Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Велики искорак за науку: Црногорски истраживачи имаће своје мјесто у ЦЕРН-у

Објављено: 24.06.2017. 16:38 Аутор: Министарство науке
Црна Гора је постала пуноправни члан ЦМС експеримента, једног од највећих ЛХЦ експеримената у ЦЕРН-у, што значи да ће истраживачи из црногорских научних институција први пут бити дио ове еминентне научне заједнице, а Црна Гора се на тај начин уписује на научну мапу свијета.

Већ од наредне недјеље петоро младих истраживача из Црне Горе започеће рад на својим пројектима у ЦЕРН-у.

С овим статусом за младе научнике отвориће се изванредне могућности. Истраживања ће моћи да обављају у матичним институцијама, због доступности ЦЕРН-ових података, а такође ће моћи константно да сарађујују са најбољим стручњацима из цијелог свијета кроз видео конференције и повремене боравке у Женеви. 

Учешће у оваквим међународним колаборацијама утицаће да више младих људи остане у нашој земљи, а што је један од кључних приоритета Министарства науке. Такође, рад са међународном научном заједницом и са комплексним технологијама и великом запремином научних података утицаће на повећање конкурентности наших научника. Знање које стичу овим путем могу примјењивати у бројним областима.

Велики хадронски сударач - ЛХЦ са пратећом инфраструктуром, детекторима и рачунарским системима није само највећи научни експеримент на свијету, већ и најкомплекснија машина данашњице. Чланство на ЦМС експерименту ће омогућити да се на истраживањима ангажују и друге струке, попут инжењера, машинаца, електроничара и информатичара.

Приступање у међународне колаборације и чланство у реномираним научним институцијама има и политички значај, нарочито у контексту европских интеграција.

Подсјетимо, у априлу ове године, на Одбору ЦМС-а, истраживачку групу испред Црне Горе, тренутно састављену од физичара и инжењера са Универзитета Црне Горе, представила је професорица Природно-математичког факултета, др Наташа Раичевић. Црногорска група је предложила конкретне пројекте на којима би радили из домена фундаменталних истраживања, као и на унапријеђивању детектора.

Тхе Цомпацт Муон СоленоидЦМС је један од најкомплекснијих научних пројеката, у којем се производе највећи енергетски судари до сада. Занимљиво, комплекс детектора ЦМС-а је два пута тежи од Ајфелове куле у Паризу.

ЦМС експеримент је био у фокусу свјетске јавности 2012. године, због открића Хигсовог бозона. Од 2010. године преко Колаборације, урађено је преко 500 научних чланака на основу добијених података на експерименту. У ЦМС експерименту учествује око 4.000 научника, инжењера и студената из 200 истраживачких институција широм свијета.

Европска организација за нуклеарна истраживања – ЦЕРН је основана 1954. године, а 22 земље имају статус чланица. На ЦЕРН-овим пројектима је ангажовано око 13.000 људи, из преко 110 земаља широм свијета, од чега око 3.000 доктораната.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?