Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен Црногорски павиљон на 57. Венецијанском бијеналу умјетности

Објављено: 13.05.2017. 18:10 Аутор: Министарство културе
Црногорски павиљон на 57. Венецијанском бијеналу умјетности, на којем је представљен пројекат Човјек Хуман Уомо, Иване Радовановић и Адина Растодера отворен је у простору Палаззо Малипиеро у Венецији. 

Павиљон је отворио проф. мр Јанко Љумовић, министар културе. На отварању су говориле и историчарке умјетности Жана Филиповић и Љиљана Зековић. 

Министар Љумовић је у свом обраћању истакао да: “Венецијанско бијенале фасцинантно и узбудљиво динамизира развој црногорске умјетничке сцене, која захваљујући међународној видљивости изнова добија нову енергију и коначно, свој пуни смисао, јер је и за умјетност и за живот од пресудног значаја отвореност , креативност и иновативност.“

Министар је рекао и да је црногорски павиљон у претходним годинама, захваљујући истакнутим умјетницима који су Црну Гору представљали постао препознатљив по изложбама које иду у корак са најактуелнијим дометима свјетског савременог израза. 

„Радови Иване Радовановић и Адина Растодера, у заједничком концепту амбеламтично сведеног назива „Човјек – Уомо – Хуман“, јесу антрополошка трагања која сежу и до битних онтолошких питања, а која је стварност актуелизовала новоепохалним неуралгијама, све видљивијим у односу између појединца и свијета. Отуђење, апсурдност, гротескност јесу доминантни мотиви који у овим радовима зазивају запитаност над оним што је данас постало тако присутно, а што нам је четрдесетих година прошлог вијека наговијестио велики Музилов роман „Човјек без својстава“. Слободно можемо рећи да су радови Радовановићеве и Растодера промишљене умјетничке варијације управо на ту хуману безсвојственост, што ове радове чини својеврсним умјетничким упозорењем које на врло ефектан начин кореспондира са слоганом Бијенала, то јест са актуелизовањем питања живота у умјетности“ додао је Министар.

Историчарка умјености и кураторка овогодишњег павиљона, Жана Филиповић је рекла: “Смисао умјетности у нашој стварности израста на потреби да умјетност као највиши облик људске духовности поново заузме мјесто које јој по својим естетским и културолошким вриједностима припада.Тема овогодишњег Бијенала „Вива Арте Вива“ управо је позив за обнављањем живе вјере и мисије у умјетност, која је у европској цивилизацији живјела од античких времена до данас.Умјетност је спона међу народима и културама, темељ за комуникацију, заснована на размјени различитих умјетничких достигнућа, концепција и схватања. И црногорски умјетнички допринос овогодишњем Бијеналу ослоњен је на концепту према коме умјетност постаје савјест времена и чин високе одговорности. Умјетност је веза са прошлошћу,суд, став о садашњости и визија будућности. Управо на тој релацији, исказујући свој став о садашњости и будућности, су умјетнички пројекти даровитих црногорских умјетника млађе генерације Иване Радовановић и Адина Растодера. Доминантна идеја у радовима ових умјетника је ЧОВЈЕК у различитим позицијама и преиспитивањима загонетке живота.“

О радовима Иване Радовановић и Адина Растодера говорила је и историчарка умјетности Љиљана Зековић: „Полазећи од теме овогодишњег Бијенала Вива Арте Вива она је одабрала радове еминетних представника савремене црногорске ликовне сцене коју данас дефинишу спонтаност и импровизација у стваралачком процесу, доминација подсвјесног, али и интелектуална медитација над дјелом, а све у контексту става да је „сваки ирационализам обитавање рационализма и његова апстрактна допуна…” Као умјетници које карактеришу различите ликовне поетике и когнитивно - креативне референце, Ивана Радовановић и Адин Растодер у Павиљну Црне Горе, Палати Малипјеро, представљају се одвојеним пројектима које у ширем контексту повезује мото црногорске изложбе Човјек.“

„Презентацијама младих и талентованих умјетника Иване Радовановић и Адина Растодера достојно је представиљена црногорска умјетничка сцена на 57. Венецијанском бијеналу, а слоган Вива Арте Вива заправо изражава суштину њиховог стваралачког креда које се заснива на животној есенцији умјетност и њеној хуманој димензији сагледаној кроз призму Човјека,” закључила је госпођа Зековић. 

Кураторка павиљона Црне Горе на 57. Бијеналу је Жана Филиповић, историчарка умјетности а комесар мр Ненад Шошкић, професор на Факултету ликовних умјетности на Цетињу и директор Центра савремене умјетности Црне Горе. Министарство културе је покровитељ црногорског учешћа на овој престижној смотри савремене умјетности, а Центар савремене умјетности Црне Горе је организатор и извршни продуцент.

Овогодишње, 57. издање Бијенала умјетности трајаће до 26. новембра.









 
        
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?