Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 14. сједнице Владе Црне Горе


Влада Црне Горе одржала је данас 14. сједницу, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

У складу са приоритетима економске политике који се огледају у већем привредном расту, обезбјеђивању нових радних мјеста, повећавању инвестиција и извоза и стварању основа за раст животног стандарда становништва уз повећање конкурентности привреде, Влада је донијела Одлуку о Плану приватизације за 2017. годину. Овим документом утврђени су основни циљеви, методи и начини приватизације, са списковима друштава и процентом акцијског капитала за приватизацију. У расправи је истакнуто да ће приватизација у 2017. години бити заснована на методама и начинима прилагођеним захтјевима слободног тржишта, а да ће приоритет бити значајно уклањање баријера за нова улагања. У складу са тим, један од облика подстицања инвестиција је, између осталог, приватизација преосталих неприватизованих привредних друштава, као и валоризација туристичких локалитета. Основни циљ приватизације представља повећање конкурентности и ефикасности функционисања друштава, подстицање страних улагања и предузетништва у свим областима и повећање запослености. Усвојен је и Извјештај о раду савјета за приватизацију и капиталне пројекте за 2016. годину са Извјештајем о спровођењу плана приватизације за 2016. годину.

Влада је усвојила Јавни оглас за учешће у поступку додјеле средстава за подстицање директних инвестиција у циљу подршке отварању нових радних мјеста.

На сједници је утврђен Предлог Закона о измјенама закона о средствима за исхрану биља, којим се уклањањају уочене препреке у пословном амбијенту и дефинишу поступци фитосанитарних инспектора приликом надзора над спровођењем овог закона.

Влада је усвојила Предлог Шенгенског националног плана и задужила Министарство унутрашњих послова да, у року од 30 дана, формира међуресорно радно тијело за праћење његове имплементације. Овим документом, који представља један од кључних програмских докумената у оквиру припрема за улазак Црне Горе у Европску унију, дефинисане су све активности које се односе на усклађивање правног оквира, инфраструктуру и информационо-комуникационе системе, обуку, кадрове, свеобухватно интегрисано управљање границом, успостављање адекватног азилског система, као и на безбједност и заштиту личних података. Реализација Шенгенског националног плана не значи само испуњавање услова за улазак Црне Горе у Европску унију и шенгенски простор, већ представља и план развоја интегрисаног управљања границом у складу са савременим европским стандардима који ће, првенствено, допринијети бољој безбједности Црне Горе.

Такође, усвојена је и Стратегија за интегрисано управљање миграцијама у Црној Гори за период 2017-2020. године, са Акционим планом за 2017. годину. Циљ Стратегије је успостављање друштва са ефикасним системом и препознатљивим резултатима на пољу интегрисаног управљања миграцијама, што ће допринијети регионалној и укупној стабилности, сагласно правилима и стандардима Европске уније. У расправи је истакнуто да је Црна Гора одлучна да развија и унапређује правни оквир, институције и административне капацитете, сарађује са другим државама и међународним организацијама.

Влада је усвојила Дванаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период октобар – децембар 2016. Приликом представљања извјештаја констатовано је да је настављен позитиван континуитет у дијалогу Црне Горе с представницима институција и држава чланица Европске уније.

На данашњој сједници Влада је прихватила Информацију о спровођењу Споразума о начину исплате извршних – правоснажних пресуда Привредног суда у Подгорици, потписаног између овлашћених представника Аеродрома Црне Горе АД, у својству извршног повјериоца, и Монтенегро Аирлинес АД, у својству извршног дужника, и дала сагласност на Иницијативу којом се одлаже извршење приспјелих обавеза у складу са Споразумом о начину исплате потраживања на период од 12 мјесеци.

Дата је сагласност на Одлуку о висини мјесечне академијске награде члановима Црногорске академије наука и умјетности за 2017. годину коју је донијело Предсједништво Црногорске академије наука и умјетности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?