Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Никшићу озваничено обнављање производње у мљекари “Ника”

Објављено: 13.09.2017. 23:32 Аутор: МПРР
У мљекари Ника данас је озваничено обнављање производње, уз присуство потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића, предсјендика Општине Никшић Веселина Грбовића, њихових сарадника из Владе, Министарства пољопривреде и локалне смаоуправе, као и многобројних званица, предузетника из сектора производње И трговине.

За потпредсјендика Владе и министра пољопривреде обнављање производње представља задовољство из више разлога. “Задовољство је када промовишемо завршетак овог, али и сваког пројекта и у Никшићу и широм Црне Горе. Једнако је задовољство када су то пројекти из области комуналне и саобраћајне инфраструктуре, здравства, спорта и других, али посебно је задовољство када промовишемо почетак нове производње, у погонима, какав је Ника, у којима се ствара нова вриједност и отварају нова радна мјеста. Конкретно у мљекари НИКА, сада је упослено 35 радника, а у перспективи биће их до 70”, казао је Симовић.
MPRRMPRR
Други разлог задовољства, према ријечима Симовића, је отварање перспективе бројним кооперантима, вриједним домаћинима, произвођачима млијека, не само у Никшићу, него и шире, а који ће кроз ову мљекару добити нове перспективу и нову гаранцију сигурног и квалитетног откупа њиховог производа.

“Радује ме и што ћемо из Нике, зајендо са другим мљекарама у Црној Гори, добити вриједну палету нових квалитетних производа који ће обезбиједити нашој економији снажну супституцију увоза млијечних производа”.

Симовић је истакао да у производним погонима какав је Ника има доста изазова, али да је оно што гарантује успјех је добра сарадња са мрежом коопераната, вриједним домаћинима. “Формула успјеха јесте и треба да буде партнерство са њима, међусобно повјрење, уважавање и потреба да сви ураде свој дио посла. Много је обавеза и одговорности према самим фармерима, да произведу што више квалитетног млијека, да испуњавају захтјевне стандарде безбједности хране, квалитета. Обавеза мљекара је да млијеко правоврмено откупе, да редовно плате по тржишним цијенама и да своје квалитетне производе, уз добру комуникацију са трговчким ланцима у Црној Гори, а у перспективи и региону, на квалитетан начин пласирају, наплате, и на тај начин валоризују оно што је рад у примарном сектору и у сектору прераде”, казао је Симовић.

У интегрисаном ланцу од фарме до потрошача, како је најавио Симовић, и ова мљекара, као и остале имаће континуирану подршку Министарства и Владе, као и до сада, кроз не мале субвенције, подршку за набавку сточног фонда механизације, опреме и за фарме и мљекаре, стварајући нове перспективе кроз креирање све издашнијих фондова, како би већину мјера учинили садржајним и финансијски издашнијим.

Према ријечима Симовића, садржајнија и финансијски издашнија бесповратна подршка је већ реалност, наводећи стални раст Агробуџета, брзи почетак коришћжења ИПАРД средстава, актуелну реализацију ИФАД пројекта развоја кластера И руралне инфраструктуре, као И брзо уговарање новог МИДАС пројекта који ће бити финансијски још издашнији.
MPRRMPRR
Креирање пословног амбијента заједничка одговорност

У стварању пословног амбијента за реализацију што више пројеката какав је НИКА, према ријечима Симовића, сви имају обавезу и одговорност. Он је казао да је заједнички допринос био пресудан за рјешавање проблема, како би мљекара почела са радом на здравим основама, као И да је заједнички допринос формула за будуће успјехе.

“Данас се радујемо новом почетку мљекаре Ника, захваљујући добром разумијевању, у процесу стечајног поступка, локалне самоуправе, Министарства, и креирајући рјешења која су била законски утемељена и која су била праведна. Највише за кооперанте, је тим је у максимано могућој мјери испаћено оно што је заостали дуг. То је добра порука за кооперанте и за убудуће, када се појави неки проблем. Ту смо смо сви да помогнемо – и Влада, и локална самоуправа. Важан замајац је била и подршка Министарствакроз кредитна средства Абу Даби фонда, казао је Симовић, додајући да је И пројекат Нике био међу онима који су недавно потписали уговор о подршци кроз ИПАРД лике 2 пројекат.

“У тој формули успјеха незаобилазно мјесто припада и локалној самоуправи. Не само овој, него и свим локалним самоуправа у Црној Гори, јер морамо разумјети нашу заједнчку обавезу и одговорност да креирамо што повољнији пословни амбијент. Мислим да ћемо зајендо креирати тај пословни амбијент и да ћемо се сви зајендо радовати новим искорацима економије и Никшића и Црне Горе”, поручио је Симовић.
MPRRMPRR
Задовољство почетком рада Нике изразио је и предсједник Општине Веселин Грбовић, оцјењујући да је то важно не смао за Никшић, него и шири простор Црне Горе. Подсјећајући на проблеме које је претходно требало ријешити, Грбовић је казао да су превазиђени континуираном комуникацијом са власником, уз подршку Министарства пољопривреде И Министра Симовића. “Данас свједочимо о још једном успјеху од важности за економски развој Никшића”, казао је Грбовић, додајући да га посебно радују најаве о отварану нових радних мјеста у овој општини.

Директор Нике Тадија Шљукић захвалио се Влади Црне Горе, Министарству пољопривреде и Општини Никшић на подршци у реализацији бизнис идеје његове породичне фирме, јер, како је рекао, без те подршке не би успјели. Истичући да планирају да шире производњу и асортиман производа, Шљукић је позвао произвођаче млијека, власнике фарми, да рачунају да ће „Ника“ откупити све количине млијека које буду производии и да ће на вријеме бити исплаћени за испоручено млијеко.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?