенцијала Бјеласице и Комова. Вреднујући његов значај за развој сјевера Црне Горе, у току ове године биће интензивиране активности за три скијалишта планирана Просторним планом посебне намјене Бјеласице и Комова- Колашина 1600, Цмиљаче у Бијелом Пољу и Жарског у Мојковцу.

У примјени Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године и успостављања оптималне институционалне организације и финансирања одрживог развоја оцијењено је да би било примјерено да постојећи Национални савјет, као савјетодавно тијело Владе, буде трансформисан у Државни савјет за одрживи развој.

У области климатских промјена исказано је очекивање да ће Закон о потврђивању Париског Споразума о смањењу емисија гасова стаклене баште бити донијет у првој половини ове године. Такође, подржане су активности на увођењу ниско-карбонског приступа којим се подстиче ниско-карбонски модел развоја туризма.

У области људских и друштвених ресурса дата је подршка спровођењу Стратегије за младе 2017-2021 и Акционог плана Стратегије развоја женског предузетништва за 2017. годину и оцијењено да ће ови документи допринијети имплементацији Акционог плана Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године. Такође, размотрен је и упућен у даљу процедуру према Влади Црне Горе Пети годишњи извјештај о спровођењу Миленијумских развојних циљева у Црној Гори, као и Пилот извјештај о реализацији Акционог плана Националне стратегије интегралног управљања обалним подручјем.

Разматрајући досадашње активноси у третману отпада Национални савјет је указао на неопходност њиховог интензивирања, чиме ће се у складу са стандардима ЕУ, обезбиједити најефикаснији модел сакупљања, селекције, рециклаже, са крајњим циљем термичке обраде отпада.

Национални савјет је разматрао и друга питања из своје надлежности.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?