Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен конкурс за стипендирање искуснијих истраживача – Акције “Марија Склодовска Кири”

Објављено: 19.04.2017. 15:11 Аутор: Министарство науке

Акције “Марија Склодовска Кири” представљају специфични програм унутар оквирног програма ЕУ за истраживања и иновације, Хоризонт 2020. Намијењене су подршци изузетних истраживача у било којој фази њихове каријере и свих националности. Отворене су за све области науке и иновација, од основних истраживања, па до истраживања намијењеног пласирању производа и услуга на тржиште као и креирању иновативних услуга. Области истраживања предлажу сами истраживачи (боттом-уп приступ).

Пројекти из акција “Марија Склодовска Кири” имају за циљ да опреме истраживче вјештинама и међународним искуством неопходним за успјешну каријеру, било у јавном или приватном сектору. Током трајања програма Х2020, ове акције имају буџет од 6,2 милијарде ЕУР и очекује се да ће путем њих бити подржано око 65000 истраживача.

Једанаестог априла ове године отворен је конкурс за индивидуалне стипендије истраживача у напредној фази њихове каријере. Европска унија је у овој години опредијелила 249 милиона ЕУР за ову намјену, и позива све изузетне истраживаче да истраже могућности и пријаве пројекте за унапређење вјештина и међународну мобилност. Рок за подношење предлога пројеката је 14. септембар 2017. г.

Све информације о актуелном конкурсу и пратећа документација могу се пронаћи овдје

Подршка у информисању и пријављивању пројекта – националне контакт особе: Бранка Жижић, Министарство науке, бранка.зизиц@мна.гов.ме; Филип Петровић, Универзитет Црне Горе, фпетровиц@ац.ме

Детаљније информације о конкурсу, сврси пројеката и очекиваним резултатима

Сврха:

Сврха индивидуалних стипендија је да подстакну креативни и иновативни потенцијал искусних истраживача који желе да допуне своје индивидуалне компетенције путем напредног обучавања, међународну и међусекторску мобилност.

Индивидуалне стипендије пружају прилике за стицање и пренос знања, као и за истраживачки и иновативни рад у европском контексту, као и изван Европе. Пројекти посебно подржавају повратак и реинтеграцију истраживача који су неко вријеме радили изван Европе. Помажу и истраживачима који имају значајан потенцијал и раније искуство, да се врате каријери научника.

Обухват:

Пројекти су предвиђени за индивидуално стипендирање изузетних истраживача било које националности, ради запошљавања у ЕУ чланици или придруженој земљи. Базирани су на пријави коју заједно развијају истраживач и институција у којој би требало да се запосли, тј. стиче истраживачко искуство. Институција може бити из академског или неакадемског сектора.

Оцјене пријава пројеката обављају различити панели, зависно од фокуса пројекта - мултидисциплинарни панел за реинтеграцију (за истраживаче који се враћају / насељавају у Европи), мултидисциплинарни панел за наставак каријере (за истраживаче који су направили прекид у каријери од минимум 12 мјесеци); мултидисциплинарни панел за друштво и привреду (за истраживаче који ће да раде изван академског сектора).

Стипендије могу бити европске или глобалне. Европске стипендије трају 12 – 24 мјесеца и подразумијевају мобилност унутар Европе или долазак у Европу. Глобалне стипендије се заснивају на привременом запошљавању у земљи изван ЕУ/АЦ, трају 24-36 мјесеци што укључује обавезни период повратка од 12 мјесеци код европског домаћина.

Истраживачи који добијају индивидуалну стипендију, у пројекат могу укључити и фазу упућивања на рад унутар Европе, у неакадемском сектору. Упућивање на рад може бити јединствени период (од 3 – 6 мјесеци) или подијељен у више краћих периода мобилности, а сврха му је значајна додата вриједност у обуци и усавршавању истраживача.

Дио сваког пројекта – индивидуалне стипендије је План унапређења каријере, који заједнички успостављају ментор и истраживач. Поред циљева у домену науке и иновација, план треба да обухвати и потребе за обуком истраживача укључујући преносиве, меке вјештине, планирање публикација и учешћа на конференцијама.

Очекивани ефекти пројеката:

На нивоу појединог истраживача:

  • Приширен скуп вјештина, истраживачких и преносивих, што води побољшању запошљивости и шансама за напредовање унутар и изван академског сектора
  • Повећање импакта резултата истраживања и иновација, веће знање и идеје које се претачу у производе и услуге, већи допринос економији и друштву базираном на знању

На нивоу организације:

  • Повећана сарадња и оснажене мреже
  • Бољи пренос знања између сектора и дисциплина
  • Повећан капацитет за истраживања и иновације у организацијама учесницама

На нивоу система:

  • Повећање међународне, међусекторске и интердисциплинарне мобилности истраживача у Европи
  • Јачање базе људског капитала у Европи, са истраживачима који су боље обучени и више оријентисани ка предузетништво
  • Боља комуникација резултата истраживања и иновација у друштву
  • Унапређење привлачности Европе као водеће дестинације за истраживања и иновације
  • Бољи Квалитет истраживања и иновација што доприноси европској конкурентности и економском расту
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?