Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Жабљаку потписани уговори о бесповратној подршци прерађивачком сектору кроз ИПАРД лике 2.2 позив

Објављено: 30.08.2017. 22:33 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Власници прерађивачких погона из сектора пољопривреде, њих 31, данас су на Жабљаку потписали уговоре о бесповратној подршци инвестицијама кроз ИПАРД лике 2.2 јавни позив. Реализацијом подржаних пројеката у сектор прераде хране биће инвестирано укупно 4,8 милиона еура, за шта је обезбијеђено 2,2 милиона еура бесповратних средстава из ЕУ фондова и националног буџета.

Ријеч о једном о четири јавна позива кроз пројекат ИПАРД лике, а који је намијењен искључиво преради у сектору пољопривреде, са акцентом на унапређење стандарда безбједности хране. Бесповратна средства обезбијеђена су из фондова ЕУ/ИПА, уз национално кофинанирање. Пројекат имплементира Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Свјетском банком.

Према ријечима потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића, ове инвестиције значиће нову вриједност у сектору пољопривреде, раст конкуретности и освајање нових тржишта, од којих је туризам највећа шанса, али и како би се припремили за утакмицу на захтјевном ЕУ тржишту.

Управо је шанса у туризму, односно извоз на кућном прагу, оно што је опредијелило да се, како је казао Симовић, резултати овог позива промовишу на Жабљаку. "Свједоци смо овогодишњих рекордних резултата у туризму, а Жабљак је један од лидера у тој области. Управо због тога смо данас на Жабљаку да промовишемо нове инвестиције у прераду хране. Ово је прилика да се подсјетимо обима туристичке сезоне у овом граду, укажемо на раст од 63 одсто у односу на прошлу годину и перспективе које стоје пред туризмом и производњом хране. Овакав тренд раста представља бенефите дугорочне визије развоја и државне политике у интеграцијоним процесима. Не треба бити превише аналитичан да би се закључило да је овакав раст резултат и завршеног процеса, историјског искорака ЦГ - чланства у НАТО. То је напредак до кога је ЦГ дошла одговорним и стратешким планирањем и радом. То је пут који ћемо наставити и до наредног интеграцијог искорака - чланства у ЕУ."

Шансу да унаприједе пословање уз бесповратну подршку кроз ИПАРД лике 2.2 имали су правна лица, предузетници И примарни произвођачи из сектора везаног за млијеко, рибарство и аквакултуру. Из биљног сектора и гљива корисници су могли бити они који се баве прерадом воћа, поврћа, гљива, ароматичног љековитог биља, маслиновог уља и других производа од маслина и вина. Подршка је била намијењена и физичким лицима или привредним друштвима која се баве узгојем стоке. Прерађивачи су могли да инвестирају минимално 15.000 еура, а максимално 250.000 еура. Бесповратна подршка је 50 одсто прихватљиве инвестиције.

Министар Симовић се током обраћања потписницима уговора обратио појединачно елаборирајући пут развоја сваког произвођача, дајући сугестије за даље унапређење пословања, посебно истичући важност сарадње са индивидуалним пољопривредним произвођачима. „Надам се да већ осјећате бенефите подршке која, кроз овај пројекат стиже са двије адресе – ЕУ и Владе Црне Горе. “Циљ нашег данашњег окупљања није само промоција вриједних пројеката, већ је то позив да се искористе реалне шансе које су пред нама“, казао је Симовић.

Подсјећајући да су почетком године у Пљевљима потписани уговори за подршку инвестицијама у примарну пољопривердну производњу, у укупном износу, такође, 5 милиона еура, што са овим проејектом чини 10 милиона еура инвестиција у пољопривреду, са подршком од око 5 милиона еура, само кроз два пројекта.

„То су махови који морају да дају резултате, мислим да их већ осјећамо“, поручио је Симовић.
MPRRMPRR
Кључна порука потпредсједника Владе и министра пољопривреде са овог скупа је да сви заједно треба да наставе „заједно, партнерски, одговорно, обухватајући што шири број корисника, са посебним уважавањем регионалних потреба, подстичући примарни сектор и прераду, подижући конкуретност, отварајући нова радна мјеста, одрживо користећи ресурсе, освајајући најзахтјевније стандарде безбједности хране и квалитета, унапређујући квалитет живота и услове пословања у руралним подручјима“. На томе ће, како је казао, радити заједно Влада, пољопривредни производђачи, ЕУ и други међународни партнери, како би у што већој мјери искористили значајну финансијску подршку која је из више извора обезбијеђена за црногорску пољопривреду.

Говорећи о значајним финансијским средствима које су обезбијеђена за подршку сектору пољопривреде и развоју руралних подручја(ИПАРД, ИФАД, АДМАС, нови МИДАС, Агробужет, средства ИРФ-а), Симовић је казао да је ријеч о око 250 милиона еура који ће бити усмјерени у пољопривреду у наредном четворогодишњем периоду.

„Ова средства отварају перспективу. Искористимо шансу – заједно и одговорно, на добро сваког појединца и цијеле Црне Горе“, поручио је Симовић са Жабљака.

Потписницима уговора обратио се и представник Делегације ЕУ у Црној Гори Есман Беноа (Есманне Беноит) који је изразио задовољство због промоције још једног успјешно имплементираног пројекта ЕУ и Владе Црне Горе, који показује добру сарадњу и оправданост пројеката подршке црногорским пољопривредницима. Он је казао да је пројекат важан са више аспеката, прије свега унапређења пословања субјеката у дијелу побољшања стандарда безбједности хране и повећања производње, као и отварања шанси за укључивање индивидуалних фармера и развој руралних подручја кроз запошљавање радне снаге. Он је казао да овакви пројекти значајно доприносе побољшању нивоа безбједности хране у Црној Гори и очување животне средине, што у крајњем значи и раст конкуретности произвођача и саме државе.

У наставку посјете, Симовић је разговарао са представницима локалне самоуправе на челу са предсједником Општине Веселином Вукићевићем, затим представницима Подручне јединице Управе за шуме, а предвиђен је и обилазак Агробизнис центра и фарме ХМ Дурмитор.







ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?