Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић говорио на Конференцији ФАО у Риму

Објављено: 03.07.2017. 23:45 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
    
Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, у обраћању на 40. сједници Конференције Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО), која се одржава у Риму, исказао је спремност и посвећеност Црне Горе да допринесе постизању циљева Агенде одрживог развоја 2030.

“Иако мала држава, Црна Гора је спремна да у сарадњи са осталим чланицама помогне искорјењивању глади, као једном од кључних циљева Агенде. Испуњавање циљева мора бити једнако обавезујуће и тражити заједничку одговорност свих земаља чланица без обзира на њихову величину. Једино тако можемо достићи одрживост, као кровни циљ Агенде”, рекао је потпредсједник Симовић на скупу који се одржава у сједништу ФАО, у Риму.

Подсјећајући на бројне утицаје и изазове, посебно климатске, који утичу на одрживост у пољопривреди, и остваривање адекватних и квалитетних приноса, Симовић је истакао да ти изазови “обавезују да са повећаном одговорношћу промишљамо и дефинишемо одговарајуће политике и иновативне механизме, као одговор на њих”.

Симовић је казао да су ти изазови нарочито захтјевни за мале земље, јер могу да имају несагледиве посљедице на производњу хране и опстанак руралних средина. Црна Гора је, како је нагласио, препознала важност одрживог управљања животном средином и адаптације на климатске промјене, стога активности које спроводи Влада Црне Горе имају за циљ валоризацију природних потенцијала, уз адекватну заштиту животне средине.

“Још једном наглашавам принцип заједништва и заједничке акције. Глобални изазови захтијевају глобалне одговоре. Природа не познаје административне границе. Нећу ићи даље од региона југоисточне Европе да бих указао на потребу јаче и чвршће сарадње. Прошле године смо у региону имали заједнички проблем који се тиче болести животиња (плави језик и болест квргаве коже). Сточни фонд је био угрожен. Осјетиле су се негативне економске посљедице и угрожена је егзистенција бројних породица које се баве сточарством. Епидемија се ширила преко граница, а заједничка акција није била благовремена. Нешто слично се десило и са поплавама на подручју Балкана. Све је то опомена да морамо управљати промјенама и да морамо радити заједно на превенцији прије, него на санирању посљедица”
, казао је Симовић, истичући да је управо у овоме велика улога ФАО-а.

Црна Гора предсједава Европском регионалном групом

Као организација која окупља велики број држава, како је казао, ФАО има одговорност да, уз напоре свих нас, каналише индивидуалне потребе и мјере које се предузимају и да их групише како би коначни ефекат био што бољи. “Из перспективе мале земље морамо радити још више на децентрализацији активности како би се националне политике што више усагласиле са глобалним циљевима. С тим у вези, радују нас активности које су довеле до тога да се више земаља укључи у рад и да ће и Црна Гора имати прилику да предсједава Европској радној групи што сматрамо за велику част, али и одговорност и потрудићемо се да испунимо задата очекивања”, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја још једном је нагласио да само бољом сарадњом и координацијом заједничких активности могуће је давати брзе и ефикасне одговоре на све изазове. “Интензитет климатских промјена и ефекти које оне имају на свакодневни живот нас опомињу да наше активности морају да буду интензивније, ефектније и одрживије, јер то дугујемо генерацијама које долазе. Раст свјетске популације и тражње за храном упућују на потребу за брзим одговорима и важност и захтјевност наше заједничке акције. У том интересу још једном понављам да, иако мала држава, Црна Гора ће како на билатералном, тако и на мултилатерланом и региналном плану дати свој допринос заједничким одговорима на изазове климатских промјена и потреба за адекватном адаптацијом и искоријењивањем глади“, поручио је Симовић.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?