Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Пљевљима промовисани нови успјеси у пољопривреди: нове инвестиције од 4,2 милиона еура, са грантом од 2,4 милиона и још један заштићени производ

Објављено: 19.05.2017. 21:26 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Пољопривредни произвођачи из свих крајева Црне Горе, већина са сјевера, њих 168, данас су у Пљевљима потписали уговоре о бесповратној подршци инвестицијама у пољопривредна газдинства кроз ИПАРД лике 1.2 јавни позив. Укупна инвестиција ових пројеката износи 4,2 милиона еура, за шта је обезбијеђено 2,4 милиона еура бесповратних средстава из ЕУ фондова и националног буџета.

Нови инвестициони замах у сектору пољопривреде, према оцјени потпредсједника Владе и министра пољопривреде мр Милутина Симовића значиће нову вриједност у сектору пољопривреде, даље подизање конкуретности пољопривредних произвођача у Црној Гори.

Посебно охрабрење за Симовића представља чињеница што млади људи чине значајан дио у структури корисника овог пројекта подршке, што показује њихово интересовање за унапређење пољопривредне производње као шансе за бизнис. Посебно га радује њихова енергија, одлучност, спремност на дијалог и партнерство у препознавању суштинских вриједности. „То је показатељ да смо на добром путу даљег и убрзаног развоја пољопривреде, на коме ћемо бити партнери“, казао је Симовић приликом обраћања на свечаном потписивању уговора кроз ИПАРД лике 1.2 јавни позив, кроз који ће бит набављено нових 102 трактора, 157 машина са прикључцима и значајан број грла стоке.

Министар је оцијенио да је кроз овај јавни позив значајно већи био проценат оних који су задовољили услове за подршку, што је, како је казао, показатељ да се повећавају и апсорпциони капацитети самих пољопривредника за коришћење ЕУ фондова, али и да даје резултат успостављени принцип ангажованијег рада стручних и савјетодавних служби у пружању помоћи произвођачима. Он је искористио прилику да се захвали ЕУ на средствима бесповратне подршке, као и Свјетској банци на партнерству у имплементацији пројеката, као доприносима који заслужују поштовање и велику одговорност.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде подсјетио је данас у Пљевљима да су црногорској пољопривреди и развоју села, осим овог пројекта, на располагању бројни други извори бесповратних и повољних средстава, које је Влада Црне Горе обезбиједила у сарадњи са ЕУ и другим партнерима који у збиру показују значајну бригу и пажњу државе. Саопштио је да је у току процес обезбјеђивања нових средстава из СБ за реализацију новог МИДАС-а пројекта, издашнијег и садржајнијег од претходних, и да се реализују процедуре за коришћење правог ИПАРД програма кроз који је Црној Гори намијењено око 40 милиона еура. Подсјетио је и на недавно потписан споразум са ИФАД-ом који ће финансирати значајан број пројеката за развој пољопривреде и села.

На свечаности поводом потписивања уговора присутнима се обратио и представник Делегације ЕУ у Црној Гори Есман Беноа (Есманне Беноит) који је честитао потписницима уговора на спремности да инвестирају у производњу здраве хране и развој руралнх подручја. Он је изразио наду да ће до краја године све бити спремно за почетак коришћења новца из ИПАРД-а.

У контексту расположивих средстава министар Симовић се осврнуо и на критике које су се ових дана могле чути у јавности да Влада недовољно улаже у сектор пољопривреде. „Не разумијем многе који у својим канцеларијама и у умишљености високих научних домета праве неке анализе, збрајају, одузимају, са жељом да докажу да Влада не одваја довољно за развој пољопривреде. Сви би ми вољели да је више, али мислим да су ови критичари најбоље демантовани овогодишњим Агробуџетом који је значајно већи, са све издашнијом подршком ЕУ, да су демантовани са ИФАД-ом, да ће бити брзо демантовани са новим МИДАС пројектом. Да су демантовани и додатним издвајањима из буџета за потребе пољопривреде. Све то треба сабрати, али то поједини не желе да виде. Ја и позивам да батале дигитроне, анализе, да се они саберу, и да буду дио овог тима. Да подаре сектору пољопривреде оно што би било вредније и оно што знају, да негдје у лутању између научних висина и политичких измаглица, не изгубе себе као стручњака и научника“, поручио је Симовић.

MPRRMPRR
Данас је у Пљевљима саопштена још једна добра вијест за црногорску пољопривреду. Пљеваљски сир заштићен је ознаком поријекла. Црна Гора је тиме добила други заштићени производ, након што је прије непуних пола године заштиту добио Његушки пршут. Тим поводом, Симовић се у Милет башти сусрео са члановима Удружења произвођача „Пљеваљски сир“ и честитао им на овом значајном успјеху.

„У односу на оно по чему је до сада био препознатљив пљеваљски сир, а то је квалитет, специфичност, аутохтоност и безбједност, тај производ добија додату вриједност која ће на тржишту, сигуран сам, бити посебно вреднована. Сигуран сам да ће заштита пљеваљског сира обезбиједиити нову и бољу тржину вриједност овог производа и донијети добро свим вриједним домаћинима који се баве овом производњом“, казао је министар.

Симовић је исказао одлучност Министарства да настави и у наредном периоду да ради на развоју овог производа, активности удружења, али и свих осталих удружења произвођача који која желе да стварају додату вриједност. „Сигуран сам да ћемо у наредном периоду заједно славити бројне побједе“, казао је Симовић. Бићемо и даље у комуникацији са вама, посебно на терену, како би осјетили проблеме, потребе, договорили се шта да урадимо да остваримо нове успјехе“, казао је министар Симовић.

MPRRУ том правцу, на крају данашње посјете Пљевљима министар Симовић, са сарадницима, састао се са представницима Уније сточара сјевера, и разговарао о могућностима за унапређење услова за развој сточарске производње и постизање веће конкуретности тог сектора. Циљ састанка је да се чују сугестије, предлози, како би размотриле и уважиле њихове иницијативе у наредном периоду уграде у развојне политике. Значајан број ранијих сугестија Уније сточара уграђен је у овогодишњи Агробуџет.







MPRRMPRR

Сличан дијалог и континуирана комуникација, са нивоа Министарства и Владе, наставља се и у сектору шумарства. На састанку у Управи за шуме, којем су присуствовали шефови свих подручних јединица у Црној Гори, размотрене су започете активности засноване на новој политици коришћења шумских ресурса, контроле извоза дрвних сортимената и концесионих уговора, стварања услова за доступност дрвне масе за мале дрвопрерађиваче у циљу развоја дрвне индустрије и одрживог коришћења и заштите шумског богатства. Потпредсједник Владе још једном је истакао потребу ангажованијег односа Управе за шуме, сходно законом дефинисаним надлежностима, посебо у дијелу на доношења планова газдовања, контроле и надзора, са нагласком на то да струка мора бити испред потреба појединаца и концесионара. Било је ријечи о проблему непоштовања концесионих уговора у дијелу нарушавања путне инфраструктуре у сеоским подручјима, проблема који се могао чути и данас у Пљевљима од стране пољопривредних произвођача. Министар Симовић је тим поводом на састанку поновио да Управа за шуме не треба да толерише неодговорно понашање концесионара, већ да буде сервис онима који желе да играју по правилима, те да се сваки облик непоштовања уговора мора санкционисати његовим раскидањем.



Кадрови са састанка министра Симовића са произвођачима пљеваљског сира




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?