Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан састанак Управног одбора и регионална експертска радионица у оквиру Програма за процјену ризика од катастрофа и мапирање – ИПА ДРАМ

Објављено: 16.06.2017. 20:19 Аутор: МУП
Директорат за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова био је домаћин првог састанка Управног одбора Програма за процјену ризика од катастрофа и мапирање (ИПА ДРАМ) који је одржан 12. и 13. јуна 2017. године у Подгорици. То је уједно била и прва прилика да се окупе сви национални координатори ИПА ДРАМ програма из земаља корисница програма, чланови конзорцијума, представници Европске комисије укључујуц́и и Генерални директорат за европску цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи (ДГ ЕЦХО), Заједнички истраживачки центар (ЈРЦ), као и представници кључних међународних актера из ове области (Регионална канцеларија Уједињених нација за смањење ризика од катастрофа у Европи – УНИСДР; Програм за превенцију, припремљеност и одговор на природне и катастрофе изазване људским фактором у источним партнерским земљама – ППРД ЕАСТ 2; Програм за превенцију, припремљеност и одговор на поплаве у западном Балкану и Турској – ИПА ФЛООДС итд.) у циљу подршке и надгледања свеукупног напретка поменутог програма. Састанак су отворили генерални директор Директората за ванредне ситуације МУП-а Мирсад Мулић, представница Европске комисије Биљана Зубер и вођа пројекта Цветка Томин.

MUPТоком састанка детаљно су презентоване све активности које су спроведене у државама партнерима у току почетне фазе пројекта. Посебан акценат стављен је на препоруке које су резултат посјета надлежним институцијама земаља које су кориснице програма у циљу утврђивања тренутног стања по питању процјене ризика од катастрофа, базе података о штетама и мапирања ризика. Такође, усвојен је план активности предвиђених у фази имплементације пројекта за наредни период.
Након састанка Управног одбора одржана је и регионална експертска радионица у периоду од 13. до 15. јуна. Овај догађај окупио је националне експерте за три области, и то: за процјену ризика од катастрофа, за прикупљање података о штетама и губицима у случају кататсрофа и за мапирање ризика из свих земаља корисница програма. Састанак се фокусирао на размјену добрих пракси, дискусију и разумијевање регионалних потреба и недостатака. Ова радионица једна је у низу активности за изградњу капацитета које ИПА ДРАМ промовише у циљу подршке и усмјеравања држава у адекватној имплементацији Програма.

Иначе, Програм за процјену ризика од катастрофа и мапирање (ИПА ДРАМ) је програм који финансира ЕУ за период од 36 мјесеци у земљама Западног Балкана и у Турској. Програм је званично почео са реализацијом 1. децембра 2016. године и трајаће до 30. новембра 2019. године. Државе кориснице програма су: Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Косово, Црна Гора, Србија и Турска. Конзорцијум који имплементира програм чине: Шведска агенција за ванредне ситуације (МСБ), Одсјек за цивилну заштиту Републике Италије (ДПЦ), Управа Републике Словеније за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ (УРСЗР), Државна управа за заштиту и спашавање Републике Хрватске (ДУЗС) и италијанска истраживачка фондација за праћење стања животне средине (ЦИМА Ресеарцх Фоундатион).

Циљ Програма за процјену ризика од катастрофа и мапирање ИПА ДРАМ је да омогући унапређење националних система за прикупљање података о штетама у случају катастрофа и пружи подршку при изради Националне процјене ризика од катастрофа, националне базе података о штетама и мапирању ради достизања неопходних стандарда и интеграције у Механизам за цивилну заштиту Уније.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?