Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уз инспекторе, за контролу водотока надлежно још 85 комуналних службеника

Објављено: 28.04.2017. 18:02 Аутор: МПРР
MPRRMPRR

У циљу стварања услова за ефикасну контролу спровођења мораторијума на експлоатацију шљунка и пјеска у црногорским водотоцима, Влада је данас донијела уредбу којом се дио послова Управе за инспекцијске послове повјерава Главном Граду Подгорица и општинама Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Никшић и Рожаје.

За вријеме трајања мораторијума, дио послова који су у надлежности водопривредне инспекције обављаће и комунална полиција, а у неким од ових општина, као што је Гусиње, комунална инспекција. Ријеч је о пословима који се односе на експлоатацију и депоновање ријечних наноса на водном земљишту.

Тиме је створена могућност за свеобухватнију и ефикаснију контролу поштовања одлуке о привременој забрани експлоатације ријечних наноса у водотоцима. Водопривредни инспектори који су били надлежни за све водотоке у Црној Гори добијају значајно појачање. Примјеном ове уредбе, још 85 службеника добиће овлашћења да у пуном капацитету спроводе мониторинг и контролу водотока у циљу откривања нелегалне експлотације шљунка и пијеска, као и да покрену прекршајне и кривичне пријаве против прекршиоца.

Одлучност Владе и локалних самоуправа да институционално оснаже капацитете контроле мораторијума показала се оправданом, имајући у виду чињеницу да нелегалне активности нијесу престале након увођења мораторијума.

MPRRMPRR

Протеклих дана, координациони тим за праћење одлуке о забрани експлоатације ријечних наноса имао је интензивне теренске активности. Представници Министарства пољопривреде, Управе за воде, Управе полиције и Управе за инспекцијске послове, заједно са представницима локалне самоуправе обилазили су водотоке на територији више општина, са задатком да контролишу поштовање одлуке и да документују тренутно стање, посебно на локацијама на којима се раније обављала концесиона дјелатност. До сада су обишли водотоке Лима на територијама општина Бијело Поље и Беране, Таре на подручју Мојковца, а потом Мораче и Цијевне, на подручју Подгорице.

У претходних неколико дана поднешено је шест пријава - три кривичне и три прекршајне, против физичких, правних и НН лица, због нелегалне експлоатације на локацијама које се налазе на Лиму, Морачи и Цијевној.

Теренска контрола показала је и да се с правом указивало да ће забрана експлоатације пребацити притисак нелегалних експлоататора на пољопривредно земљиште надомак ријечних корита. Понављамо – такве активности су, такође, предмет контроле мораторијима и сви који буду девастирали пољопривредно земљиште да би извадили шљунак биће санкционисани.

Овим путем се захваљујемо и риболовним друштвима на сарадњи која је резултирала неким од наведених пријава.

Евидентни резултати који се остварују у почетним активностима ка достизању зацртаног циља – заштити водотока и увођењу реда у овој области, охрабрење су за наставак заједничких активности - државе, локалне самоуправе и цивилног сектора, али и медија. Уредба коју је Влада данас усвојила представља значајан допринос на том путу.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?