Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић дао интервју за њемачки Билд

Објављено: 07.06.2017. 01:03 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
БИЛД: Од НАТО самита и Вашег фамозног сусрета са предсједником Трампом, Ви сте вјероватно један од најпознатијих предсједника владе у свијету.

Душко Марковић: (смијех) Самит у Бриселу је био историјски важан за Црну Гору. Не само зато што је Црна Гора третирана као пуноправна чланица, иако смо то формално постали 5. јуна, већ што ће бити у прилици да доприноси миру, стабилности и развоју демократије широм свијета и наравно на тај начин ослободи и валоризује сопствене потенцијале.

Кад се посљедњи церемонијални дио приближавао завршетку, пошли смо у обилазак зграде новог сједишта. Није било нарочитог протокола у том смислу. Неколико лидера – укључујући предсједника Трампа, канцеларку Меркел и предсједника Макрона – остало је да стоји иза нас. 

Вјероватно је у једном тренутку предсједник Трамп одлучио да се придружи генералном секретару и нама осталима. Тада је дошло до контакта који је у јавности окарактерисан као гурање. Морам искрено да Вам кажем да нисам то разумио на тај начин. Вјерујем да је то био сасвим безазлен догађај. И желим да нагласим: предсједнику САД је мјесто поред генералног секретара. Прије тога, имао сам прилику да се сусретнем са предсједником Трампом. Поздравили смо се и ја сам му пренио захвалност за подршку САД нашем путу интеграције у НАТО.
Примио сам хиљаде мејлова и порука од америчких грађана и људи широм Европе. Допала им се моја реакција у тој ситуацији.

БИЛД: Имате 2000 војника и неколико тенкова, не може се рећи да сте баш војна сила. Зашто је Црна Гора важна за НАТО?

Марковић: Ми не посматрамо НАТО само као војну алијансу, већ као савез најнапреднијих земаља свијета. Наш војни потенцијал јесте скроман, али упркос томе ми смо у могућности да ангажујемо своју мисију у Авганистану и другдје, како бисмо помогли одржавању мира и стабилности. Наша земља је најмања на Балкану. Али има важну улогу. Она је показала истовремено и способност да очува сопствену стабилност када је то било најтеже након распада бивше Југославије и истовремено крене путем европске и НАТО интеграције.

БИЛД: Русија је покушала да саботира ваше приступање НАТО-у.

Марковић: Русија је урадила све што је било у њеној моћи – политички, финансијски, обавјештајно – да спријечи приступање Црне Горе НАТО-у. Крајњи циљ је био да се изведе терористички напад – државни удар – да се Црна Гора одврати и да се власт преузме на насилни начин. Али као што видите, успјели смо да изађемо из свега тога. Русија мора да престане да се мијеша и врши утицај на политичке системе страних држава. Она мора да одустане од мијешања у унтрашња црногорска питања. Није она позвана да тумачи вољу и опредјелјенја грађана Црне Горе. То не раде демократске и пријатељске земље. То је одлика недемократских система.

БИЛД: Избјегличка политика наше канцеларке, Ангеле Меркел, предмет је контроверзе – нарочито у Источној Европи. Шта мислите о томе?

Марковић: Оно што је учинила гђа Меркел и Њемачка као држава отварањем граница за велики број унесрећених представља велико достигнуће у данашњем демократском свијету и потврду демократских вриједности Европе.

БИЛД: Уједињеног Краљевство је гласало за Брегзит. У Источној и Југоисточној Европи, многе државе су еуроскептичне. Ви дефинитивно желите да се придружите ЕУ- зашто?

Марковић: Ми вјерујемо у визију Европске уније коју Ваша земља утјеловљује и коју Ваша земља заступа. Европска унија ће добити пуно тога од Црне Горе, ми имамо огроман економски и друствени потенцијал. На дан 29. јуна, обиљежићемо пету годишњицу преговора о приступању. Зато желимо да на најбољи начин искористимо наредних пет година да постанемо пуноправном чланицом ЕУ. То ћу рећи и на састанку са вашом канцеларком у Трсту, 12 јула. Од свих држава региона, Црна Гора је отисла најдаље и њима ће бити потребно још доста година да дођу до нивоа у преговорима на којем смо ми сада. За Балкан је од изузетне важности да политика проширења буде активна.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ПДФ стране из штампаног издања Билда можете преузети овдје.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?