Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић боравио у посјети Беранама

Објављено: 26.05.2017. 22:44 Аутор: МПРР
MPRRMPRR

Заједничким активностима и у партнерству, Влада Црне Горе, односно Министарство пољопривреде, Општина Беране, у сарадњи са пољопривредним произвођачима и предузетницима из сектора агроиндустрије настојаће у наредном периоду да валоризују значајне потенцијале у области пољопривреде, у корист развоја ове општине.

Ово је један од закључака данашње посјете потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића овој општини. Симовић је у Беранама, заједно са предсједником Општине Драгославом Шћекићем и његовим сарадницима, као и директором ИРФ-а Зораном Вукчевићем разговарао са пољопривредним произвођачима са овог подручја, обишао више полљопривредних произвођача и предузећа која се баве прерадом.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић је тим поводом оцијенио да постоје бројни пројекти, изазови, али и потреба заједничког приступа. „Сигуран сам да у једној доброј синергији, добре воље и одлучности, Владе и локалне самоуправе, али и самих произвођача, морамо остваривати резултате. Мјера нашег успјеха биће побољшање квалитета живота у Беранама и број нових радних мјеста, и то је наша мисија. Морамо радити заједно, уважавајући различита мишљења, јер велике теме у Црној Гори су сада иза нас. Ријешили смо их на добро свих грађана и Берана и Црне Горе, сада треба да се посветимо новим изазовима у дијелу развоја и просперитета“, оцијенио је Симовић.

И предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић сагласан је да заједничким снагама и у доброј кумуникацији може да се допринесе развоју ове општине, посебно у дијелу валоризације великих пољопривредних потенцијала овог краја. Шћекић је изразио посебно задовољство посјетом министра Симовића, коме се захвалио што је препознао потребу да дође у Беране, како би заједно трасирали пут развоја пољопривредне производње и пројеката важних за развој овог подручја. „Мислимо да општина Беране има велики потенцијал за развој пољопривреде, што потврђују капацитети које смо данас обишли. Сугуран сам да ћемо у доброј сарадњи са Министарством пољопривреде и другим институцијама, али и самим произвођачима, подстаћи развој у циљу стварања нове вриједности важне за останак људи, како у градској средини, тако и руралним подручјима“, истакао је Шћекић.

У том контексту посебно важан је био данашњи састанак са пољопривредним произвођачима са подручја Берана. Пољопривредницима су представљене могућности подршке кроз Агробуџет, ЕУ фондове, као и нове повољности за добијање кредита од стране ИРФ-а. У вишесатној дискусији пољопривредници су изнијели похвале на рачун приступа отворене и директне комуникације, али и проблеме са којима се сусријећу, не само у дијелу производње и пласмана, већ и ограничења у дијелу путне инфраструктуре, водоснабијевања, као и оних везаних за коришћење шумских и водних ресурса у њиховим мјестима. Симовић је оцијенио да је то био користан дијалог који обећава и обавезује. „У прилици смо били да чујемо њихове сугестије, размишљаја, критике, погледе у односу на наредне потезе у дијелу пољопривредне политике које треба да се реализују у сарадњи Владе, Министарства са локалном самоуправом“, оцијенио је Симовић.

MPRRMPRR

Поводом посјете неким од прерађивачких капацитета са подручја Берана, Симовић је изразио охрабрење нивоом производње, стандарда, али и планова предузетника који могу бити замајац развоја кооперантске сарадње. „Охрабрен сам новом мљекаром, која откупљује козије млијеко, са дневним капацитетом од двије тоне, са производом који заслужује да допре не само на домаће, него и регионална тржишта. Сигуран сам да ћемо брзо створити претпоставке за извоз у ЕУ и да ће тај производ бити радо виђен на захтјевном европском тржишту. Посебан квалитет тог пројекта је што анимира 50 коопераната који производе козије или кравље“, казао је Симовић. Након обиласка предузећа Агролужац, истакао је задовољство због планова власника који је након формирања засада шљиве кренуо у абициозан пројекат отварања погона за прераду, са хладњачом, а који ће, такође, бити на располагању кооперантима, воћарима са овог подручја. Министарство ће, како је додао, настојати да обезбиједи бесповратну подршку кроз одређене пројекте, за које је власник аплицирао.

Незаобилазна адреса посјете потпредсједика Владе општинама је подручја јединица Управе за шуме. На данашњем састанку у Беранама отворене су теме начина газдовања шумским ресурсима, питања која су иначе актуелна, па и у овој општини, а то је однос концесионара према локалној инфраструктури, као и начин расподјеле годишњих концесија. „Тражимо оптималну формулу како би направили добар баланс у доступности сировине за потребе великих дрвопрерађивача и малих предузећа у том сектору“, казао је Симовић, додајући да већ има потврде са терена о видљивим ефектима једне од важних одлука у овој области, заустављања извоза дрвних сортимената.

MPRRОсим поменутих тема из сектора пољопривреде и производње хране, као и тема везаних за дефинисање приоритетних заједничких пројеката који се могу урадити у наредном периоду, на засебном састанку са предсједником општине и његовим сарадницима разговарано је и о праћењу мораторијума на експлоатацију ријечних наноса и конкретно регулација ријеке Лим. Симовић је подсјетио да је сходно мораторијуму дефинисано да Министарство и надлежне институције у сарадњи са локалним управама обезбиједе строгу контролу мораторијума, а да се истовремено предузму активности на изради планова регулације Лима, али и других ријека. „И данас смо чули од произвођача да им се Лим примакао, да су угрожени објекти, чак и куће. И данас ћемо истаћи потребу да се и ова, али и остале локалне самоуправе додатно посвете контроли мораторијума, али и да интервенишу у дијелу уклањања спрудова који могу донијети проблеме у времену великих вода“, казао је Симовић.













ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?