Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

“Ретроспектива деценије трајања - Херцегновски стрип фестивал“ у Министарству културе

Објављено: 24.07.2017. 19:49 Аутор: Министарство културе
Изложба “Ретроспектива деценије трајања - Херцегновски стрип фестивал“ отворена је у Министарству културе.

На отварању је говорио проф.мр Јанко Љумовић, министар културе, који је рекао: “Херцегновски стрип фестивал квалитетом реализованих програма, аутентичним и неформалним приступом, на најбољи начин одражава све вриједности и посебности алтернативне херцегновске сцене и дух градске креативне заједнице, коју овакви пројекти чине још снажнијом. Када погледамо фестивалске плакате претходних десет издања фестивала презентованим на овој изложби, као и појединачне радове аутора из различитих земаља видимо и један нови поглед на град, као мјесто сусрета богатог културног насљеђа Херцег Новог и познатих и нових стрип јунака.”

“Вјерујем да нам стрип аутори у будућности могу донијети занимљиве и иновативне продукције радова који ће настати у Црној Гори и који треба да имају различите линије подршке за свој рад,” закључио је министар Љумовић.

Отварању су присуствовали организатори Херцегновског стрип фестивала Јован Суботић, Никола Ћурчин и Небојша Мандић. Јован Суботић је говорио о искуствима сарадње са познатим међународним ауторима умјетности стрипа, те о значају овог фестивала за популаризацију стрипа и унапређење градске културне сцене.

Поставка обухвата радове интернационалних аутора настале током претходних десет година одржавања Херцегновског стрип фестивала. Међу заступљеним ауторима су Руфус Дајгло (Велика Британија), Ђуилермо Ортего (Велика Британија), Паоло Мотура (Италија), Валтер Троно (Италија), Никола Ћурчин (Црна Гора), Стеван Субић (Србија), Изток Ситар (Словенија), Игор Кордеј (Хрватска) и други.

Удружење љубитеља стрипова “Херцегновски стрип фестивал – ХФС” основано је 2007. године с намјером да “врати” стрип и обнови интересовање за форму која је у Црној Гори у дужем временском периоду била занемарена.

Први ХСФ одржан је у септембру 2007. године. Од тада је у оквиру фестивала одржано више од стотину изложби, велики број предавања и промоција, као и многе радионице за учеснике свих узраста. Током протекле деценије, ХСФ као фестивал окренут првенствено међународној стрип сцени, представио је око 140 аутора и ауторки са европских простора. Међу њима су и значајна имена свјетске стрип сцене, попут Wиллиама Симпсона, Wалтера Трона, Игора Кордеја, Руфуса Даyглоа, Паола Мотуре...

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?