Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе и ИФАД званично почињу реализацију Пројекта развоја кластера и трансформације руралних подручја у Црној Гори

Објављено: 07.07.2017. 21:22 Аутор: МПРР

Представници Владе Црне Горе и Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) обиљежили су данас у Никшићу званичан почетак реализације заједничког пројекта кроз који ће бити подржан развој пољопривреде и руралне инфраструктуре у седам црногорских општина.  Пројекат развоја кластера и трансформације руралних подручја у Црној Гори званично су отворили потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и директорка ИФАД-а за Блиски Исток, Сјеверну Африку, Европу и Централну Азију, др Калида Бузар (Кхалида Боузард). 

Према Споразуму који су министар финансија Дарко Радуновић и потпредсједник Владе  и министар пољопривреде Милутин Симовић потписали 12. маја 2017. године у сједишту те организације у Риму, Црној Гори су, као чланици ИФАД-а, одобрена веома повољна кредитна средства(рок враћања 15 година; грејс период 3 године; камата 0,69%) у износу од око 4 милиона еура и бесповратна подршка у износу од око 2 милиона еура, за унапређење пољопривредне производње и инфраструктуре у руралним подручјима Црне Горе. Уз предвиђену контрибуцију Владе Црне Горе и локалних управа, укупна вриједност пројекта је 13,6 милиона еура. Предвиђено је да се појекат реализује у општинама: Никшић, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Петњица.

MPRRMPRR

Директорица ИФАД-а за Блиски Исток, Сјеверну Африку, Европу и Централну Азију, др Калида Бузар  изразила је задовољство што ИФАД реализује први пројекат у Црној Гори и тим поводом се захвалила Влади Црне Горе и Министарству пољопривреде на сарадњи, као и Општини Никшић као домаћину званичног отварања пројекта.

Увек сам се дивила импресивним искорацима ваше земље. Заиста, Црна Гора се импресивно опоравила од кризе из 90-их година, привреда је имала раст, а сиромаштво је значајно опало. Међутим, вец́и раст су имали приморски и централни дио земље, гдје је раст туризма катализирао инвестиције, док је у сјеверном дијелу земље остао велики број изазова“, казала је Бузар истичући да су највећи изазови на сјеверу везани за старење становништва, незапосленост, посебно младих.

У контексту тих изазова, како је истакла, Влада Црне Горе је веома промишљено остварила сарадњу и финансијску подршку ИФАД-а, кроз овај пројекат.

Она је појаснила да је ИФАД међународна финансијска институција и специјализована агенција УН која ради на побољшању квалитета живота становништва руралних подручја, посебно у дијелу подршке малим фармерима и предузетницима, како би уједначили развој руралних и урбаних подручја.

Управо су то мјере које ће, како је нагласила, помоћи трансформацији руралних подручја на сјеверу Црне Горе, кроз овај пројекат. „У вријеме када се Црна Гора спрема за улазак у ЕУ, улагање у економску трансформацију руралних подручја кључно је за развој. Циљ нам је да реализујући пројекат у седам општина обухватимо више од 16.000 људи“, казала је Бузар, изражавајући наду да ће ИФАД кроз овај пројекат подржати настојања Црне Горе да испуни циљеве одрживог развоја цијеле земље.

Директорица ИФАД-а је истакла да је за успјешну реализацију пројекта веома важно да сви који су укључени имају проактиван и интерактиван приступ. У том дијелу посебно је истакла улогу општина у којима се имплементира пројекат. 

MPRRMPRR

У обраћању тим поводом, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић казао је да се данас промовише почетак новог и важног пројекта који треба да значи нови импулс развоја црногорске пољопривреде и руралних подручја.

Он је казао да се и у протеклом периоду вриједно радило на изградњи и унапређењу инфраструктуре у нашим руралним подручјима, да су направљени бројни искораци, али да треба још доста тога да се уради. „Све док постоји потреба за још једним километром изграђеног или реконструисаног пута, за још једним водоводним системом или акумулацијом, за још једним прикључком на електроенергетску мрежу за било које сеоско домаћинство, кажемо да треба још доста тога да урадимо. Јер, сваки такав пројекат значи услов за повећање конкуретности пољопривредне производње, за квалитетнији живот сваког домаћина који живи у нимало лаким условима, и зато је наша мисија обавезујућа и важна“, казао је Симовић истичући да управо овај пројекат треба да значи нову енергију за нове активности на том плану.

Он је посебно подвукао потребу да се те активности реализују заједно. „Сигуран сам да ћемо их тако и радити - заједно, и Међународни фонд за развој пољопривреде – ИФАД и Влада Црне Горе и локалне самоуправе и вриједни домаћини, односно вриједни домаћини, па сви ми остали заједно. Сигуран сам да ћемо као резултат тих заједничких напора имати реализованих пројектованих 70 км нових сеоских путева, бројне акумулације, водоводне системе, бројне грантове додијељене индивидуалним малим произвођачима или сектору малих и средњих предузећа из области пољопривреде“, казао је Симовић поручујући да је кључни мото и кључна ријеч овог пројекта – Заједно.

Према његовим ријечима, то не подразумијева само заједничке напоре Владе, ИФАД-а и локалних самоуправа, већ и заједништво самих домаћина, заједништво које ће бити остварено кроз стварање кластера. „Вјерујем да ћемо брзо бити свједоци да удруживање домаћина доноси бројне бенефите, како у процесу производње, изградње сеоске инфарструктуре, једнако и у наступу на тржишту и диверзификацији економских активности на сеоском подручју.

У име свих који ће осјетити бенефите пројекта, Симовић се захвалио ИФАД-у на сарадњи, уз увјеравање да ће се брижно пратити реализација пројекта. Он је казао да ће се обезбиједити максимална транспарентност у реализацији.

MPRRMPRR

У име општина у којима се имплементира пројекат обратио се предсјендик Општине Никшић Веселин Грбовић. Он је истакао да Општина Никшић, као и остале, у сарадњи са Министарством пољопривреде улажу значајне напоре у развој пољопривреде и руралне инфраструктуре, али да је помоћ неопходна како би свако заинтересовано домаћинство у руралним подручјима имало услове да се бави пољопривредом и постане конкуретно. Он је подсјетио да је добра основа за реализацију пројекта, конкретно у Никшићу, то што су произвођачи већ развили свијест о удруживању, кластерима и кооперативама.       

Кроз више пројеката значајан финансијски потенцијал за даљи развој 

Симовић је данас у Никшићу, саопштио да се ових дана вриједно ради на стварању претпоставки за почетак реализације ИПАРД програма, кроз који ће црногорској пољопривреди бити на располагању нових 40 милиона еура. Истакао је да посљедња комуникација са представницима ЕК даје оптимизам да би почетак реализације ИПАРД-а могао бити до краја септембра.

Како је додао, ових дана се интензивно комуницира и са Свјетском банком, у циљу уговарања новог МИДАС пројекта који ће бити садржајнији и финансијски изадашнији него претходни. „Процјењујемо да ће то бити нових близу 20 милиона еура. Имамо  додатних око 26 милиона еура, колико је остало неискоришћено из кредитног аранжмана са Абу Даби развојним фондом, који ћемо током септембра почети реализовати према новом концепту. У портфолију ИРФ-а, такође, пољопривреда има реално пројектованих око 30 милиона еура. Додатно, уз средства Агробуџета која су све издашнија долазимо до значајног финансијског потенцијала који ће бити усмјерен свима онима који учествују и у овом пројекту, а то су вриједни домаћини, породична газдинства, сектор малих и средњих предузећа. То нам даје за право оптимизам да ћемо у наредном периоду  још снажнијим и одлучнијим искорацима заједно развијати пољопривреду, јачати конкуретност, суспституисати увоз, стварати претпоставке за даљи раст извоза“ казао је Симовић.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде закључио је да су партнерство са ИФАД-ом, наставак партнерства са СБ, уз континуирану подршку ЕУ партнера и бројних других билатералних пројеката аргументи који дају снагу за заједничка прегнућа. „Веома је важно да очувамо систем разумијевања, да сви тежимо заједничким циљевима, да су наши заједнички циљеви добро и напредак Црне Горе“, поручио је Симовић.

У наставку званичног отварања пројекта у Технолполису, Симовић је имао и појединачне састанке са предсједницима општина Никшић, Шавник, Мојковац, Беране, Петњица, као и потпредсједницима општина Жабљак и Бијело Поље. Том приликом, разговарано је о реализацији развојних пројеката у тим општинама.





Обраћање предсједника Општине Никшић, Веселина Грбовића


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?