Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У обновљиве изворе енергије инвестирано скоро 180 милиона еура

Објављено: 05.02.2017. 16:34 Аутор: Министарство економије
Укупна вриједност досадашњих инвестиција, које подразумијевају изградњу и стављање у функцију објеката за производњу енергије из обновљивих извора, достигла је скоро 180 милиона еура, од чега највећу вриједност има инвестиција у ВЕ Крново која износи 143 милиона еура.

Преосталих скоро 35 милиона еура је вриједност инвестиција за 12 мХЕ које су до сада добиле статус повлашћеног произвођача, а појединачна вриједност ових 12 мХЕ креће се од уложених 1,3 милиона до скоро 8 милиона еура.

Сви ови објекти, након истека концесионог или периода закупа земљишта, прелазе у власништво државе. 

Држава Црна Гора од поменутих инвестиција има значајне приходе по више основа, и то приходе од ПДВ-а, као и оне од концесионе накнаде. 

Само по основу обавезе инвеститора да плати ПДВ, држави је до сада од повлашћених произвођача исплаћено скоро 1 милион еура.

По основу обавезе плаћања концесионе накнаде, држава је у претходне три године приходовала више од 800.000 еура. Интереси државе су, по питању концесионе накнаде, у потпуности заштићени у смислу да се она прикупља на основу плана производње енергије који доставља инвеститор, односно на основу остварења уколико је производња већа од планиране. Дакле, концесиона накнада се исплаћује на основу износа који је већи. 

Инвеститор за пројекат ВЕ Крново, француско-аустријски конзорцијум „Акуо Енергy САС - Ивицом Цонсултинг“, до сада је, кроз правичну накнаду за експрописање земљишта исплатио преко 600.000 еура власницима непокретности на подручју Крнова.

Значајне бенефите од реализације ових пројеката има и локално становништво. Осим концесионе накнаде, коју поред државе убира и локална самоуправа, инвеститори у великој мјери улажу и у побољшање квалитета живота у тим подручјима.

Такође, кроз реализацију пројеката изградње мХЕ, које се највећим дијелом граде у мање развијеним подручјима Црне Горе, инвеститори су значајно уложили у изградњу путне и електроенергетске инфраструктуре, као и реализацију многих пројеката кроз вишенамјенска рјешања, попут изградње рибњака и воденица, електрификације катуна, реконструкције јавне расвјете и слично.

Са друге стране, у складу са европском праксом и обавезама које је преузела, држава откупљује енергију произведену из обновљивих извора, коју једним дијелом финанира из накнаде за обновљиве изворе. Накнада се прикупља према плану, а исплаћује се по остварењу, што значи да се држава заштитила на начин да је ризик концесионара да ли ће успјети да оствари план, у зависности од временских услова. Дакле, концесионар не може тражити накнаду правдајући неостварење плана временским условима на које су, иначе, обновљиви извори врло осјетљиви.

Накнада која је прикупљена, а која није остварена, пребацује се за сљедећу годину и за толико се умањује износ накнаде за ту годину. 

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?